Hoe ziet je leven eruit als je besluit om naar Amerika te gaan om sport en studie te combineren, iets wat voor velen moeilijk voor te stellen is. Daarom vertellen we je er in dit artikel graag meer over.

Lotte Houtman, Slamstox’ Track and field stagiaire, maakte deel uit van het atletiekteam van Oakland University. Ze deelt met ons haar jaar als student athlete! Ze deed hoogspringen, polsstok en verspringen voor de universiteit en hieruit volgde dan ook haar bijnaam: de Flying Dutchmen! Een track and field team bestaat op Amerikaanse universiteiten uit +/- 30 atleten, hierdoor krijgt de individuele sport toch een teamgevoel! Meer weten over een jaar college track and field? Lees hieronder verder!

Voor mijn vertrek naar Oakland University in Michigan waren de zenuwen aanwezig. Dit verdween snel toen ik eenmaal landde en mijn teamgenootjes zag staan om mij op te halen van het vliegveld. Van tevoren hadden we al kennisgemaakt via de telefoon en in Amerika zijn ze meteen mijn beste vrienden geworden. Ze hebben mij op sleeptouw genomen en alles laten zien van zowel de school als de omgeving. Hierdoor was ik al snel gewend en kon het eerste semester meteen goed van start gaan!

Het eerste semester

Het eerste half jaar van het schooljaar loopt van eind augustus tot december, ook wel het eerste semester genoemd. De trainingen beginnen direct en ook je studie gaat meteen van start. Al lekker druk dus! Een nieuw team en een hele nieuwe omgeving, best wel even wennen. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan teambonding en de coach helpt je met het maken van een planning.

Het schoolsysteem in Amerika zit ook anders in elkaar. Wat ik het grootste verschil vond van het Amerikaanse schoolsysteem in vergelijking met het Nederlandse schoolsysteem is de mentaliteit van de studenten in Amerika. Ze willen de hoogste cijfers halen en nemen geen genoegen met een zesje, dus wat in Nederland vaak gezien wordt als een studenten 10 is daar echt een no go! Hierdoor is mijn mentaliteit in de les ook echt omgeslagen.

Voor atletiek duurt het indoorseizoen van januari tot maart. Hierdoor kan je je het eerste semester volledig focussen op de trainingen en school. Qua trainingen draait het eerste semester om conditie en kracht, alles om je klaar te stomen voor het indoorseizoen. Meteen al flink aan de bak dus! Ik trainde 5 dagen in de week op de atletiekbaan van 10:00 tot 13:00 waarbij drie dagen in de week ook nog een krachttraining van 6:00 tot 7:00. Vaak had je dan op een dag nog drie uur les op school en zal je ook nog ergens tijd moeten vinden voor je huiswerk. Toch werden deze zware trainingsweken een stuk makkelijker gemaakt door je teamgenoten die allemaal naar hetzelfde doel toewerken.

De weekenden waren we vrij en konden we leuke dingen gaan doen. Wij waren veel te vinden bij sportwedstrijden van andere sporten op de campus waar je je vrienden aangemoedigd of bij wedstrijden buiten de campus. De aller gaafste wedstrijd die ik heb bezocht was een American football game van de University of Michigan. Zo veel publiek (ruim 107.000), ik wist niet wat ik zag! Ook winkelen, naar de bioscoop en uit eten gaan waren dingen die we vaak deden in de weekenden van het eerste semester.

Het tweede semester

Na de kerstvakantie gaat het tweede semester van start en duurt tot juni. In het tweede semester staan de weekenden volgepland met wedstrijden. Zowel thuis- als uitwedstrijden zullen op de planning staan. In de wedstrijdperiode ben ik in negen verschillende staten geweest. Je merkt dat tijdens de wedstrijden je hele team gefocust is en dat je veel begeleiding krijgt van de fysio en de coaches, alles wordt hier voor je geregeld. Wat een topervaring was dat, ik voelde me net een prof atleet! Maar school comes first, dus dat gaat ook gewoon door, onze discipline werd flink op de proef gesteld tijdens deze volle weekenden.

Het indoorseizoen eindigt begin maart en het outdoor seizoen begint eind maart alweer. Deze seizoenen zitten heel wat dichterbij elkaar dan in Nederland waardoor je snel moet schakelen. Ik vond persoonlijk de wedstrijden het allerleukste en vond het dus niet erg dat we zo snel weer begonnen. Ook hier reis je weer van university naar university en wordt alles weer haarfijn geregeld. De trainingsuren worden iets verminderd, waardoor je doordeweeks rustig aan kan doen ter voorbereiding op je wedstrijden. De laatste wedstrijd van het outdoor seizoen is outdoor conference, hier draait alles om. Je werkt het hele jaar met je team om je zo hoog mogelijk te plaatsen op de conference meet, wat het teamgevoel nog sterker maakt!

Buiten alle wedstrijden en schooldagen om is er nog genoeg tijd om te reizen. Met pasen en Thanksgiving ben je een aantal dagen vrij en in de Springbreak (net na je indoorseizoen) ben je zelfs een hele week vrij. En buiten dat om heb je maar liefst drie (!) maanden zomervakantie. Hierin ben ik de oost- en de westkust af gaan reizen en heb ik daardoor na een jaar al een groot deel van Amerika gezien! Na de zomer begint het jaar weer opnieuw en start je weer opnieuw met alle voorbereidingen. Maar vergeet niet om je tijdens de zomer break al aan de coach zijn zomerschema te houden!

Wil je ook graag deel uitmaken van een Amerikaans atletiekteam en studeren in Amerika? Neem dan snel contact op met onze track&field specialisten via dit kennismakingsformulier. We helpen je graag verder!