Michael Phelps, oud student-athlete bij University of Michigan, is de meest succesvolle Olympiër aller tijden. De Amerikaanse zwemmer heeft maar liefst 28 (!) Olympische medailles op zijn naam staan. Phelps is een echte winnaar, niet alleen in het zwembad maar ook aan de eettafel. Als ontbijt bestond zijn menu uit drie pannenkoeken en drie sandwiches met gebakken ei, kaas, tomaat, sla, gebakken ui en mayonaise. Alsof dat nog geen stevig ontbijt was, at hij daarna ook nog eens drie wentelteefjes met suiker, een omelet en een kom pudding met twee koppen koffie erbij.

“Eat, sleep and swim, that’s all I can do”

Michael Phelps
Michael Phelps met zijn medailles

Michael Phelps at zo’n 10.000 calorieën per dag. Dat is natuurlijk wel erg veel, maar sporten op een lege maag is ook niet verstandig. Je hebt dan te weinig energie om optimaal te kunnen presteren en je loopt zelfs het risico dat je flauwvalt. Als student-athlete besteed je natuurlijk veel tijd aan trainingen en wedstrijden, voeding is daarom erg belangrijk. Wat is nu de beste voeding voor student-athletes? In dit artikel hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de voornaamste brandstof van je lichaam. Zeker voor het sporten zijn koolhydraten een belangrijke energiebron. Het is daarom goed om een maaltijd of snack met veel koolhydraten te eten voor je training of wedstrijd. Denk hierbij aan rijst, volkorenpasta, volkorenbrood, havermout, fruit en aardappelen. Belangrijk om te weten is dat er twee verschillende soorten koolhydraten zijn, namelijk langzame en snelle koolhydraten. Langzame koolhydraten worden, zoals de naam al zegt, langzamer verteerd door je lichaam dan snelle koolhydraten. Dit komt doordat producten met langzame koolhydraten meer vezels bevatten. 2 tot 2,5 uur voor je sportprestatie, of dat nou een wedstrijd of training is, is het handig om een koolhydraatrijke maaltijd te eten met langzame koolhydraten, zoals volkorenpasta of havermoutpap. Een snack met snelle koolhydraten, zoals bijvoorbeeld een banaan, kun je dan het beste een half uur voor je sportprestatie eten.

Eiwitten

Na het sporten is het belangrijk om je lichaam te belonen. En nee, we bedoelen niet belonen met die ene lekkere chocoladereep in de kast, maar met voeding die zorgt voor het herstel van jouw lichaam. Zuivelproducten, eieren, vlees, vis, bonen, noten en soja leveren allemaal veel eiwitten. Het beste is om binnen een half uur na je sportprestatie eiwitten binnen te krijgen om je lichaam te herstellen. De hoeveelheid eiwitten die je moet nemen wordt vaak overdreven. De gedachte ‘als ik meer eiwitten eet, dan herstel ik vast sneller’ gaat helaas niet op. Je lichaam heeft namelijk een maximum hoeveelheid dat het kan verwerken.

Vocht

Tijdens het sporten verlies je door het zweten veel vocht. Al het vocht dat je tijdens het sporten verliest, moet weer aangevuld worden. Door voldoende te drinken, voorkom je uitdroging. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid tijdens het sporten en dat wil je zeker niet hebben als je optimaal wilt presteren. Een handige richtlijn om een tekort aan vocht te voorkomen is om tijdens een training 125 tot 250 milliliter per kwartier te drinken. Voor de sportactiviteiten die minder dan een uur duren, is het overbodig om sportdranken te nemen en kun je het beste water drinken. Bij duursporten of activiteiten met zware inspanning van langer dan een uur, kan het nuttig zijn om sportdrank te gebruiken. De sportdrank zorgt er dan voor dat je energiepeil op niveau blijft.

We hopen dat jij wat hebt aan deze tips hebt. Kijk zeker ook de video hieronder, hierin laat een student-athlete zien wat ze de hele week eet en deelt ze maaltijd ideeën!

Als je onze University Spotlights hebt gelezen, heb je vast al eens voorbij zien komen dat de faciliteiten in Amerika veel professioneler zijn dan in andere landen. Op iedere Amerikaanse campus vind je een dining hall, waar je altijd terecht kunt om eten te halen. Vaak ook met een speciale afdeling, waar alleen de student-athletes toegang tot hebben. Op deze site zijn de beste college dining halls van Amerika op een rijtje gezet.

Dining hall UCLA

Wil jij graag student-athlete worden? Of wil je meer informatie over sporten en studeren in Amerika? Klik dan op de knop hieronder, wij helpen je graag verder!