Op de Olympische Spelen in Tokyo, 2021 werden maar liefst 42 atletiek medailles (waarvan 17 gouden!) gewonnen door (ex) student-athletes. College track and field heeft al heel veel topatleten voortgebracht en blijkt een perfecte opstap naar de echte wereldtop te zijn.

In dit artikel hebben we een aantal van deze talenten uitgelicht en vertellen we je meer over hun. Wil je weten wie deze topatleten zijn en bij welke universiteit zij hebben gestudeerd? Lees dan snel verder!

Churandy Martina

We beginnen met van de meest succesvolle en tevens vrolijkste Nederlandse sprinters ooit, namelijk Churandy Martina. Deze goedlachse sprinter uit Curaçao maakte deel uit van het atletiekteam van de University van Texas, El Paso. Hier dook Churandy voor het eerst onder de magische 10 seconde grens op de 100 meter. Deze mijlpaal was voor hem het bewijs dat hij het in zich had om internationaal een rol te kunnen gaan spelen als atleet. Deze jongensdroom werd werkelijkheid en Churandy kan inmiddels terugkijken op een succesvolle carrière. Hij nam maar liefst vijfmaal deel aan de Olympische Spelen, won drie gouden EK medailles en is Nederlands recordhouder op de 60m, 100m, 200m en 4x100m estafette.

Susan Krumins – Kuijken

Naast Martina willen we direct nog een Nederlandse trots met jullie delen, Susan Krumins. In Amerika beter bekend als ‘Susan Koiken’, zoals ze destijds heette toen ze studeerde bij Florida State University. Susan is actief als atlete op de middellange tot lange afstanden. Van 2006 tot 2009 liep zij voor FSU en won ze in vier jaar tijd twee individuele NCAA titles (1500m & 3000m), en noteerde in 2007-2009 top 3 klasseringen bij NCAA XC Nationals. Na haar afstuderen tekende Susan een contract bij Nike en boekte ze veel succes als professioneel atlete. Ze stond tot twee keer toe op de Spelen en beloonde ze zichzelf met een zilveren medaille op de 10.000 meter bij de Europese Kampioenschappen in Berlijn. Hier liep ze de race van haar leven waarin ze ternauwernood zwalkend de finish bereikte. Na dit heroïsche optreden werd ze bekroond met de bijnaam ‘stervende zwaan’. Kijk hier deze race terug.

Susan Krumins – Kuijken – Florida State University

Mondo Duplantis

Als World Male Athlete of the Year 2022 mag Armand Gustav ‘’Mondo’’ Duplantis zeker niet ontbreken in dit artikel. Mondo heeft een dubbel paspoort dankzij zijn Amerikaanse vader en Zweedse moeder. Hij was als freshman actief voor LSU waarin hij de NCAA indoor titel won en hij zowel het indoor als outdoor NCAA collegiate record op zijn naam schreef. Als professioneel atleet heeft hij intussen ook al vele titels behaald, inmiddels is Mondo zelfs Olympisch kampioen (2020), Wereldkampioen indoor en outdoor (2022), Europees kampioen indoor en outdoor (21-22) én winnaar van het Diamond League circuit (2022). Daarnaast is hij ook huidig wereldrecordhouder indoor en outdoor. Een indrukwekkende erelijst die Mondo heeft weten op te bouwen na zijn carriere als college athlete.

Mondo Duplantis – LSU

Sydney McLaughlin

Niet onmisbaar in dit rijtje is natuurlijk Sydney McLaughlin, dé concurrente van Femke Bol. McLaughlin was slechts één jaar actief als student-athlete bij de University of Kentucky, waarna ze al pro atlete werd met een sponsordeal bij New Balance. Desalniettemin wist ze als freshman wel de NCAA titel te bemachtigen en liep een nieuw NCAA record op de 400m horden. Inmiddels is de 23-jarige Sydney zelfs wereldrecordhoudster op dit onderdeel. Met een tijd van 50.68 seconde schreef ze geschiedenis in Eugene door zowel het wereldrecord als de wereldtitel op haar naam te zetten. Naast meervoudig wereldkampioen op zowel de 400m horden als de 4x400m estafette werd Sydney in Tokyo (2021) ook voor het eerst Olympisch kampioen op deze disciplines.

Sydney McLaughlin – University of Kentucky

Christian Coleman

De volgende atleet is een van de weinige sprinters ooit die kan zeggen dat hij een race heeft gewonnen van Usain Bolt. Coleman begon zijn atletiek carrière bij de University of Tennessee waar hij vijf NCAA titels won (indoor en outdoor) en American Collegiate Records liep op de 100m en 60m. Als Tennessee alumni tekent hij een contract bij Nike waarna hij dubbel wereldkampioen word in 2019 op de 100m en 4x100m estafette. Ook bezit hij het wereldrecord op de 60m indoor met een tijd van 6.34s.

Christian Coleman – University of Tennessee

Kortom, vele internationale topatleten die allemaal begonnen met hun atletiekcarrière vorm te geven bij een college track & field team. Doe jij aan atletiek en zie jij jezelf wel sporten en studeren bij een Amerikaanse universiteit? Vul dan dit formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!