Mentale training: zeker zo belangrijk als fysieke training, toch wordt er door veel atleten te weinig aandacht aan besteed. En dat is gek, want momenteel hebben sporters meer last van druk, faalangst en stress dan ooit te voren.

Nathan de Veer is zelf student-athlete geweest op DePaul University en is nu mentale prestatiecoach voor sporters. Hij weet namelijk als geen ander hoe het is om deze gevoelens te ervaren, en werkt nu met andere student-athletes dit te overwinnen. In dit artikel geeft hij 5 praktische basistips én biedt hij alle Slamstox lezers een gratis mindset-test aan! Maar eerst, een woordje door Nathan:

Misschien zit je al als student-athlete in de USA, of ben je van plan te gaan. Voordat we erin duiken, wilde ik eerst delen dat ik eigenlijk na college pas besefte hoeveel sporters het enorm gaaf zouden vinden om in mijn schoenen te staan als student-athlete. Er zijn verschillende redenen op te noemen dat atleten geen carrière als student-athlete kunnen starten. Als je geluk hebt, is het 4 jaar college. En dat is alles. Deze jaren gaan snel voorbij, dus hoe kun je er een onvergetelijke ervaring van maken? Ik hoop je daar, op mentaal gebied, bij te kunnen helpen.

Nathan de Veer – former college tennis player at DePaul University

1. De ‘College Dream’

Ga na voor jezelf: wat zou jouw tijd in de USA helemaal te gek maken? Wat wil je bereiken en waar krijg je energie van? Als je dat doel voor ogen hebt, is het belangrijk om jezelf af te vragen wie je moet zijn om datgene mogelijk te maken. Moet je je mindset veranderen? Of moet je er voor zorgen dat je nóg beter wordt in bepaalde aspecten? Ga er voor!

Actiepunt: Neem genoeg tijd om over deze antwoorden na te denken, en schrijf ze dan op. En bovenal: heb er plezier in!

2. Een andere manier van beter worden

De meeste (student-)athletes willen beter worden, en vooral: winnen, winnen, winnen! Herkenbaar? Hard werken en veel uren maken lijken de basisingrediënten voor succes, maar in dat rijtje mist een heel belangrijk ingrediënt: focus! Want hoe goed je gefocust bent tijdens die trainingen en wedstrijden, dát maakt het verschil. En dat zeggen wij niet zomaar, want de beste atleten, wereldwijd zijn het daar mee eens: het mentale aspect onderscheid hen van de rest. Een goede mindset heeft trouwens niet alleen positieve invloed op je resultaten, maar vermindert ook de kans op blessures. Aan de slag dus!

Actiepunt: Maak van het trainen van je mindset een prioriteit en beslis dat je er mee gaat beginnen!

3. Het overwinnen van negatieve emoties

Negatieve emoties, ze gaan vaak gepaard met verliezen of grote obstakels. Hiermee om leren gaan is een waardevolle skill voor iedere atleet. Maar hoe doe je dat?

Je herkent het vast wel: je coach, je ouders of andere atleten zeggen “probeer positief te zijn” of “beheers je emoties een beetje”. Deze suggesties zijn vaak goed bedoeld, alleen werken ze niet omdat positief denken niet altijd leidt tot positieve emoties. Maar waarom is dat?

Wanneer negatieve emoties als ‘slecht’ worden gezien, dan zal je (onbewust) proberen deze emoties te vermijden. Als je je dus minder goed voelt, dan is positief denken niet effectief. Op dat ene moment voelt dat misschien goed om te doen, maar in werkelijkheid zorgt het negeren van die negatieve emoties ervoor dat ze zich júíst gaan opbouwen!

Nu horen we jullie denken: wat moeten we dan wel doen? No worries, daar heeft Nathan een actiepunt voor!

Actiepunt: Voel en accepteer al je emoties. Laat ze er zijn zonder dat je ze probeert te vermijden of ervan af te komen.

4. Omgaan met druk

Druk voelen en nerveus of zelfs angstig zijn tijdens belangrijke momenten. Het is een van de meest voorkomende situaties onder atleten. Voel jij dit ook? Je bent niet de enige !

HDit gevoel wordt veroorzaakt omdat sporters bang zijn om te verliezen, er slecht uit te zien tegenover anderen, of simpelweg het niet willen voelen van deze negatieve gevoelens. Twee dingen die veel sporters regelmatig doen om van dit gevoel af te komen is 1) zeggen dat het (resultaat) niet veel uitmaakt, of 2) even diep ademhalen.  Als je vindt dat het resultaat wel uitmaakt, dan zal dit nooit werken. Ademhalen kan in het moment helpen maar is niet effectief op lange termijn, omdat de druk en zenuwen terug blijven komen.

Echter is dit op de langere termijn minder effectief. De druk en zenuwen zullen namelijk blijven terugkomen, vooral ook als je de dingen probeert te vermijden waar je zenuwachtig over bent. Let op, want ook hiervoor weer een tip.

Actiepunt: Vergelijk datgene wat je wilt vermijden met een gebeurtenis of ervaring dat jij veel groter of erger vindt. Kijk of je kunt beseffen dat hetgene wat angst veroorzaakte niet het zo erg is als het misschien lijkt. 

5. Boek sneller, meer vooruitgang!

Tijdens mental coaching wordt sporters vaak gevraagd om gedachtes, gevoelens en acties op te schrijven. Dit helpt om bewuster te worden van jezelf. Het kan waardevol zijn om dit in een dagboek of online document te hebben staan, dan kun je later teruglezen hoe je eerder over dingen dacht. Dat stelt je dan weer in staat om te zien hoe je je als persoon hebt ontwikkeld.

Dit helpt je om zowel mentaal, als met je prestaties meer vooruitgang te boeken. Maar wat is nu een effectieve manier om dit te doen?

Actiepunt:
Schrijf voor jezelf op:
1. Je successen!
2. Wat je kunt verbeteren.
3. Voor welke ervaringen je dankbaar bent.

Dat waren ze, 5 bruikbare tips die je meteen toe kunt passen. Maar échte, blijvende verandering is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Ook al hebben we tegenwoordig allemaal gemiddeld 3 apparaten waarin we binnen een paar seconden kunnen Googelen op ‘Mentale Tips’: atleten worstelen meer met hun mentaliteit dan ooit tevoren.

Nathan is mindset coach en heeft hiervoor, net als velen van jullie (gaan doen), het leven van een student-athlete in Amerika meegemaakt. Daar heeft hij, net als veel andere atleten, geworsteld met stress, angstige gevoelens en negatieve emoties. Hij weet als geen ander hoe lastig dit kan zijn en wilt niet dat andere sporters dit ook zo ervaren dus dat motiveert hem om ze te helpen en hier los van te komen.

Dus wil jij graag weten hoe goed je mentaliteit op dit moment is? En wat je zou kunnen verbeteren? Nathan biedt alle Slamstox lezers een gratis mindset-test aan, mét persoonlijke feedback! Te gek toch?

Stuur hiervoor een e-mail naar nathandeveer@gmail.com met de titel: ‘Mindset Test – Slamstox’. Als je sowieso graag wilt samenwerken met Nathan, kun je hetzelfde e-mailadres gebruiken. Ook kun je meer informatie op zijn website vinden. The time to start is now!

Wil je ook graag student-athlete worden in de USA en ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Reach out, dan helpen we je graag verder!