In de vorige University Spotlight hadden we het over Hofstra University, deze week gaan we het hebben over een andere universiteit in de staat New York: the University at Buffalo! Niet alleen omdat het een mooie universiteit is op wederom een mooie plek van de wereld, maar ook omdat er sinds kort een van onze Slamstox-atleten bij de groep van student-atleten hoort!

Marij van der Mast, een hardwerkende zwemster én studente, vertrok in augustus dit jaar naar de USA om haar droom waar te maken. In Nederland trainde Marij bij zwemclub PSV en dat was niet zomaar wat: Marij tikte wekelijks wel 25 trainingsuren af! De zwemsport is een sport waarbij hard gewerkt moet worden en dat doet Marij, dit alles is dan ook niet zonder succes. Marij zat bij de Nederlandse selectie en werd Nederlands Kampioene in 2016. Daarnaast behaalde ze tijdens het NK in 2017 tweemaal een podiumplek (4x 200 vrij en 5km) en zwom ze datzelfde jaar haar eerste EJK Open Water: hier ontstond voor haar de ultieme drive om grote stappen te zetten in de zwemsport. Die grote stappen begonnen een serieuze vorm te krijgen toen Marij, met Vwo-diploma op zak, eerder dit jaar transformeerde tot Buffalo Bull. 

De American Dream voor Marij is dus pas net begonnen, voor het schrijven van dit artikel vroegen wij haar naar een eerste indruk over haar universiteit. Daar zei ze het volgende op:

“Het leukst aan UB vind ik het team! Iedereen is super supportive en brengt positieve energie naar elke training!”

Marij van der Mast – Slamstox atleet

Bij Marij stopt het Slamstox-talent op UB niet: volgend jaar vertrekt Emmy van den Berg ook naar Buffalo! Zij voegt zich bij het track & field team van de Buffalo Bulls. You go girls!

Dat is al reden genoeg om deze bijzondere universiteit in de spotlight te zetten. Benieuwd naar meer? Blijf lezen!

Campus

Buffalo New York: dat is waar de University at Buffalo, wellicht vanzelfsprekend, gevonden kan worden. De universiteit bestaat sinds 1846, best een flinke geschiedenis dus! De universiteit is de ‘State University’ van de staat New York. Buffalo is een stad in het westen van de staat. De stad telt meer dan 250.000 inwoners en is daarmee, na New York, de grootste stad van de staat. Buffalo is een bijzondere en mooie stad die jaarlijks op het lijstje staat van veel toeristen die New York bezoeken. En kijkend naar de foto hieronder begrijpen wij wel waarom!

De campus van de universiteit ligt binnen het centrum van de stad en heeft jaarlijks plek voor zo’n 32 duizend studenten. Het gehele campuscomplex is onder te verdelen in 3 verschillende campussen: North, South en Downtown. Om een mooi beeld te krijgen van de gehele campus kun je onderstaande video bekijken.

Maar niet alleen de schoolgebouwen op de campus zijn bijzonder, de sportfaciliteiten zijn ook om door een ringetje te halen! De ‘Buffalo Bulls’ worden duidelijk in de watten gelegd met de mooie sportfaciliteiten op de Universiteit, hieronder laten we er een aantal zien!

De ‘Alumni Arena’ is het thuisstadion voor de basketbal-, worstel- en volleybalteams. Het stadion bevat zitplekken voor 6100 toeschouwers. In 2004 was er een recordaantal van toeschouwers: maar liefst 8971! Het mannenbasketbalteam won toen tegen Northern Illinois in het Mid-American Conference Tournament. De wedstrijd was voor veel toeschouwers spannend genoeg om dus zelfs staand te volgen!

‘UB Stadium’ is het grootste stadion op de universiteit, er is plek voor meer dan 30.000 toeschouwers! In dit stadion worden wedstrijden gehouden van het American Football Team, het voetbalteam en de Track & Field teams. Daarmee wordt het dus ook het nieuwe thuishonk van Emmy. Cool!

Ook de Alumni Arena, waar Marij traint en wedstrijden zwemt, is om door een ringetje te halen. Het zwembad is 50 meter lang en 25 meter breed± In de zomer maanden is het zwembad opgezet als lange baan, hierdoor kunnen dan langebaanwedstrijden gehouden worden. Tijdens de wintermaanden wordt het zwembad omgebouwd tot korte baan: met een schot in het midden kan het zwembad aan beide uiteindelijk gelijktijdig wedstrijden houden. De kwaliteit wordt verbeterd door de technologie van ‘Colorado Timing Systems’: er zijn twee scoreborden te vinden die nauwkeurig bijgehouden worden door automatische timing. 

Dit laat dan weer zien dat Amerikaanse Universiteiten er echt alles aan doen om student-athletes te voorzien van het allerbeste!

Sport

Buffalo Bulls Athletics, de officiële naam voor de sportteams op UB! The Bulls spelen allemaal binnen de NCAA in Division 1, ze doen mee in de Mid-American Conference. De Buffalo Bulls bestaan uit zeven mannensporten en negen vrouwensporten. Het American Football team doet mee in de Football Bowl Subdivision (FBS), dit is het hoogst haalbare niveau voor College Football!

De mascotte van UB draagt de naam ‘Victor E. Bull’. Zoals de naam waarschijnlijk doet vermoeden is Victor dus een stier, en niet zomaar eentje! Je ziet ‘m, inclusief big biceps, op de foto hiernaast. Het is niet voor niks dat Victor een blauwe kleur heeft: blauw en wit zijn namelijk dé kleuren voor UB!

Als je het ons vraagt maakt Victor verre van een bescheiden indruk, maar daar heeft hij dan ook alle redenen voor. Victor E. Bull mag inmiddels gezien worden als een van de populairder mascottes binnen alle Division 1 Teams. In 2002 was hij, samen met 11 andere geselecteerde mascottes, te zien in een reclame op de nationale televisie. Victor maakte hiermee kans om ‘Capital One Bowl-mascotte van het jaar’ te worden, helaas mocht het niet baten: Monte, van de universiteit van Montana, bleek uiteindelijk de grote winnaar. 

Maar hier stopt de carrière van Victor niet: in 2013 bereikte hij de finale van de SUNY Mascot Madness-wedstrijd.  Hier verloor hij op de nipper van Baxter de Binghamton Bearcat, te zien op de foto hiernaast. Nou Victor, wij hadden het wel geweten jongen!

Bij een indrukwekkende mascotte horen uiteraard indrukwekkende teams. Zo heeft het mannelijke basketbalteam onder leiding van coach Bobby Hurley flinke stappen gemaakt in 2015. Toen won het team de conference titel en behaalde daarmee voor het eerst in de geschiedenis van de school het Division-1 Tournament! In 2016 en 2017 gebeurde hetzelfde, waarbij het team in 2017 in de tweede ronde van het Division-1 Tournament terecht kwam. Daarmee stond het basketbalprogramma van Buffalo voor het eerst in de AP Top-25! Bekijk een aantal highlights van dit team in het filmpje hieronder.

Het American Football team van de Bulls is sinds 1998 onderdeel van de FBS, dat is relatief kort. In 2008 werd door het team de eerste Conference Titel behaald! Toen werd er in de beslissende wedstrijd gewonnen van de eerder ongeslagen Ball State Cardinals. 

De Varsity Teams van de universiteit worden aangemoedigd door het publiek, victor en de cheering teams onder leiding van de ‘fight song’ van de universiteit. De lyrics vind je hier:

Fight, Fight for Buffalo, be proud to fight for your dear Blue and White
So, thunder through, Go Blue! Give a Cheer, never fear!
Don’t stop ’till we have won!
Cheer, cheer for Buffalo, our spirit will be with you ’till the end
So show your colors proud and true for the glory of our dear Buffalo!

Eerder dit jaar maakte de universiteit een mooi filmpje over alle Athletic Facilities. Hier wordt een kijkje gegeven in het bijzondere leven dat de student-athletes leiden. Check it out! Gooo Bulllls….

Studie

Een tal aan opleidingen binnen de universiteit is opgedeeld in zes verschillende categorieën: architecture, economy, health, law, medicine en social work. Ruim omschreven begrippen waarin erg veel mogelijk is, bekijk daarom deze link om te bekijken welke opleidingen er precies aangeboden worden. 

Zoals onze trouwe lezers inmiddels zullen weten: Amerikanen houden van lijstjes en cijfers! En in die lijstjes vinden we de University at Buffalo regelmatig terug. Zo ook in onderstaande drie:

  • UB staat in de top-25 van Amerikaanse universiteiten met meeste internationale studenten!
  • UB is door ‘The Centrum for World University Ranking’ in de lijst van 20.000 goede universiteiten uit de hele wereld geplaatst. Volgens hen verdiende de Universiteit de 269e plek. Dat wil zeggen dat ze bijna bij de beste 1% (!) horen. 
  • Volgens ‘Us News & World Report’ is UB de beste ‘public school’ in de staat New York en nummer 34 van alle staten!

Daarnaast biedt UB de bijzondere mogelijkheid om, in samenwerking met sponsor-bedrijven van de universiteit, je eigen major samen te stellen. Hier kun je specifieke soorten kennis integreren in een voor jou op maat gemaakt programma: zo kun je optimaal werken aan jouw toekomst!

Wist je dat…

  • UB ieder jaar het nieuwe schooljaar aftrapt met een grote opening, waarbij honderden studenten samen het ‘UB-logo’ vormen op het American Football veld?
  • UB’s ‘Homecoming and Family weekend’ een mega evenement van 4 dagen is? Werknemers, alumni en huidige studenten met hun familie komen samen om een heel weekend te genieten van sportwedstrijden, eten en drinken, livemuziek en activiteiten. De grootste en belangrijkste activiteit is de jaarlijkse ‘Homecoming football game’, het American Football Team wordt in het stadion door 25.000 toeschouwers aangemoedigd!
  • Het favoriete evenement van UB het ‘Oozefest’ is? Hier komen jaarlijks 1500 studenten en alumni op af. Maar ben je bang om vies te worden? Dan kun je beter thuisblijven! Het Oozefest is namelijk een volleybaltoernooi in de modder! Het wordt ieder jaar groter en populairder.
  • UB 4x per jaar een eigen festival organiseert? Ze doen het gewoon! De universiteit organiseert ieder jaar 4 eigen evenementen, het Fall-, Spring-, Summer- en Winterfest. Moeten we in Nederland ook gaan doen toch?

Studenten komen vanuit de hele wereld om te studeren en sporten op UB, maar wij denken dat de universiteit niet alleen populair is om haar mooie locatie en goede reputatie: die gekke jaarlijkse evenementen moeten toch ook erg aantrekkelijk zijn voor studenten wereldwijd!

Ben je enthousiast geworden over Amerikaanse universiteiten en het leven van een student-athlete? Neem snel contact met ons op, dan bekijken we samen naar jouw mogelijkheden!