In dit interview lees je meer over de ervaringen van Slamstox hockeyster Marith Bijkerk als student-athlete in Amerika. Marith hockeyt al jarenlang en maakte afgelopen zomer de overstap naar Amerika, waar ze sindsdien hockeyt voor Saint Josephs University. Een top D1 universiteit waar Marith haar hockey combineert met studie. Meer weten? Je leest het hieronder!

Kun je allereerst wat meer vertellen over jezelf?
Mijn naam is Marith Bijkerk, ik ben 22 jaar oud en ik speel field hockey voor Saint Josephs University.

Kun je wat vertellen over jouw sportgeschiedenis? – waar speelde je bijvoorbeeld voordat je naar Amerika ging?
Voordat ik naar Amerika ging om te hockeyen, heb ik 15 jaar lang in Nederland gehockeyd. Ik ben ooit begonnen in mijn eigen woonplaats Steenwijk bij MHC Steenwijk. Ik heb hier gespeeld tot de D leeftijd en ben daarna overgestapt naar HC Zwolle. Ik heb 4 jaar lang gehockeyd in Zwolle, van de C leeftijd tot en met de B leeftijd, daarna heb ik mijn laatste 2 jaren bij de junioren bij Phoenix in Zeist gespeeld. Na mijn laatste jaren in de jeugd ben ik van Phoenix overgestapt naar HC Almeerse en ik heb hier 4 jaar lang in Dames 1 mogen spelen. In Steenwijk heb ik in de jeugd op het hoogste niveau gespeeld, namelijk de Topklasse. Daarna heb ik bij HC Zwolle, IDC en Landelijk B gehaald en in mijn twee jaren bij Phoenix heb ik beide Super A gespeeld. In Almere heb ik 3 jaar lang in de overgangsklasse gespeeld en mijn laatste seizoen in de Promotieklasse.

Waarom heb je gekozen om hockey te combineren met een studie in Amerika?

Ik heb ervoor gekozen om te gaan studeren en hockeyen in Amerika, omdat deze combinatie mij altijd al erg aansprak. Amerika leek mij een geweldig land om te studeren en in Nederland had ik al bijna alles in mijn leeftijdsklasse behaalt. Ik heb bij Nederland onder 18 gezeten, bij Jong Oranje en ik heb vier jaar op hoog niveau bij de senioren gespeeld, dus een mooi moment om de overstap te maken. Daarnaast leek het mij ook zeker op studie gebeid een mooie verrijking voor mijn studie in Nederland.

Hoe was het voor jou om in een nieuwe omgeving terecht te komen? Was het makkelijk om nieuwe vrienden te maken?
Ik had van tevoren niet echt gedacht dat ik hier last van zou hebben, maar toen ik eindelijk in Amerika was bleek het toch iets moeilijker dan verwacht. Ik heb de eerste paar weken best last van heimwee gehad en ik vond het moeilijk om mijn hockeyspel aan te passen. Na een tijdje ging dit gelukkig veel beter, ik heb een gezellig en leuk team en het scheelde ook wel dat er wat andere Nederlandse meiden in mijn team zitten. Het vrienden maken ging op zich ook best wel goed, maar was toch een beetje lastig. Ik ben als transfer student naar Saint Joseph’s University gekomen, dus je stroomt op een andere manier binnen dan als een Freshman. Maar gelukkig heb ik inmiddels een aardig groepje vrienden weten te maken en zijn de Amerikanen super vriendelijk en gezellig.

Welke studie doe je op dit moment?
De studie die ik momenteel volg is een major geschiedenis met een minor political science.

Wat is het grootste verschil tussen het hockey en studeren in Amerika of in Nederland?
Ik denk het grootse verschil zit in de manier van hockeyen. In Nederland is het spel meer gericht is op het van achteruit opbouwen naar voren. Het spel in Amerika zit iets anders in elkaar, maar daar wen je wel snel aan. Ook het stukje krachttraining en conditietraining is hier in Amerika heel anders dan in Nederland. We zijn vaak in de gym te vinden en we zijn in Spring season erg bezig met het opbouwen van meer conditie voor het nieuwe seizoen, dat in de Fall begint.

Ook het studeren is anders dan in Nederland. Zo kies je een major die je wilt gaan studeren, maar daarnaast kun je bijvoorbeeld nog ander vakken kiezen die jou leuk lijken, denk hierbij aan fotografie of iets met tekenen.

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?
De gemiddelde dag tijdens Fall season was erg druk. Vaak had ik om 08:30 uur les tot een uur of 15:00 en daarna moesten we gelijk door naar het veld en hadden we training van 15:30 tot en met 18:00. Op de dinsdag hadden we vaak ook nog krachttraining, dit was in ons geval op de dinsdagochtend om 06:30. De weekenden stonden voor namelijk in het teken van wedstrijden. In ons geval hadden we vaak op vrijdagmiddag of -avond een wedstrijd en dan op zondag nog eentje.

Momenteel zitten we in Spring season en is het iets minder druk. We hebben nog steeds iedere dag training, maar het wordt nu een beetje afgewisseld tussen ochtendtrainingen om 08:30 en middagtrainingen om 15:30. Naast de trainingen hebben we nu wel meer conditietraining, zodat we
straks in de Fall helemaal klaar zijn voor het nieuwe seizoen.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Het liefst doe ik in mijn vrije tijd de dingen die ik leuk vind, dit kan zijn kijken naar andere sporten op de campus of gezellig met vrienden wat doen in de stad. Maar er moet natuurlijk ook huiswerk gemaakt worden. Ook dit doe ik vaak in het weekend, omdat je door de week vaak weinig tijd hebt en je wel goed moet blijven plannen om bij te blijven met alle vakken.

Heb je nog tips voor mensen die twijfelen om de overstap naar Amerika te maken?
De overstap naar Amerika is een super geweldige uitdaging. Je leert heel veel over jezelf, ik denk dat je als persoon ook erg groeit en ontdekt wie je zelf bent. Ik zal het daarom ook zeker aanraden om deze uitdaging aan te gaan en om er een mooi avontuur van te maken.

Wat is je leukste Amerikaanse ervaring tot nu toe?
Mijn leukste ervaring in Amerika tot nu toe is het winnen van de A10 Championship met mijn team en het bezoeken van een echt American Football stadion bij Michigan University.

Hoe heb je de samenwerking met Slamstox ervaren?
De samenwerking met Slamstox heb ik als heel prettig ervaren. En nog steeds ben ik heel tevreden. De personen die mij geholpen hebben, ben ik echt heel erg dankbaar. Ze staan altijd voor je klaar als je vragen hebt. De sfeer was vanaf moment 1 super goed en behulpzaam. Niet alleen de mensen binnen de afdeling hockey, maar ook van de andere sporten. Zelfs nu ik in Amerika zit kan ik nog altijd contact met Slamstox opnemen als ik ergens vragen over heb en ze reageren altijd heel erg snel en willen je ook graag helpen. Als mensen willen sporten en studeren in Amerika, zou ik zeker Slamstox aanraden, omdat ik zelf hier een super goede ervaring heb gehad.

Wil je net als Marith ook (met college field hockey) jouw sport en studie combineren in Amerika? Vul dan vrijblijvend dit formulier in en wij nemen graag contact op om jouw mogelijkheden te bespreken.