Nieuwe dinsdag én dus een nieuwe slamstox-atleet en universiteit in de spotlight! Deze week hebben we het over zwemster Kristy Nagtzaam die inmiddels door het leven gaat als student-athlete op St. Francis College.

In januari dit jaar vertrok ze naar de States om daar het uiterste uit haar school- en sportcarrière te halen. Op 15-jarige leeftijd ging Kristy trainen bij PSV Zwemmen nadat ze meerdere regionale kampioenschappen won in Roosendaal.

Nu is ze als zwemster onderdeel van het zwemteam van St. Francis Bulldogs. Daar zwemt Kristy in de hoogste divisie van Amerika in de Northeastern Conference. Ze woont, sport en studeert in Brooklyn, New York. Te gek toch! Zoals ze zelf al eerder op Instagram beschreef ‘swapped tulips for skylines’. You go girl!

Eerder dit jaar vroegen we Kristy waarom ze voor St Francis College koos, daarop zei ze het volgende:

‘I chose this university because of the good connection I felt with the coach and the program. Besides, I think New York is a great place to combine sports and studies.”

Kristy Nagtzaam – Student-athlete

Wil je meer te weten komen over de universiteit van Kristy in Brooklyn? Lees dan verder!

Campus

St. Francis College is een private university die opgericht is in 1859. Destijds begon het als jongensschool en was het aantal leerlingen en werknemers erg laag. Tegenwoord zitten er 3000 studenten op de universiteit en werken er ongeveer 370 medewerkers. Voor Amerikaanse begrippen dus nog steeds niet veel, maar het is dan ook een private university.

St. Francis College is gelegen in Brooklyn, een van de vijf stadsdelen van New York. De campus is midden in het centrum gelegen, aan Remsen Street in Brooklyn Heights. Urban College dus! De universiteit bestaat uit vijf verschillende gebouwen: the Administration building, the Frank and Mary Macchiarola Academic Center, the Generoso Pope Athletic Complex, the Science and Technology Building en The Student Services Building.

Omdat de campus middenin de stad woont zijn veel bezienswaardigheden van de stad dichtbij, zoals het Brooklyn Bridge Park (dat zie je op de foto hieronder) en de Brooklyn Borough Hall. Een straat verderop is Montague Street met veel restaurants en cafes. Omdat de universiteit middenin de stad ligt zijn er geen specifieke studenten dorms op locatie, studenten wonen dus verspreid over de hele stad.

Brooklyn Bridge Park

St Francis College organiseert leuke activiteiten voor nieuwe en bestaande studenten. Zo is ‘Terrier Tuesday’ inmiddels een begrip geworden op de universiteit. De nieuwe studenten worden welkom geheten met een mooi feestje waarin allerlei activiteiten gedaan worden. Maar niet alleen tijdens Terrier Tuesday wordt er feest gevierd door studenten, de Student Government Association werkt samen met verschillende partijen om het gedurende het jaar leuk te maken voor studenten.

Omdat St. Francis College gelegen is in de stad, zijn de sportfaciliteiten voor de Terriers veelal op andere locaties te vinden. Zo zijn het voetbalveld, de in- en outdoor atletiekbaan, de golfbaan en het tennispark op verschillende locaties in de buurt te vinden.

Een belangrijk gebouw voor de Athletic Teams van St. Francis is het Generoso Pope Athletic Centre, het is een verzamelgebouw waar verschillende sporten gehouden worden. Er is namelijk de Daniel lunch Gymnasium, waar de basketbalwedstrijden gehouden worden. Maar ook het Aquatics Center, waar het waterpolo-, zwem- en schoonspringteam actief is. Waaronder Kristy dus! Op de afbeelding hieronder zie je het bad waar Kristy traint.

Aquatics Center – Generoso Pope Athletic Centre

Meer zien van de campus? Check deze link voor een campus tour!

Sport

De ‘Terriers’, zo worden de student-athletes dus genoemd op St. Francis College. The Terriers bestaan in totaal uit 19 teams, waarvan 9 mannen- en 10 vrouwensporten. De vrouwen beoefenen namelijk een sport die de mannen niet doen: bowling! Een sport die we niet vaak tegenkomen op universiteiten.

De Terriers komen uit in de hoogste divisie binnen college sports, Division I. De meeste teams doen mee binnen de Northeastern Conference. Alleen de waterpolo teams doen mee binnen de CWPA en MAAC. De mascotte van de universiteit is ‘Terrier’, de mascotte maakt al onderdeel uit van het atletische programma sinds 1933! De universiteitskleuren van de Terriers zijn blauw en rood!

Men’s Basketball – St. Francis College

De Terriers hebben sinds 1935 al geen American Football team meer. Ook baseball en softball stopte in 2006, daar kwam het Women’s Bowling Team voor in de plaats. Recent is bekend gemaakt dat er vanaf schooljaar 2021/2022 een nieuwe sport toegevoegd wordt: Men’s Volleyball! Een vrouwelijk volleybal team was er al een lange tijd, daar wordt nu een mannenteam aan toegevoegd.

Irma Garcia is sinds 2007 de Athletic Director van St. Francis College. Toen ze in 2007 aangenomen werd als director werd ze eerste vrouwelijk Athletic Director met een Zuid-Amerikaanse afkomst in Division I. Irma werd in het schooljaar van 2014/2015 ‘Division I Director of the Year’, die titel bemachtigde ze mede door het grote succes van de Terriers in dat jaar. Zowel het mannen voetbalteam én beide basketbalteams wonnen de Conference en deden mee aan het NCAA Tournament.

2013 Men’s Soccer Team – Conference Champions

Student-athletes hebben alleen aan studeren, trainen en wedstrijden al een erg vol schema. Er wordt daarnaast veel gereisd naar uitwedstrijden of trainingskampen. De zwemteams van St. Francis College, waar Kristy nu ook onderdeel van is, maakten in 2019 een trip naar het warme Palm Springs, Florida. Daar werd hard getraind maar zeker ook lol gemaakt. Check onderstaande video om een impressie te krijgen van de trainingtripjes van de Terriers. En eh, hopelijk wordt er snel weer een ‘Training Trip’ naar zonnige Florida georganiseerd Kristy..!

Studie

Studeren, ook dat wordt op St. Francis College gedaan. Net als op veel andere Amerikaanse universiteiten is het scala aan opleidingen weer enorm groot. Om te kijken of jouw gewenste studierichting ook aangeboden wordt op St. Francis kun je het study program van de school bekijken.

Om als student-athlete aan de slag te gaan in Amerika heb je een havo, vwo of mbo-diploma nodig. Ook moet je verschillende testen doen, zoals de Toefl en de SAT-test. Soms wordt ook om andere toelatingstesten gevraagd. Ook voor St. Francis College moet je toelatingstesten doen om als student-athlete toegelaten te worden. Je moet namelijk niet alleen serieus met je sport om gaan, maar ook met je studie! En als je dan dat diploma op zak hebt, vier je het tijdens ‘graduation day’ in stijl met je studiegenoten. Net als de oud-studenten van St. Francis op de foto hieronder!

Graduation Day – St. Francis College

Wil jij nu, net als Kristy, student-athlete worden in de USA? Of wil je graag meer informatie over student-athletes en scholarships? Reach out! Dan helpen wij je.