De eerste University Spotlight voor 2021: daar hebben we een mooie universiteit mét te gekke Slamstox-athlete voor uitgekozen! Deze week nemen we een kijkje bij Austin Peay State University in Tennessee. Daar vinden we Karlijn Schouten, inmiddels tweedejaars student-athlete.

Karlijn versterkt als polsstokhoogspringer het atletiekteam van de universiteit, daarnaast werkt ze hard voor haar diploma in ‘finance’. In januari 2020 werd ze Field Athlete of the Week en in datzelfde jaar ‘Indoor Pole Vault Champion’. Go Karlijn!

In Nederland behaalde Karlijn ook al groot succes: in de zomer van 2019 werd ze Nederlands kampioene polsstokhoogspringen met een PR van 3.85! Het werd tijd om zowel haar school- als atletiek carrière in the USA voort te zetten. Wat ze daar tot dusver over te zeggen heeft? Dat lees je hieronder.

“Sporten en studeren in Amerika is echt fantastisch. Ik heb veel nieuwe dingen over mijzelf geleerd die ik in Nederland nooit geleerd zou hebben.”

Karlijn Schouten – Student-Athlete

Ben je benieuwd naar meer over de universiteit van Karlijn? Blijf dan lezen!

Campus

APSU is te vinden in Clarksville, Tennessee: zo’n beetje rechts van het midden van de VS. Clarksville staat, met bijna 160.000 inwoners, in de top 5van grootste steden in de staat. Clarksville heeft als bijnaam dan ook ‘Tennessee ’s Top Spot’.  De universiteit is een belangrijk onderdeel van de stad.

APSU is opgericht in 1927 en is een ‘Public University’.’ met ongeveer 11.000 studenten. APSU heeft haar naam te denken aan Austin Peay, gouverneur van Tennessee ten tijde de universiteit opgericht werd. Het is dan ook niet voor niets dat de sportteams de ‘Governors’ genoemd worden! Je ziet een deel van de mooie universiteit op de foto hieronder.

De campus heeft sinds het bestaan een aantal typische tradities opgebouwd, hieronder lees je meer over een aantal tradities:

 • De ‘All State’ studentenkrant. Sinds 1930 (!) al dé informatiebron voor alle studenten, docenten en alumni van de universiteit. Iedere woensdag verschijnt er een update met de laatste nieuwtjes over de universiteit en de Governors.
 • De ‘MudBowl’. Iedere herfst vormen studenten teams om te strijden voor de toernooititel! Er wordt gevolleybald en touwgetrokken in de modder: een vies maar mooi feestje dus…. Je ziet deze vorm van ‘fun sports’ vaker terug bij Amerikaanse universiteiten.  Het jaarlijkse evenement, dat sinds 2003 al plaats vindt, trekt ieder jaar meer bezoekers.
 • GHOST, ook wel ‘Greater Halloween Options for Safe Trick or Treating’. Je moet het maar bedenken! Een lange traditie waarbij studenten en docenten van APSU zich verkleden, snoep uitdelen en spelletjes spelen met kinderen uit de omgeving.
 • ‘Plant the Campus Red’. Een evenement dat sinds 1999 gehouden wordt, in dat jaar werd de universiteit getroffen door een tornado waardoor een deel verwoest werd. Studenten, docenten, alumni en fans uit de omgeving brengen de campus weer tot leven door honderden bloemen, struiken en boompjes te planten. Na de eerste editie in 1999 vond de school het zo’n mooi initiatief, dat het sindsdien ieder voorjaar gedaan wordt. Hoe cool!
 • Miss Austin Peay en Miss Queen City. In 1959 werd dit evenement opgericht waarbij er eigenlijk een ‘beurzenwedstrijd’ gehouden wordt onder vrouwelijke studenten. Talent, interviewvaardigheden, fitheid, zelfvertrouwen en de aanwezigheid op het podium zijn de belangrijkste aspecten binnen de verkiezing. Dat is nog eens een alternatieve manier voor het binnen hengelen van een scholarship!

Op de campus zijn heel veel verschillende gebouwen te vinden. Veel gebouwen zijn, net als de universiteit zelf, vernoemd naar (oud) gouverneurs. Naast de schoolgebouwen, zijn er ook veel mooie sportfaciliteiten te vinden. Hieronder laten we er een aantal zien

 • Fortera Stadium. Dit is het grootste stadion op de universiteit met meer dan 12.000 plekken! Er worden verschillende wedstrijden gehouden, zo ook wedstrijden van het track & field team waarvan Karlijn onderdeel is, hoe cool!
 • Raymond C. Hand Park. Dat is de plek waar de honkbalwedstrijden gehouden worden. Er is plek voor bijna 800 toeschouwers. Je ziet een foto van de facility hieronder!
 • Winfield Dunn Center, een ander groot stadion op de universiteit. Het is de plek waar voornamelijk basketbalwedstrijden, maar ook volleybalwedstrijden, gehouden worden. Er is plek voor bijna 7500 fans op de tribunes!

Er is nog veel meer moois te zien op APSU! Dus wil je graag meer zien van de universiteit? Check dan deze virtual tour even!

Sport

Het is je vast niet ontgaan dat de sportteams van APSU de ‘Governors’ genoemd worden. De damesteams werden voorheen de ‘Lady Govs’ genoemd, maar nu worden zowel de mannen als de vrouwenteams bij dezelfde naam benoemd. Na bovenstaande foto’s kun je vast en zeker ook al raden wat de universiteitskleuren zijn… Net als iedere andere universiteit in Amerika heeft ook APSU eigen kleuren, tijdens de wedstrijden kleuren de tribunes met fans helemaal rood en wit!

De Governors doen mee binnen de Ohio Valley Conference (OVC) binnen de NCAA Division 1. De mascotte van de Governors is, jawel, The Governor! Je spot ‘m op de foto hieronder.

In totaal heeft APSU 6 mannen teams, namelijk: een honkbal, basketbal, cross country, american football, golf en tennisteam. De vrouwelijke teams hebben een grotere omvang, dat zijn er 9 in totaal. De vrouwen doen namelijk ook aan (beach) volleyball, voetbal en atletiek.

The Governors hebben een bijzondere lyrics voor de Fight Song, die zie je hieronder. Smash Bang, Biff Bam! Kun jij ‘m meezingen, Karlijn? 😉

Smash! Bang! To Victory
Go the Governors of Austin Peay
Clash! Clang! It’s Misery
For the minions of the Enemy
Fight On and
Smash! Bang! To Score again
For it’s ready, set 1, 2, 3!
Smash Bang! Biff Bam! Clash Clang! Rim Ram!
Dash Along to Victory
Let’s go Peay!

Meer weten over The Governors? Check dan de atletische website!

Studie

Net als de meeste andere universiteiten, worden er qua studie ontzettend veel verschillende dingen aangeboden bij APSU. De universiteit doet er alles aan om iedere student academisch zo goed mogelijk te helpen en te ondersteunen. Maar wat onderscheidt hen van de rest? We hebben een aantal quick facts op een rijtje gezet! Wist je dat…

 • De gemiddelde GPA onder eerste jaar studenten is met 3.25 erg hoog is?
 • De gemiddelde samengestelde ACT-score voor binnenkomende studenten 21.5 is?
 • Studenten die op jaarbasis een gemiddeld GPA van 3.65 of hoger behaald hebben speciaal geëerd worden?

Zo doet APSU haar best om ook academisch het beste uit haar studenten te halen.

Benieuwd naar alle aangeboden opleidingen bij APSU? Check dat hier!

Wil jij, net als Karlijn, ook student-athlete worden in Amerika? Of wil je graag wat meer informatie over jouw mogelijkheden? Laat het ons weten! Dan kijken we samen verder.