Het is niets nieuws dat vrouwenvoetbal de laatste tijd snel groeit en veel jonge meiden starten met ‘de populairste sport ter wereld’. Dat is dan ook duidelijk te zien aan het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal, zij wonnen het EUFA-vrouwen kampioenschap in 2017 en waren de ‘runner-up’ in het wereldkampioenschap van 2019. Dit leidde tot straten en stadia vol met Nederlandse fans om het vrouwenteam te ondersteunen.

Voetbal in Nederland
Dat de populariteit onder het vrouwenvoetbal zo aanzienlijk stijgt heeft voornamelijk te maken met de her activatie van de vrouwen Eredivisie. De league heeft veel vrouwenharten veroverd en motiveert meiden om te voetballen en zichzelf te verbeteren. Ondanks de verbeteringen in techniek en speelstijl loopt het Nederlands vrouwenvoetbal toch nog enigszins achter in vergelijking met andere landen. Veel Nederlandse meiden zien vrouwenvoetbal vaak nog in een internationale context omdat in Nederland vrouwenvoetbal niet vaak in de spotlight komt. Dit zorgt er vaak voor dat Nederlandse voetbalmeiden vertrekken naar het buitenland zoals Amerika, Duitsland en soms ook Frankrijk om daar vrouwenvoetbal te beoefenen. Hier kunnen zij zich vaak beter ontwikkelen en hebben zij meer kansen.

De overstap van Nederland naar de VS
Met een sterke basis heeft Amerika al vaker bewezen dat zij koploper zijn op het gebied van vrouwenvoetbal. Amerika heeft namelijk de meeste wereldkampioenschappen gewonnen en leiden vaak supersterren op die een voorbeeld zijn voor jonge vrouwenvoetballers zoals Alex Morgan en Megan Rapinoe. De Amerikaanse voetbalcultuur en het voetbalsysteem verschillen dan ook van andere landen. In Nederland bijvoorbeeld begin je bij de jeugd en probeer je jou weg omhoog te vinden door prestaties te leveren om in een later stadium professional te worden. Dit pad volgen kan zowel positieve als negatieve effecten meebrengen zoals het verlaten van een studie om een professionele carrière te ambiëren. In de VS is het collegesysteem gebouwd om voetbal met een studie te combineren. Spelers werken naar een diploma van hoog niveau maar worden ook gecoached door verschillende professionals die de ontwikkeling van de speler stimuleren zowel op als naast het veld. Daarnaast beschikken Amerikaanse universiteiten vaak over faciliteiten die zijn te vergelijken met die van professionele sportclubs of soms nog beter. Dit is natuurlijk voor veel jonge voetbalmeiden een extra motivatie. 

Gegarandeerd succes zowel op als naast het veld
Veel mensen denken dat het vrijwel onmogelijk is om professioneel niveau te bereiken in de VS en sommige mensen vinden het moeilijk om hun leven achter te laten om hun dromen werkelijk te maken. Echter is dit niet hoe de professionals er tegenover staan. 21 van de 23 spelers van het winnende team van de USA World Cup heeft voor een universiteit gespeeld voordat zij professional werden. Collegevoetbal wordt gezien als het niveau onder het professionele niveau in Amerika en daarbij is het een mooie kans om jezelf als speler te ontwikkelen. Andere voordelen van collegevoetbal zijn onder andere het vloeiend leren spreken van business Engels, een waardevol internationaal diploma halen, de Amerikaanse collegecultuur leren kennen, persoonlijke ontwikkeling, een internationaal netwerk opbouwen en een mooie stap naar een goede carrière.

Het aantal meiden dat Nederland en Europa verlaat wordt alleen maar groter en door de constante ontwikkeling binnen het damesvoetbal krijgen veel meiden de kans om zichzelf op verschillende vlakken te ontwikkelen. De Nederlandse verdedigster, Lieke Carleer (19), die voor het Nederlandse team U-19 speelt, greep de kans om naar Amerika te gaan en speelt nu voor de Arizona State University. Een van de hoogst gerankte NCAA D1 teams. Ook de getalenteerde Lisa Blankenstein (20) maakte de keuze om naar Amerika te vertrekken en speelde één jaar voor University of Kentucky waarna ze een transfer heeft gemaakt naar Troy University. Beide meiden hebben hun voetbal dusdanig weten te ontwikkelen en leven nu het droomleven in Amerika. Dit is pas het begin voor hen en voor elk meisje die grootse dromen heeft over voetbal en studie.