In dit interview lees je meer over de ervaringen van Slamstox Track & Field atleet Kalieb Redda als student-athlete in Amerika. Kalieb doet al jaren aan Track & Field maar maakte afgelopen zomer de overstap naar Amerika, waar hij sindsdien uitkomt voor het team van Columbia College. Op deze universiteit combineert hij zijn Track & Field carrière met zijn studie. Meer weten? Je leest het hieronder!

Zou je eerst wat meer over jezelf kunnen vertellen?
Ik ben Kalieb Redda, 23 jaar oud en geboren en getogen in Leeuwarden. Ik heb een jongere en oudere broer, die beiden ook in Leeuwarden wonen. Mijn studie begon aan de Hanze Hogeschool in Groningen, waar ik Sportkunde studeerde. Na het afronden van mijn eerste jaar ben ik naar Amerika verhuisd om mijn sport- en schoolcarrière hier voort te zetten.

Wat is je studie en sport achtergrond?
Na mijn middelbare school, heb ik vier jaar lang een MBO opleiding gevolgd. Vervolgens ben ik naar de Hanze Hogeschool gegaan om mijn HBO-opleiding te beginnen. Sport heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Vanaf mijn vijfde levensjaar tot mijn achttiende heb ik altijd voetbal gespeeld. Op mijn achttiende/negentiende ben ik overgestapt op atletiek, waarbij ik mijn passie voor sport echt ontdekte, mede dankzij de aanmoediging van mijn vader.

Waar trainde je voordat je naar Amerika ging?
Voordat ik naar Amerika ging, trainde ik met JJ Running Friesland. De coaches hier hebben mij veel geleerd, van de basisprincipes van hardlopen tot tactische racestrategieën. Ik ben hen erg dankbaar voor hun begeleiding.

Hoe heb je je tijd tot dusver in Amerika ervaren?
Mijn eerste jaar in Amerika nadert zijn einde, en ik richt me nu op het behalen van de kwalificatie voor Nationals op de 1500 meter en 4x800m met mijn teamgenoten.

Ik heb hier al veel vrienden gemaakt, zowel binnen als buiten mijn team. De mensen hier in Columbia, Missouri, zijn erg vriendelijk en ik voel me hier echt welkom. De goede band met mijn coach is ook van onschatbare waarde geweest. Hij is erg betrokken bij het team en hecht veel waarde aan een hechte groepsdynamiek. Ik heb echt genoten van mijn eerste jaar hier. Ik heb niet alleen mijn sportieve vaardigheden verbeterd, maar ook mijn totale horizon verbreed.

Kan je een beschrijving geven over hoe een gemiddelde dag er voor jou uitziet?
Op school hebben we twee semesters van elk zestien weken. Mijn rooster staat dus vast per semester, en mijn coach en ik passen mijn trainingsschema aan op basis van mijn lessen.

Een typische dag in mijn laatste semester zag er als volgt uit: ik sta om 8:30 uur op en ga naar de kantine voor het ontbijt. Daarna heb ik mijn eerste les van de dag om 9:30, gevolgd door een sessie in de sportschool om mijn krachttraining te doen. Na de lunch ga ik terug naar mijn kamer om me op te frissen voor mijn laatste les van de dag, die om 14:00 uur begint. Na deze les kleed ik me om en ga ik naar mijn teamtraining om 15:45 uur, die rond 17:15 uur eindigt, waarna ik samen met mijn team naar de kantine ga om te eten. Ik blijf vaak nog lang zitten met mijn teamgenoten om gewoon gezellig te kletsen, waardoor ik meestal rond 19:00 weer in mijn kamer ben. Daar neem ik dan een douche, doe ik wat huiswerk en zo komt mijn dag tot een einde.

Hoe vul jij een vrije dag in?
Op vrije dagen heb ik meestal nog steeds een trainingsmoment, dus echt helemaal vrij ben ik nooit. Gelukkig hebben we een hecht team, dus als we allemaal vrij zijn van school, plannen we meestal iets leuks samen, zoals naar de bioscoop gaan, golfen, bowlen of gewoon spelletjes doen bij iemand thuis.

Hoe zie je de komende jaren er voor je uit en wat zijn je doelen die je nog wilt bereiken?
Ik voel me erg op mijn plek hier en heb het volste vertrouwen van mijn coach. Mijn doel is om elk jaar te streven naar kwalificatie voor Nationals, zowel voor cross country als track and field. Ik wil niet alleen mee kwalificeren, maar ook een All-American status behalen voor track and field.

Wat is het grootste verschil in Amerika ten opzichte van Nederland op school- en studiegebied?
Er zijn zeker verschillen tussen het onderwijssysteem in Amerika en Nederland, met name op het gebied van beoordeling en de mogelijkheid om extra credits te verdienen. In Nederland krijgen we cijfers op een schaal van 1 tot 10, terwijl in Amerika letter grades worden gebruikt, waarbij een A gelijk staat aan een 100%. Ook is het gebruikelijk dat docenten de mogelijkheid bieden om extra credits te verdienen, waardoor je je totaalscore kunt verbeteren.

Wat zou jij als tip meegeven aan mensen die twijfelen om naar Amerika te gaan?
Het is zeker een grote stap om alles en iedereen achter te laten en in je eentje naar Amerika te gaan, daarom zou ik zeggen: denk er echt goed over na. Praat ook met andere mensen erover, niet alleen met je ouders.

Wat vooral hielp, is dat ik met andere Nederlandse atleten heb gesproken die al in Amerika studeerde, want je wilt natuurlijk weten wat voor leuks je allemaal te wachten staat in Amerika. Maar je moet ook onthouden dat er ook minder leuke kanten aan kunnen zitten. Voor mij was dat vooral het missen van mijn familie. Hier had ik vooral mijn eerste 2 à 3 maanden last van. Wat mij heeft geholpen, is dat ik rond Kerstmis en Nieuwjaar terug ben gegaan naar Nederland voor drie weken.

Als laatste tip wil ik meegeven dat je moet onthouden wat je achterlaat. Nu je helemaal aan de andere kant van de wereld bent, is het contact houden met de mensen van wie je houdt in Nederland steeds moeilijker. Dit heb ik ook gehoord van andere atleten waarmee ik heb gesproken. Maar aan de andere kant maak je in Amerika ook echt snel vrienden. Amerikanen zijn erg open, en als jij jezelf ook openstelt en je mengt in je omgeving, maak je heel snel vrienden en voel je je snel thuis.

Wat is je leukste ervaring die je tot nu toe mee hebt mogen maken in Amerika?
Mijn leukste ervaring tot nu toe was tijdens de Thanksgiving break, toen ik met een teamgenoot naar zijn huis ging. Hij woont op het platteland, en daar heb ik het echte Amerikaanse plattelandsleven ervaren, inclusief jagen op herten. Daarna zijn we nog naar Hot Springs, Arkansas, gegaan voor een korte vakantie met zijn familie.

Hoe heb je de samenwerking met Slamstox ervaren?
Mijn ervaring met Slamstox was uitstekend. Mijn contactpersoon, Thijs, heeft me vanaf het begin goed geholpen en heeft me nooit het gevoel gegeven dat ik me moest haasten met het nemen van beslissingen. De Slamstox app was ook erg handig, omdat alles stap voor stap werd uitgelegd, waardoor het makkelijk was om dingen te regelen. Als ik ergens niet uitkwam, kon ik altijd een bericht sturen en werd ik snel weer verder geholpen.

Wil je net als Kalieb ook jouw sport en studie combineren in Amerika? Vul dan vrijblijvend dit formulier in en wij nemen graag contact op om jouw mogelijkheden te bespreken.