In dit artikel lees je meer over de ervaringen van Slamstox-tennisser Stijn Paardekooper als student-athlete in de USA! In 2019 behaalde hij op NK U16 nog de kwartfinale in de enkel, en werd Nederlands kampioen in de dubbel. In 2020 schopte hij het met maatje Brian Bozemoj tot de halve finales in de dubbel U18. Een aantal maanden geleden maakte de 17-jarige tennisser de overstap naar St. Bonaventure. Een mooie privé universiteit in de staat New York waar hij Division I tennis combineert met een studie in Business Management.

In dit interview vertelt Stijn alles over zijn ervaringen tot dusver, hoe zijn team en coach in Amerika zijn en hoe tennis in Nederland is vergeleken met college tennis in de USA. Je leest het hieronder!

Ha Stijn, welkom! Wij kennen je natuurlijk, maar de lezers nog niet. Kun je om te beginnen wat over jezelf vertellen?  
Mijn naam is Stijn Paardekooper en ik ben 17 jaar. Ik kom uit Den Haag. Ik deed HAVO op het Dalton Voorburg en nu ben ik een student bij Bonaventure university. Dat is een private university, we zijn een kleinere universiteit  met zo’n 2.500 studenten. 

Kun je wat meer vertellen over je tennis achtergrond in Nederland? Waar trainde je,  hoe vaak trainde je, wat voor toernooien speelde je?
Ik trainde bij Leeuwenbergh. Ik trainde elke dag behalve zaterdag, dat was een rustdag. Ik trainde gemiddeld 3 uur per dag in Nederland, waarvan 2 dagen 2 uur conditie was. Ik speelde veel JRT’s en soms ook ITF toernooien. Ik wilde dit jaar meer NRT’s gaan spelen, maar  vanwege covid hebben we nauwelijks wedstrijden kunnen spelen.  

Wanneer had je besloten dat je in Amerika wilde gaan studeren en tennissen? Was  het een moeilijke beslissing en wat was doorslaggevend voor jou?
Het was altijd al een droom om naar het buitenland te gaan om daar te trainen en  wedstrijden te spelen. Toen hoorde ik van het concept college tennis. Ik zag dat een aantal  andere goede jeugdspelers deze stap wilde maken en vanaf dat moment ben ik me er meer in  gaan verdiepen. Het trainen met 8 tot 12 goede spelers om je heen en de faciliteiten die de  universiteiten bieden is bijna niet voor te stellen in Nederland. Ook is het niveau van teams om  ons heen erg hoog waardoor je veel goede wedstrijden speelt. Ook leek het mij heel gaaf om te studeren in het buitenland. Ik heb oktober 2019 de beslissing gemaakt om met Slamstox aan de slag te gaan om een goede universiteit voor mij te vinden. 

“Het trainen met 8 tot 12 goede spelers om je heen en de faciliteiten die de  universiteiten bieden is bijna niet voor te stellen in Nederland. Ook is het niveau van teams om  ons heen erg hoog waardoor je veel goede wedstrijden speelt.

Gelden er veel corona-maatregelen op jouw universiteit en hoe was het om tijdens de corona crisis te beginnen?
Het is goed te doen. We moeten hier zowel binnen als buiten een mondkapje dragen. Maar in de dining hall, mijn kamer of tijdens het trainen mag die af. Verder worden we voor elke wedstrijd getest. Op de universiteit zelf zijn er minder studenten per lokaal vanwege de 6  feet afstand. 

Je bent nu als Freshman onderdeel van St. Bonaventure University. Hoe heb je je  eerste maanden ervaren?
Ik ben in het spring semester gestart (meeste studenten starten in de fall). Dus ik ben medio januari naar de States vertrokken. Halverwege december kwam het bericht vanuit de  overheid dat we in Nederland niet meer binnen mochten trainen. Ik startte eind januari met trainen omdat ik eerst 5 dagen in quarantaine moest. Dus ik had al voor 1,5 maand niet meer indoors  gespeeld. Aan het begin is het wel wennen en een beetje aftasten wat je positie is in het team en wat voor soort teammates (karakter) je hebt en hoe de coach de trainingen organiseert. Dus het kostte me zeker 2 weken om te wennen aan de ondergrond, de sfeer in het team en de manier van trainen.

Wat was voor jou doorslaggevend om voor St. Bonaventure te kiezen?
Het is een D1 university, ze spelen normaal gesproken (zonder covid) tegen veel goede universiteiten, dat zorgt ervoor dat we veel goede wedstrijden kunnen spelen. De connectie met de coach was goed en ook academisch is de universiteit goed  aangeschreven. 

St. Bonaventure Campus

Is de campus zoals je van tevoren verwacht had? En zijn er dingen waardoor je verrast werd? 
Omdat we een private school zijn, is de campus kleiner dan andere  universiteiten, we hebben ook maar 2.500 studenten op deze school. Het is wel een erg mooie campus. Veel natuur en prima dorms en andere faciliteiten.

Kun je wat meer vertellen over de locatie van de universiteit? 
De universiteit ligt in de staat New York, in Orleans. De omgeving is erg rustig, veel natuur. Het kan in de winter erg koud worden, afgelopen jaar sneeuwde het hier voor 1,5 maand bijna elke dag. Ik denk dat een universiteit in een grote stad heel anders zou zijn, wij zijn vooral op de  campus te vinden. Maar als je een auto hebt dan heb je wel wat opties om naar toe te gaan. 

Je speelt nu in Division I, dat is het hoogste niveau van College Tennis in Amerika!  Hoe vind je het niveau daar vergeleken met Nederland?
Normaal gesproken spelen we bijna elk weekend een wedstrijd, maar vanwege covid is het dit semester niet mogelijk om te overnachten. Dit zorgt ervoor dat we tegen sommige scholen niet kunnen spelen. Dit jaar is ‘Cleveland State’ onze beste tegenstander, maar normaal gesproken zouden we tegen scholen als ‘Virginia Tech’ en ‘Notre Dame’ spelen. Er spelen veel goede spelers in D1. Het grootste verschil is dat je hier elk weekend tegen andere speler speelt, terwijl in Nederland toch wel veel dezelfde namen tegen komt. 

“Het grootste verschil is dat je hier elk weekend tegen andere speler speelt, terwijl in Nederland toch wel veel dezelfde namen tegen komt.”


Heb je het gevoel dat je nu meer onderdeel bent van een team dan in Nederland?
Ja, het is erg cool om dit te ervaren. Je ziet elkaar elke dag en je bereid je elke week weer voor op een nieuwe wedstrijd. De sfeer op de baan tijdens de  wedstrijden is ook gaaf om te ervaren. Ook zijn de wedstrijd dagen erg leuk, beetje reizen met team in zo’n grote bus zorgt vaak wel voor mooie momenten. 

Kun je wat meer vertellen over jullie tenniscoach?
Hij werkt al 25 jaar bij deze universiteit. Mijn coach is meer gefocust op het tactisch plan. Hij houdt van offensief tennis en wil graag dat zijn spelers naar voren komen. Die manier van spelen die ligt mij wel, dus dat was ook 1 van de redenen dat ik voor deze universiteit koos. De dubbels worden hier wel een beetje anders gespeeld dan ik gewend was. Bij de eerste kans om op de netspeler te gaan wordt er vaak toegeslagen. Is op zich niet erg. Maar daardoor trainen we dit ook wel vaak in de  trainingen, er zijn al meerdere spelers flink geraakt, ik gelukkig nog niet. Verder wordt er in de trainingen niet veel tijd besteed aan techniek.  

We zien in jullie ‘roster’ dat je een super internationaal team hebt. Hoe is dat?
Ik ben zelf erg blij om een team te hebben met veel internationale spelers. Ik  denk dat we elkaar daardoor ook sneller konden vinden. We speelden dit semester  tegen een team met alleen maar Spaans sprekende jongens, dat wil je dan ook niet. 

Welk studie volg je nu in Amerika en is het lastig dat die studie nu in het Engels is?
Ik volg de studie ‘Business Management’, de aansluiting van de studie op mijn middelbare school in Nederland was gelukkig goed. In het begin is het lastig in het Engels, omdat je sommige termen nog niet weet. Maar ik ben er nu wel aan gewend.

Merk je dat de combinatie van sport en studie in Amerika makkelijker en beter gaat  dan in Nederland? 
Ja het is makkelijker in Amerika, alles is op de campus. Dus je hoeft niet veel  te reizen. Op mijn campus is het hoogstens een paar minuten lopen. Wat ook een groot verschil is, is dat je hier een head coach hebt, en zijn enige focus is het team. In Nederland heeft je trainer ook nog veel andere spelers waar hij/zij zich op moet focussen.

Kun je ons een beeld geven van jouw gemiddelde dag als student-athlete?
We trainen van dinsdag t/m zondag, maandag is een rustdag. De afgelopen 6 weekenden speelden we wedstrijden. Mijn dinsdagen zien er als volgt uit:  

– 6.45-7.30 Lift/fysieke training  
– 7.45-8.30 ontbijten  
– 10.00-12.00 class  
– 12.30-2.30 practice  
– 15.00- 15.30 lunch  
– 16.00-17.30 homework  
– 20.00- lift/ fysiek  
– 21.00 dinner

Heb je al veel nieuwe vrienden gemaakt? Zijn dat voornamelijk tennissers of ook andere student-athletes? 
Ik ga vooral om met de jongens uit mijn team. Ik kwam pas dit semester(spring) op de universiteit, omdat de meeste studenten al in de fall kwamen zie je wel dat er al veel vriendengroepen gevormd zijn. Maar in het algemeen zijn de  athletes in je team ook vaak de mensen waar je het meest mee omgaat. 

Merk je dat student-athletes een soort ‘speciale status’ hebben in Amerika?
Ja, we hebben een head coach, assistent coach en een fysieke trainer die  altijd 24/7 klaar staan. Ook hebben we 24/7 toegang tot alle faciliteiten voor onze sport. We hebben een eigen studie ruimte en een eigen gym voor de athletes. We krijgen  eerder toegang om onze courses te kiezen voor het komende semester, omdat je die dan  kan aanpassen op je trainingsschema

“We hebben een head coach, assistent coach en een fysieke trainer die  altijd 24/7 klaar staan. Ook hebben we 24/7 toegang tot alle faciliteiten voor onze sport.

Volg je een gezond dieet of geniet je ook wel eens van een flinke Amerikaanse burger?
We krijgen geen dieet opgelegd. Maar je hebt zelf genoeg keuzes zoals rijst, pasta, groentes, aardappelen, vlees, sandwiches en fast food. De kwaliteit van eten is wel flink lager dan in Nederland. Voor mij is gezond eten niet moeilijk, ik kwam hier meer naartoe voor mijn sport dan voor de study. 

Wat mis je het meest aan Nederland?
Misschien een beetje vanzelfsprekend, maar wat ik het meest mis zijn mijn familie en vrienden in Nederland.

Heb je op sport/studiegebied nog iets bijzonders gedaan om je optimaal voor te  bereiden op Amerika?  
In de maanden voordat ik ging had ik geen school meer, dus ik kon volledig concentreren op tennis. Daardoor heb ik veel en hard kunnen trainen. Daardoor was ik goed voorbereid om te spelen, en dat is belangrijk want het seizoen startte 3 weken nadat ik was gearriveerd. 

Hoe heb je het proces met Slamstox ervaren? 
Goed, Slamstox heeft goede contacten met veel goede D1 universiteiten. Ze helpen je bij elke stap in het proces. 

Wat zou je toekomstige student-athletes willen adviseren?
Begin op tijd! Als het mogelijk is tenminste een jaar van te voren. Je wil  namelijk zeker weten dat je de juiste school kiest. Neem initiatief in het gehele proces, Slamstox zal je hier veel mee helpen, maar je moet ook veel zelf doen!

Wil jij nu, net als Stijn, student-athlete worden in de USA? Of wil je graag meer informatie over iets? Zoek contact met ons op of klik op onderstaande button. Dan helpen wij je verder!