Tijdens het recruiting proces kijken coaches niet alleen naar je sportresultaten en rankings. Er zijn veel meer factoren die coaches meenemen in hun beslissing of ze jou wel of niet aan hun team willen toevoegen. Een aantal van deze factoren zijn van toepassing op alle sporten. Om jullie te helpen, hebben we een top vijf van belangrijke factoren samengesteld.

Ga je binnenkort beginnen met het hele recruiting proces, zit je er al midden in of ben je gewoon nieuwsgierig waar coaches nu op letten? Lees dan snel verder en wij verzekeren je, vanaf nu ben je op en top voorbereid.

Karakter

Waarschijnlijk geen onverwacht aspect voor velen, maar je karakter is nog veel belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Stel je voor dat je het recruiting process start en je jezelf ziet als Christiano Ronaldo, de beste in je sport, en dus te goed voor alle teams behalve de beste. Deze mindset zal niet onopgemerkt blijven door coaches. Coaches zoeken naar jongens en meiden die het team boven zichzelf zetten. Daarnaast is het belangrijk dat jouw karakter past bij de karakters van het team, en dat je open staat voor coaching en feedback vanuit hen. Een goede connectie met een coach is van enorm belang in college sport.

Daarnaast moet je niet vergeten dat je als student-atleet een universiteit vertegenwoordigt en daarmee als ware het visite kaartje van deze universiteit bent. Daarom is het belangrijk voor coaches dat je niet alleen op sportief gebied sterk bent, maar dat je jezelf en de universiteit ook naast de sport goed kan vertegenwoordigen. Als de coach het gevoel heeft dat je deze punten niet bezit, dan maakt het hen niet uit dat je de beste van je sport bent. Zolang je gemotiveerd bent en hard wil werken, zullen zij ook bereid zijn je hier bij te helpen.

Academische resultaten

Als student-atleet wordt er ook van je verwacht dat je om je studie geeft en goede resultaten haalt. De naam zegt het al; je bent namelijk student én daarnaast sporter. Academische resultaten zijn dus van enorm belang, allereerst al om dat dit invloed kan hebben op het feit of je wel of niet toegelaten wordt tot een bepaalde universiteit. Maar daarnaast is het voor coaches ook belangrijk dat je goede cijfers haalt, omdat hij/zij zich dan geen zorgen hoeft te maken over jou speelgerechtigheid. Belangrijk detail is namelijk dat je je vakken moet halen, anders mag je simpelweg geen wedstrijden spelen voor jouw team. Ook goed je best doen op school dus!

Daarnaast probeert elk sportteam ook een zo hoog mogelijk team-gemiddelde te behalen. Als jij het goed doet qua studie en mooie cijfers haalt, motiveer je automatisch je teamgenoten om ook hun uiterste beste te doen, en dan gaat ook het team-gemiddelde omhoog! Een win-win situatie dus.

Inzet en loyaliteit

Coaches waarderen betrouwbare sporters – jongens en meiden die doen wat ze moeten doen en die beloftes nakomen. Ze zijn op zoek naar sporters die altijd op tijd zullen zijn, elke dag, zonder uitzonderingen. Op tijd komen voor trainingen en afspraken is een belangrijk onderdeel in alle aspecten van het leven, maar sommige coaches zien het als een van de maatstaven voor de inzet van een sporter.

Ook vinden coaches sporters met doorzettingsvermogen erg belangrijk en zien ze hun als goede aanvulling in hun team, in slechte en goede tijden. En misschien wel het belangrijkste punt: Amerikaanse coaches zijn op zoek naar echte leiders – jongens en meiden die het initiatief (durven) nemen en die het in zich hebben om andere te motiveren om zich voor de volle 100% te geven om het doel van het team te bereiken, met name in tijden van tegenslag.

Communicatie tijdens het proces

Communicatie is key. Coaches zien de communicatie met jou tijdens het proces dat ook als enorm belangrijk onderdeel. Dit is voor hun in feiten ook een soort generale repetitie, van wat ze kunnen verwachten qua contact en communicatie als jij als atleet eenmaal op de universiteit zit. Als je geen interesse toont in het team, denken ze waarschijnlijk dat je als student-atleet ook niet veel om het team zal geven. En als je lang wacht om een coach via email of Whatsapp te beantwoorden, komt dat over alsof je weinig interesse hebt.

Het is daarom belangrijk om er bovenop te zitten: dit laat zien dat je georganiseerd bent en dat je de coach, hun werk en hun tijd, serieus neemt. Op deze manier toon je belangstelling en zorg je er tegelijk voor dat de communicatie tussen jou en je mogelijk toekomstige coach soepel verloopt.

Try-outs/video beelden

En last but not least: de coach wilt in graag in actie zien, of live of via videobeelden. Een van de eerste stappen, maar ook belangrijkste stappen, die coaches ondernemen tijdens het recruiting proces is het bekijken van jouw videobeelden om een idee te krijgen van je niveau. Zeker in sporten waar je niveau en skills niet meteen bepaald kan worden met behulp van persoonlijke records, zoals bij zwemmen en atletiek is dit van enorm belang. Maar voor elke sport geldt, zorg voor goede videobeelden. Met een goede video trek je ongetwijfeld sneller de aandacht van coaches.

Uiteraard helpt Slamstox je met het uitzoeken van deze videobeelden en het maken van je uiteindelijke video. Daarnaast organiseert Slamstox ook regelmatig een showcase voor de verschillende sporten, hierbij zijn coaches vaak live aanwezig om nieuw talent in actie te zien en te scouten.

Om een idee te krijgen van hoe een recruiting video eruit ziet, kun je ook altijd een kijkje nemen bij onze huidige Slamstox atleten, om zo te zien welke beelden belangrijk zijn.

Wil je meer weten over het recruiting proces? Of ontdekken om college sport iets voor jou is? Neem dan snel, vrijblijvend contact met ons op via dit formulier en we helpen je graag verder!