Als Junior meerdere schoolrecords neerzetten en weer verbeteren is een bijzondere prestatie. Desondanks is het Slamstox-atleet Famke Heinst gelukt. In haar Sophomore-jaar werd ze al Big South Runner of the year. Deze reeks van goede prestaties is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Famke kwam namelijk uit voor Nederland op de olympische spelen voor de jeugd in 2016 en was in dat jaar ook Nederlands kampioen indoor op de 800m.

In deze Q&A legt Famke haar keuze uit voor college track & field en HPU, haar ambities, en geeft ze tips aan jongens en meiden die ook overwegen sport en studie te combineren in Amerika.

Kun je iets over jezelf vertellen: waar kom je vandaan? Welke sport doe je? Wat studeer je nu en waar?

Mijn naam is Famke Heinst en ik woon in Spijk, dit is een heel klein dorpje vlakbij de Duitse grens. Ik doe aan atletiek en specialiseer mij in de middel- tot lange afstanden en loop ook crosswedstrijden. Momenteel heb ik net mijn 3e studiejaar afgesloten bij High Point University in North Carolina waar ik de bachelor Exercise Science studeer met een minor in Psychologie.

“Kortom, ik voelde mij meteen thuis zowel binnen mijn team als op de uni zelf”

Je hebt destijds gekozen voor High Point University. Wat maakte High Point University zo aantrekkelijk om hiervoor te kiezen?

In 2017 besloot ik om bij High Point University te gaan studeren en trainen. Mijn keuze ging destijds uit naar deze school omdat het een kleinschalige private University is met een hecht team meiden om mee te trainen. Daarnaast had ik meteen een goede connectie met mijn coach daar, Remy Tamer. Ik voelde me bij hem op m’n gemak en hij had een ontspannen en relaxed uitstraling. Doordat ik voor een wat kleinere school koos had ik echt het gevoel dat ik meteen werd opgenomen in de HPU-family en leerde ik snel iedereen kennen. Kortom, ik voelde mij meteen thuis zowel binnen mijn team als op de uni zelf.

Wie is jouw grote voorbeeld in de sportwereld en waarom?

Mijn grote voorbeeld(en) in de sportwereld zijn toch wel de Bowerman Babes. Ik heb stiekem de grootse woman crush op deze inspirerende groep vrouwen bestaande uit o.a. Colleen Quigley, Shalane Flanagan, Shelby Holihan en Karissa Schweizer. Al deze atleten trainen in Portland, Oregon bij de Bowerman Track Club onder leiding van de beroemde coach Jerry Schumacher. Ik kijk heel erg op tegen deze pro-atleten, met name om hun keiharde inzet, de vele en harde trainingen die zij dagelijks doen, en hun professionele en leuke uitstraling. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel actief op Social Media platforms waar zij intensief interactie hebben met fans. Via Social Media krijg je een goede indruk van de Bowerman Babe life-style en ik vind het ontzettend knap hoe deze dames de juiste balans weten te vinden tussen keihard trainen, voldoende rust en sociale bezigheden. 

“Voor mij voelde het heel bijzonder en speciaal dat ik deze verwachting waar kon maken”

Wat is je mooiste herinnering op sportgebied bij HPU tot nu toe?

De afgelopen drie jaar heb ik heel veel mooie herinneringen op sportgebied meegemaakt, maar als ik dan toch een herinnering moet kiezen is het toch wel de XC-Conference Championships in mijn freshman year. Hier sleepte ik samen met de andere meiden de teamoverwinning binnen en won ik ook mijn allereerste individuele Conference titel ooit. Dit was denk ik mijn meest bijzondere overwinning omdat ik deze zelf absoluut niet had zien aankomen en alle meiden op die dag boven zichzelf uitstegen waardoor we voor het eerst sinds jaren weer een gouden teammedaille behaalden. Ik weet nog heel goed dat de avond voorafgaand aan deze wedstrijd onze coach ons allemaal ons startnummer overhandigde en op de achterkant hiervan voor iedereen een persoonlijke boodschap had geschreven. Op mijn nummer schreef hij ‘’If you’re willing to suffer all the way through, Big South Conference Champ is yours’. Voor mij voelde het heel bijzonder en speciaal dat ik deze verwachting waar kon maken.

Je hebt heel wat schoolrecords gelopen bij HPU. Welke maakte het meeste indruk op jou?

Mijn schoolrecord waar ik zelf het meest trots op ben is toch wel mijn record op de 3000m steeple chase. Inmiddels heb ik dit record, dat stond sinds mijn

 Freshman year, alweer aangescherpt. Toen ik dit schoolrecord voor het eerst verbrak was ik eigenlijk nog heel onervaren wat dit onderdeel betreft. Voordat ik naar Amerika was gegaan, had ik nog nooit een steeple chase wedstrijd gelopen. Ik liep mijn schoolrecord tijdens mijn 2e race ooit op dit onderdeel.

“NCAA sport evenementen worden vol bewondering door bijna alle Amerikanen gevolgd en als student-athlete wordt er echt vol bewondering tegen je opgekeken”

Wat maakt echt indruk op jou in deze Amerikaanse sportcultuur?

In het algemeen speelt sport een hele belangrijke rol binnen de Amerikaanse cultuur en vooral binnen college sporten. NCAA sport evenementen worden vol bewondering door bijna alle Amerikanen gevolgd en als student-athlete wordt er echt vol bewondering tegen je opgekeken door normale studenten, oftewel ‘’narps’’ 😉 (Non Athletic Regular People). Dit vind ik zo ontzettend gaaf en motiveert ook enorm tijdens wedstrijden alles te geven voor je school. Sportprestaties worden binnen de Amerikaanse cultuur heel erg gewaardeerd en je krijgt dus veel aanzien van fans als je tijdens de wedstrijden aan de startlijn staat in je jersey met jouw universiteitsnaam erop. Dit geeft echt een kick en een gevoel van trots.

In 2020 komt er een nieuwe Nederlandse Slamstox student-athlete bij jou in het team, namelijk Terra Muntjewerff. Hoe was het om Terra op bezoek te hebben en hebben jullie al veel contact met elkaar?

Ik heb zeker veel contact met Terra! Naast dat Terra zich aankomend schooljaar aansluit bij mijn Amerikaans team in High Point is zij momenteel al mijn teamgenootje bij mijn Nederlandse hardloopteam. Wanneer ik tijdens mijn Winter en Summer break in Nederland ben, trainen wij dus ook hier gezellig samen bij hardloopteam Running Team Liemers onder begeleiding van Titus Fierkens. Helaas heb ik Terra tijdens haar bezoek aan HPU net gemist omdat ik precies tijdens deze week vervroegd naar Nederland vertrok in verband met mijn deelname aan het EK cross in Lissabon.

Wat is je leukste ervaring die je tot nu toe hebt gehad op cultureel gebied?

Jeetje… Ik vind het heel lastig om een specifieke culturele ervaring te moeten kiezen maar als ik dan toch antwoord moet geven denk ik gewoon alle reiservaringen die ik heb opgedaan in het algemeen. Als team reis je heel wat af voor wedstrijden, maar daarnaast ben ik gewoon voor de fun en tijdens vakanties naar prachtige plekken en steden geweest. Een van mijn favoriete plekjes ooit is Boone. Dit is een klein stadje in het berggebied van North Carolina waar we jaarlijks op trainingskamp gaan.

“Iedereen keek opeens raar op toen we half op z’n kop in de berm lagen”

Wat is het gekste dat je met je team hebt beleefd tot nu toe?

Inmiddels heb ik gedurende mijn 3 jaar op High Point University een hoop gekke dingen beleefd samen met mijn team. Toch denk ik dat we al met al de meeste ‘crazy experiences’ opdoen tijdens pre-season camp. Vooral de editie van vorig jaar sprong er voor mij uit. Als afsluiting van de trip doen we altijd een 5 mijl race een berg op naar een uitkijkpost. Deze bekende klim wordt ook wel de FireTower Run genoemd en gedurende deze trail zet je geen stap op vlak terrein, hardlopers definitie van fun, I know it’s weird ;). Op de weg terug naar de camping lagen wij allemaal half slapend in ons teambusje toen we ineens flink wakker werden geschud… Iedereen keek opeens raar op toen we half op z’n kop in de berm lagen. Voorafgaand aan dit kampeertripje zaten wij de nieuwe freshies al een beetje gek te maken door te vertellen dat onze headcoach geen al te beste chauffeur is. Tijdens dit kampeerweekend bleek al meteen dat dit geen loze dreigementen waren 😉 Gelukkig was iedereen ongedeerd en moest ons busje slechts weggesleept worden en leeggepompt ivm al het slootwater.

Wat doe je in je vrije tijd/vakanties?

Aangezien ik gedurende het Fall semester crosswedstrijden loop en in de Spring indoor- en outdoorwedstrijden heb ben ik dus het gehele schooljaar ‘in season’ waardoor wij vaak ook tijdens vakanties op de campus moeten blijven om door te trainen of deel te nemen aan wedstrijden. Echter krijgen wij soms wel een paar daagjes vrij waarin ik wel eens met vrienden mee naar huis ga of bijvoorbeeld een tripje plan naar het strand of een stad. 

Naast veel trainen en studeren blijft er dus niet veel vrije tijd over, maar wanneer dit wel het geval is, doe ik graag leuke dingen met vrienden zoals nieuwe koffietentjes uitproberen, shoppen, lekker ergens uiteten buiten de campus of bij mooi weer op de uni aan het zwembad liggen. 

HPU staat erom bekend dat het een hele mooie private university is met top faciliteiten. Kun je er wat van laten zien?

HPU is inderdaad echt een prachtige universiteit!  Hierbij dan ook wat beeldmateriaal van mijn mooie school.

“Dit betekende dat ik ook mijn tentamenweek zou missen, maar gelukkig werd ik hierbij goed ondersteund door HPU en al mijn professoren waren super behulpzaam”

Je bent tussendoor ook nog weggegaan voor het WK 2018 in Finland en het EK Cross in 2019 in Portugal. Hoe heeft HPU jou hierin gesteund en geholpen?

Het WK junioren in Finland vond gedurende de zomermaanden plaats waardoor dit mijn schooljaar in Amerika gelukkig niet in de weg zat. Echter kwam mijn Amerikaanse coach samen met zijn vriendin speciaal hiervoor tijdens hun zomervakantie naar Finland gevlogen om mij hier te kunnen zien lopen. Dit vond ik een heel mooi gebaar! Na afloop van dit toernooi heb ik vanuit High Point ook persoonlijke begeleiding gehad mbt mijn training gedurende de zomervakantie. Aangezien ik vanwege dit toernooi later in het seizoen nog actief was, werd mijn training iets aangepast zodat ik niet overtraind zou raken. Wat het EK Cross in Lissabon betreft, voor mijn deelname hier heb ik de laatste twee weken van het Fall semester moeten missen. Dit betekende dat ik ook mijn tentamenweek zou missen, maar gelukkig werd ik hierbij goed ondersteund door HPU en al mijn professoren waren super behulpzaam. Samen hebben wij per vak plannen gemaakt hoe dit aangepakt zou worden en heb ik verschillende tentamens bijvoorbeeld thuis online mogen maken.

“Sluit je aan bij verschillende clubs, leer nieuwe mensen kennen en trek er vooral op uit om zo optimaal mogelijk ervaring op te doen en kennis te maken met de Amerikaanse cultuur”

Wat geef jij als tip mee om de ervaring in Amerika optimaal te benutten?

Mijn ultieme tip zou zijn om lekker betrokken te zijn bij allerlei activiteiten. Naast dat je op sportgebied vaak al op een boel toffe plekken komt en veel ervaring opdoet worden er vaak vanuit universiteiten ook toffe activiteiten georganiseerd. Zeker als internationale student zou ik je aanraden om bij de Internationale afdeling van de school te informeren hoe jij betrokken kunt worden bij toffe activiteiten on- en off- campus, zoals tripjes naar mooie en bijzondere plekken of steden. Sluit je aan bij verschillende clubs, leer nieuwe mensen kennen en trek er vooral op uit om zo optimaal mogelijk ervaring op te doen en kennis te maken met de Amerikaanse cultuur.

Check de live Q&A van Famke voor meer informatie en beelden op onze insta story.

Ben jij ook geïnteresseerd om net als Famke bij High Point University of een andere universiteit je sport en je studie te combineren?

Contacteer ons en bekijk wat je mogelijkheden zijn!