College basketbal in Amerika is een van de meest geliefde en gevolgde sporten in het land. Met honderden universiteiten die strijden om de nationale titel, biedt het een platform voor jonge spelers om hun talent te tonen en te groeien als atleten. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van college basketbal en waarom dit iets voor jou kan zijn!

Combinatie van studie en sport

Het allergrootste voordeel van college basketbal is de combinatie van sport en studie. Wanneer je in Amerika deel uitmaakt van een sportteam op een universiteit wordt je studie volledig rondom jouw sportschema gepland. De universiteiten gaan soepel om met de drukke schema’s en ondersteunen de sporters zowel academisch als op sportgebied. Als je wilt studeren op hoog niveau én alles uit je sportcarrière wilt halen is een Amerikaanse universiteit de ideale plek!

Goede faciliteiten

Je zult het waarschijnlijk wel eens gehoord hebben, maar Amerikaanse scholen besteden flinke bedragen aan sport. Ze willen de atleten de beste faciliteiten bieden en doen er alles aan om hen tevreden te stellen. Neem nou de basketbalarena’s (stadions). De grote basketbalarena’s op de universiteitscampussen bieden plaats aan duizenden fans en zijn uitgerust met moderne voorzieningen voor een optimale kijkervaring. De basketbalarena van Syracuse University is veruit de grootste en beschikt over 34.616 zitplaatsen. Naast de enorme stadions zijn de trainingsfaciliteiten vaak op en top en worden alle bijzaken voor je geregeld. Het enige wat jij hoeft te doen is jezelf
keihard in het zweet werken en goed presteren tijdens de wedstrijden. Sportschoenen en kleding worden vaak door de universiteit verzorgd. Aan het begin het nieuwe schooljaar is het telkens weer net alsof de kerstman langs is geweest met al die kleding en schoenen die je ontvangt! Dit noemen ze ook wel ‘Christmas in August’.

Groot aanbod

Basketbal is niet voor niets een van de grootste sporten op de universiteiten in Amerika. In totaal zijn er maar liefst 2.000 basketbalteams voor mannen en 2.000 voor vrouwen! Gemiddeld bestaat een team uit 18 jongens of meiden, om alle teams te vullen zijn er dus veel spelers nodig. Alle teams strijden voor het ultieme doel; het winnen van de conference!

Groot eindtoernooi

Aan het einde van het seizoen kunnen basketbalteams uit Division I zich kwalificeren voor het eindtoernooi; March Madness. Het toernooi wordt georganiseerd door de National Collegiate Athletic Association (NCAA) en vindt plaats in maart en april. Het toernooi omvat 68 teams van verschillende universiteiten en colleges uit het hele land die strijden om de nationale kampioenstitel. Het is een van de grootste en meest opwindende sportevenementen in de Verenigde Staten, waarbij fans van over het hele land wedstrijden bekijken, bracket-voorspellingen maken en enthousiast supporteren voor hun favoriete teams. De term “March Madness” wordt vaak gebruikt vanwege de gekte en opwinding die het toernooi met zich meebrengt. Afgelopen jaar stonden San Diego State University (SDSU) en University of Connecticut (UCONN) tegenover elkaar in de finale. UCONN wist SDSU te verslaan met 76-59 en kroonde zich voor de vijfde keer tot winnaar van de competitie.

Alle andere basketbalteams die uitkomen in divisies zoals NCAA Division II, Division III en NAIA, hebben hun eigen spannende competities en kampioenschappen. Hoewel ze misschien niet dezelfde media-aandacht krijgen als hun tegenhangers in de hoogste divisie, is de rivaliteit en het streven naar succes minstens zo intens.

Amerikaanse sportcultuur

Bijna alle Amerikanen ademen sport. In weinig landen speelt sport net zo’n grote rol als in Amerika, daar zijn ze dan ook echt gek op sport. Niet alleen de professionele leagues, maar juist de college sportteams zijn razend populair. Student-athletes worden vaak gezien als helden van de school en de sportwedstrijden trekken veel publiek. Extra redenen om je uiterste best te doen als je onderdeel uitmaakt van een sportteam en de universiteit vertegenwoordigt.

Ben jij ook enthousiast geworden over college basketbal en het leven als Student-Athlete? En wil je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn, of wat meer informatie? Reach out!