Een nieuw record op de US Open 2023! Meer dan 100 spelers die een band met college tennis hebben, speelde dit jaar in de singles, dubbels en gemengde dubbels bij het laatste grandslamtoernooi van het seizoen 2023. Het was geen verrassing, maar een bevestiging van de succesvolle weg van college tennis naar professioneel tennis. Zeer positief dus voor het college tennis!

Singles

Bij de singles hebben vier college spelers zich minimaal tot de laatste 16 weten te slaan: Ben Shelton (Florida), Borna Gojo (Wake Forest), Rinky Hijikata (North Carolina) en Peyton Stearns (Texas). Ze maakten allemaal indruk in de openingsweek van het toernooi in New York City. Voor Gojo en Hijikata hielpen hun indrukwekkende resultaten op de US Open hen om beiden de top 100 van de ATP te bereiken. Momenteel staan ze op hun hoogste ranking ooit.

Ook Shelton bereikte een mooi resultaat. Hij werd de eerste NCAA singles kampioen die de halve finales van een grandslamtoernooi haalde sinds John McEnroe in 1992. Wow! Hij versloeg zijn landgenoten Tommy Paul en Frances Tiafoe in de vierde ronde en kwartfinale. Hij is nog maar 20 jaar oud en staat nu al 19e op de wereldranglijst. Dat is slechts twee plekken achter Cam Norrie (TCU), die momenteel de hoogst gerangschikte college speler op de tour is. Wie weet waar hij over 5 jaar staat!

Wist je trouwens al dat Ben Shelton bij de University of Florida speelde? En dat daar Slamstox speelster Bente Spee ook speelt? En dat Ben gecoacht werd door onze college Tanner Stump? Je kunt hier meer lezen over Tanner en zijn achtergrond.

Voor Stearns was de US Open 2023 een fantastisch podium voor het talent dat zij heeft. De voormalige NCAA Singles kampioen was tijdens haar eerste jaar als professional de top 100 binnengekomen en staat nu op nummer 44 in de WTA Singles Rankings. Stearns werd slechts de zesde voormalige NCAA singles kampioen die de vierde ronde van de US Open bereikte. Een geweldige prestatie!

Dubbelspel

Bij het dubbelspel maakten voormalige college players deel uit van élk kampioensteam op de US Open van dit jaar. Rajeev Ram (Illinois) en Joe Salisbury (Memphis) wonnen het herendubbelspel, Erin Routliffe (Alabama) won het damesdubbelspel en Anna Danilina (Florida) won het gemengd dubbelspel. College Tennis domineerde op de US Open 2023 aan alle kanten.

Voor Ram en Salisbury was dit het vijfde opeenvolgende grandslamtoernooi waarin ten minste één lid van het team van de universiteit afkomt. Ze wonnen dit jaar hun derde opeenvolgende US Open herendubbel titel. Het duo is de eerste dat ooit drie opeenvolgende US Open dubbel titels heeft gewonnen in de geschiedenis van het toernooi. Weer een record!

Als voormalige NCAA doubles kampioen heeft Routliffe niet alleen de top van het dubbelspel op universitair niveau bereikt, maar nu ook de top van het dubbelspel op professioneel niveau door het winnen van de US Open dames dubbel titel. Dit grandslamkampioenschap is de eerste in Routliffe’s professionele carrière, waardoor ze naar een carrière-hoogte van nummer 20 in de WTA Doubles Rankings stijgt.

Het laatste dubbel kampioenschap kwam van het gemengd dubbelspel, waar Danilina voor de eerste keer een grandslamtitel mee naar huis nam. Danilina zat er op Wimbledon en Australian Open 2022 al dicht bij, maar nu pakte ze de titel dan echt.

Jongens en meisjes

Het waren niet alleen deze spelers die successen behaalden op de US Open, want zowel huidige als voormalige college studenten blonken ook uit in de jongens- en meisjes-singles.

Katherine Hui, een toekomstige student aan Stanford, was de kampioen van de meisjes-singles op de US Open 2023. Ze werd onlangs aangewezen als de nummer één gerangschikte nieuwkomer in de ITA preseason rankings en zal haar ontwikkeling voortzetten met het zeer getalenteerde Cardinal-team dit seizoen.

In de jongenscompetitie eindigde Learner Tien (USC) voor de tweede keer als runner-up in zijn junioren carrière. De tweevoudige USTA U18 boys national champion kwam afgelopen voorjaar uit voor de Trojans. Nu heeft hij ervoor gekozen om zijn universiteitssport op te geven en zich vol te focussen op zijn professionele carrière.

Al met al fantastisch nieuws voor college tennis! Lijkt het jou ook fantastisch om tennis te combineren met je studie in de Verenigde Staten? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar om jou te begeleiden met dit mooie avontuur! Lees ook welke Nederlanders vorig jaar goed gepresteerd hadden in college tennis.