Een maand geleden schrijven we al een artikel over het WK volleybal en alle college volleyballers die hier actief waren. Check het artikel hier! Intussen is het toernooi afgelopen en blikken we nog graag een keer met jullie terug, op de meest bijzondere en memorabele momenten.

Volleybal is al jaren enorm populair in Nederland, steeds meer jongens en meiden kiezen ervoor om te gaan volleyballen. Hierdoor wordt ook college volleyball steeds populairder in Nederland. De populariteit van de sport was tijdens het WK (dat deels in ons eigen land werd georganiseerd) ook goed te zien. Volle tribunes vol enthousiaste support.

WK Volleybal

Na honderd gespeelde wedstrijden, mocht Servië zich 15 oktober wereldkampioen volleybal 2022 noemen. Heel verrassend was de winst niet te noemen, het land behoord al jaren tot de wereldtop in het vrouwenvolleybal, samen met andere grootmachten als Brazilië en de Verenigde Staten. Hieronder vertellen we je meer over het verloop van het toernooi.

De wedstrijden Polen – Kroatië en Nederland – Kenia vormde een kleine maand geleden het start sein voor het toernooi. Met een overtuigende overwinning voor Nederland tegen Kenia en Kameroen (beide 3-0 overwinning), kreeg de Nederlandse formatie in de wedstrijd tegen Puerto Rico voor het eerst te maken met meer tegenstand én de eerste tegenstander met voormalig college volleybal speelsters in de selectie. Maar met een 3-1 overwinning werd ook de derde wedstrijd gewonnen. Echter werd vervolgens wel verloren van België en Italië. Met drie zeges en twee verliespartijen werd de eerste ronde afgesloten.

Het WK zou eindelijk voor Nederland op een teleurstelling uitdraaien, Nederland wordt in de tweede ronde uitgeschakeld en eindigt op een twaalfde plek.

USA – Canada

Als er op het WK één wedstrijd was met veel meiden met een verleden in de college volleybal wereld, is het wel de wedstrijd Team USA tegen Team Canada. Waar het hele Amerikaanse team uit (voormalig) college volleybalsters bestaat, is dit bij Canada ook ruim de helft. Met topuniversiteiten Stanford, Michigan State University, Hawaii en Florida State, staat er tijdens deze wedstrijd grof geweld op het veld. Amerika wint de wedstrijd vrij eenvoudig, met 3-0. Benieuwd naar de wedstrijd? Check hieronder de hoogtepunten!

https://www.youtube.com/watch?v=_7l0QZ-watk

Statistieken

Terugkijkend op het toernooi zijn er ook een aantal leuke statistieken te benoemen. In totaal werden er 100 wedstrijden gespeeld, die door in totaal 231.515 mensen werden bezocht. Wat neer komt op een gemiddelde van 2.315 bezoekers per wedstrijd. Echter waren er ook een paar flinke uitschieters naar boven én beneden. Zo werd de wedstrijd van onder andere Nederland tegen België door 10.000 mensen bezocht, maar zaten er bij Thailand tegen Canada slechts 101 mensen op de tribune.

Een opvallend feitje: Brazilië won tijdens het toernooi het meeste aantal punten (1057) van alle deelnemende landen, echter verloor het land ook de meeste punten (908) van iedereen.

Andrea Drews is outside hitter van het Amerikaanse team en alumni van Purdue University, de Amerikaanse was tussen 2012 en 2015 de sterspeelster van de universiteit en mocht talloze awards op haar naam schrijven evenals meerdere indrukwekkende records, zoals de 25ste speelster die de 1000 kills haalt. Sinds haar afstuderen heeft ze al in het shirt van verschillende teams en in verschillende landen haar sporen weten te verdienen. Tijdens het afgelopen WK mocht ze zich de beste serveerster noemen, ze sloeg een totaal van achttien aces in alle wedstrijden.

Het was een bijzonder WK. Mede doordat het toernooi plaatsvond in Nederland. Maar ook door het grote aantal oud college spelers dat mee deed, waardoor de impact van college volleybal nog beter te zien was. Onze eigen Ron Zwerver was bovendien tijdens het WK bij meerdere wedstrijden aanwezig. Hij speelde zelf mee in het Nederlands mannen volleybalteam die tweede werden in 1994. En alsof dat niet genoeg was, werd hij dat toernooi ook nog eens benoemd tot beste spiker.

Wil je meer weten over het WK volleybal, check deze pagina voor alle informatie. Meer weten over college volleybal of zelf student-athlete worden? Reach out! Dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden, welke universiteit het beste bij jou past of vertellen we je meer over het pad van college student naar het WK volleybal.