Amerika, het land van de mogelijkheden. Het land waar dromen waar gemaakt worden. Je kunt dromen hebben in je sport, maar ook op academisch vlak. Amerika is het platform om 100% voor beide ambities te kunnen gaan. In Nederland wordt het je daarentegen knap lastig gemaakt om je topsport te combineren met een mbo- of hbo-studie, laat staan een universitaire opleiding. Dit pakken ze in Amerika wel anders aan, waardoor het wel kan!

Dit is niet de enige mogelijkheid die Amerika je kan bieden. In Nederland kan je namelijk niet naar de universiteit na de HAVO, maar in Amerika kan dit wel! Zoals we al zeiden: het land van de mogelijkheden. Ben je benieuwd hoe dit eruit ziet? Lees dan gauw verder!

Na de HAVO naar Amerika

In Nederland is het niet mogelijk om direct na de HAVO naar een universiteit te gaan. Hiervoor moet je een VWO-diploma hebben of een propedeuse op het HBO. Gelukkig is dat in Amerika wel anders! In de Verenigde Staten maken ze namelijk geen onderscheid tussen HAVO en VWO. Dit betekent dat je met HAVO ook meteen kan doorstromen naar een Amerikaanse universiteit. Zo kan je tegelijk met je sport, ook het hoogst haalbare uit je studie halen na de HAVO!

Student-athlete graduation

Uiteraard moet het niveau wel bij je passen, maar gelukkig is hier genoeg keuze voor in Amerika. De academische niveaus van de universiteiten kunnen namelijk best wel uiteen liggen. Je hebt scholen op MBO, HBO en WO niveau. Met meer dan 2000 universiteiten zit er dus zeker een school tussen die zowel aansluit bij je sportniveau als bij je academische niveau. Je kan hier eens een kijkje nemen naar alle universiteiten.

Wanneer je dan die perfecte universiteit hebt gevonden en naar Amerika vertrekt, ga je de tijd van je leven tegemoet. Naast dat je gaat sporten en studeren heeft Amerika nog veel meer voor je in petto. Je leert heel veel nieuwe mensen kennen, gaat reizen, leert super goed Engels en nog veel meer!

Wil jij nou ook na de HAVO sporten en studeren in Amerika? Laten we eens kennismaken!

De ervaring van Sophie Groen

Slamstox tennisster Sophie Groen is na het behalen van haar HAVO diploma naar ‘The States’ vertrokken. Sinds Januari 2021 versterkt ze het team van Bemidji State University. Hieronder lees je over haar keuze om naar Amerika te gaan en over al haar avonturen sindsdien. 

Sophie Groen – Bemidji State Tennis

Na de HAVO had ze nog geen idee wat ze voor opleiding wilde doen. Wat ze wel wist is dat ze in ieder geval wilde blijven tennissen. Wanneer je jouw HAVO diploma haalt ben je meestal tussen de 16 en 18 jaar, dat is nog best wel jong. Het is dan ook niet gek dat Sophie nog niet wist wat voor opleiding ze wilde doen. Hoe mooi is het dan dat in Amerika je eerste schooljaar heel algemeen is. Je kan veel verschillende vakken volgen en er op die manier achter komen wat je leuk vindt. Hopelijk weet je hierna wat beter welke kant je op wil en kan je in je tweede jaar een richting gaan kiezen waarin je wil afstuderen. Dit was voor Sophie een mooie kans en deze greep ze met beide handen aan!

Proces om naar Amerika te gaan

Na haar beslissing om naar Amerika te gaan begon haar proces bij Slamstox. Tijd om een school te gaan zoeken die bij haar past. Na veel appjes en telefoontjes tussen Sophie, Pedro en verschillende scholen, was er één haar favoriet: Bemidji State University. Zeker geen verkeerde keus, want ze heeft het hartstikke naar haar zin, zoals je ziet op de foto hieronder!

Wil je meer weten over hoe het proces precies in elkaar zit en alles wat erbij komt kijken om naar Amerika te gaan? Kijk dan eens op onze kennisbank pagina, waar er allerlei vragen voor je worden beantwoord.

Studie

Er is een ding wat Sophie na het afronden van de HAVO wilde: tijdens haar studie blijven tennissen. Dat is gelukt! Bij Bemidji State kan ze naast haar tennisuren zich ook erg goed focussen op haar studie. Ze heeft een universiteit gekozen die aansloot bij haar academische niveau, waardoor het erg goed te combineren is. Dit is wat Sophie erover te vertellen heeft: 

Het Amerikaanse leven

Sophie raakte heel snel gewend aan haar nieuwe leven is Amerika. Dat ze ineens helemaal over moest naar Engels, was makkelijker dan verwacht. Het enige waar ze nog een beetje moeite mee heeft is het uitspreken van de ‘TH’ bij three en mother. Eigenlijk vinden de Amerikanen dat alleen maar leuk. Ze zijn heel geïnteresseerd in buitenlanders en zullen je vast ook vragen om ze een woordje Nederlands te leren. Dus was Engels niet je beste vak op de HAVO? Don’t worry, you are going to be fine!

Naast de taal en de cultuur zal je ook veel mensen leren kennen. Je trekt veel op met je team, maar eigenlijk zijn alle student-athletes op een universiteit een hechte groep. Sophie is bijvoorbeeld goede vrienden met het softball, baseball en football team. Hier trekt ze in haar vrije tijd veel mee op en maakt ze leuke tripjes mee.

Wil je meer weten over Sophie haar keuze om te gaan sporten en studeren in Amerika en hoe het haar bevalt? Lees dan hier heel het interview!

Zoals je leest heeft Sophie het erg naar haar zin in Amerika. De keuze om na de HAVO die kant op te gaan was voor haar perfect! Lijkt je dit ook iets voor jou? Neem dan contact met ons op en we gaan kijken naar jouw mogelijkheden om dit waar te maken!