Soms gaat sport veel verder dan dat ene potje winnen of de snelste tijd neerzetten. Sport verbindt en kan grote impact maken. Dat blijkt uit de mooie initiatieven die er zijn, waarvan het beklimmen van de Alpe D’Huez waarschijnlijk de bekendste is voor de meeste lezers. Er zijn veel meer van zulke initiatieven, zo ook de ‘Tour Du ALS’. Een tocht waar jaarlijks honderden mensen aan mee doen met eenzelfde doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek voor de bestrijding van ALS.

ALS is een dodelijke spierziekte waar nog geen medicijn voor is. Door de jaren heen is met Tour du ALS al bijna 8 miljoen opgehaald voor onderzoek naar ALS. De laatste jaren, met name door het MinE onderzoek en het vinden van verschillende genen, is er een stipje op de horizon van het vinden van de oorzaak en een medicijn. Voor dit levensreddende onderzoek is geld nodig, veel geld. 

Peter Hendrikx (54) doet dit jaar ook mee met de Tour du ALS, samen met 4 anderen waagt hij zich begin juni met zijn fiets aan de Mont Ventoux. Zowel een fysieke als mentale uitdaging voor allen omdat hun deelname een extra bijzondere reden heeft. In een interview met ons vertelt Peter hier meer over, dat lees je hieronder.

Peter, zou je om te beginnen kunnen toelichten wat jouw connectie is met Slamstox en hoe belangrijk sport is binnen jullie familie?
Mijn zoon, Jim Hendrikx, heeft gedurende zijn jeugd bij Amjoy Tennis getraind. Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma is hij in 2020 via Slamstox bij Samford University (USA) terecht gekomen. Daar studeert hij en is hij onderdeel van het Men’s Tennis Team. Mijn dochter Lynn is een fanatiek paardrijdster en besteed veel van haar vrije tijd aan de sport. Mijn vrouw en ik tennissen geregeld samen. Buiten onze eigen sportieve activiteiten wordt er thuis ook veel naar sport gekeken, een belangrijk onderdeel van ons leven dus.

We vinden het bijzonder dat jij je, met vele anderen, inzet om geld op te halen voor ALS. Kun je ons vertellen wat de Tour du ALS is en waarom je besluit dit jaar mee te doen?

Tijdens de Tour du ALS gaan honderden mensen tegelijkertijd een geweldige sportieve prestatie aan. Fietsers, hardlopers en wandelaars beklimmen samen de Mont Ventoux in Frankrijk. Op donderdag 9 juni 2022 vindt de 10e editie van Tour du ALS plaats. Deze editie doen er al ruim 650 deelnemers mee, allen gaan deze sportieve uitdaging aan om zoveel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen ALS. Soms zelfs gezamelijk met ALS-patiënten, zoals te zien op de foto hierboven. Binnen de groep met deelnemers zitten vaak ook bekende Nederlanders of bekende sporters.

Dit jaar kreeg ik in mijn directe omgeving voor het eerst te maken met ALS, het werd geconstateerd bij mijn goede vriend Frans. Een verdrietige gebeurtenis, kort daarna volgde het idee van zijn drie zoons om als groep mee te doen aan de Tour du ALS. Samen met een andere vriend besloten we mee te doen, met 5en vormen wij dit jaar het team ‘Tour du Frans’.

Kun je ons meer vertellen over ‘Tour du Frans’, het team waar jij onderdeel van bent?

Ons team ‘Tour du Frans’ bestaat uit de drie zoons van Frans, een andere goede vriend en ikzelf. 7 juni vertrekken we naar Frankrijk, zo’n 1000 kilometer rijden. Frans en zijn vrouw gaan ook mee. Het wordt een week waarin we meedoen aan de Tour du ALS, maar vooral ook een week waarin we samen zowel nieuwe herinneringen kunnen maken als oude herinneringen kunnen ophalen.

Peter op zijn wielrenfiets

We hebben alle vijf een eigen donatie pagina op de website, maar ook een teampagina waar al onze donaties samen komen. Inmiddels hebben we gezamenlijk al ruim 14.000 euro bij elkaar. Ontzettend fijn, maar voor de strijd tegen ALS is nog veel meer nodig. Daarom proberen we in de komende periode nog zoveel mogelijk donaties binnen te halen.

Heb je al (veel) ervaring met fietsen of wordt dit fysiek een uitdaging voor je? Hoe bereid je je voor?

In mijn vroege jeugd is mijn liefde voor wielrennen begonnen. Dat heb ik 10 jaar fanatiek gedaan, maar tijdens mijn studie in Amsterdam heb ik mijn fiets aan de wilgen gehangen. De afgelopen 20 jaar heb ik niet meer gefietst. Nog voordat bij mijn vriend ALS geconstateerd werd, zei mijn vrouw regelmatig: “Peter, moet je het fietsen niet weer eens oppakken?”. Dat kwam er steeds niet van, maar dit is het goede moment daarvoor. Het wordt fysiek dus zeker een uitdaging, maar ik wil en ga het wel doen.

Nog voordat bij mijn vriend ALS geconstateerd werd, zei mijn vrouw regelmatig: “Peter, moet je het fietsen niet weer eens oppakken?”. Dat kwam er steeds niet van, maar dit is het goede moment daarvoor.

Sinds half februari train ik twee keer in de week op een tacx trainer, dat is een soort hometrainer met software die een bergrit nauwkeurig kan simuleren. Zo heb ik de Mont Ventoux op die manier al beklommen. Ook train ik in de buitenlucht, in het weekend vaak. Zoals de route van de Amstel Gold Race, een ronde in de heuvels van Zuid-Limburg.

Op welke manier kunnen onze lezers hun steentje bijdragen aan de opbrengst van jouw groep ‘Tour du Frans’? En waarom zijn de donaties zo hard nodig voor het onderzoek naar ALS?
Dat kan op mijn persoonlijke pagina via deze link of door onderstaande QR-code te scannen met de camera van je telefoon. Een donatie geven kan zowel onder vermelding van jouw (bedrijfs)naam als anoniem. Onze groepspagina vind je hier. Donaties zijn hard nodig omdat er geen medicijn of therapie is voor ALS. Vorig jaar werd er maar liefst 1,2 miljoen euro opgehaald, het streefbedrag voor dit jaar is 1,5 miljoen. Daar gaan we met zijn allen ons best voor doen! Ik hoop dat jullie ook je steentje bij kunnen en willen dragen in de strijd tegen ALS.

Wij hopen dat jij als sportliefhebber ook geïnspireerd bent door het verhaal van Peter. Goede doelen als de Tour du ALS hebben enorme impact in de strijd tegen deze spierziekte en dat steunen wij. Alle (kleine of grote) donaties helpen hierbij. Doneer jij ook?

Heb je vragen hierover? Of doe jij zelf ook mee aan een sportevenement voor een goed doel waar je graag meer aandacht voor wilt? Neem dan contact met ons op.