De afgelopen maand was het weer zover: March Madness. Het grootste college basketbaltoernooi van het jaar. En dit jaar was het een ware gekte, met verrassende uitslagen en grote winnaars. Eerder blikte we al vooruit op dit prestigieuze toernooi, dat artikel lees je hier.

Bij de mannen ging de winst naar University of Connecticut en bij de vrouwen naar Louisiana State University.

Men’s basketball

Bij de mannen was het een toernooi voor de underdogs. De rankings, die worden gemaakt op basis van de behaalde resultaten gedurende het reguliere seizoen, hadden weinig te betekenen tijdens deze editie van het eindtoernooi. Per regio wordt een ranking gemaakt, en er zijn vier regio’s met teams die samen de “bracket” van 64 teams vormen. Wanneer je als nummer één geplaatst wordt, betekent dat dus dat ze denken dat je de grootste kans maakt om het toernooi te winnen. Nou niet dus… Er stond geen enkel nummer één team in de finale, halve finale of achtste finale. Madness dus!

De finale in het mannentoernooi werd een ontmoeting tussen de University of Connecticut en San Diego State, extra leuk vanaf deze zomer zijn beide universiteiten het thuis van twee Slamstox atleten. Hockeyster Sanne Stout vertrekt naar Uconn en Myah Petchey voegt zich bij het tennisteam van San Diego State.

March Madness – Men’s tournament

San Diego State speler Lamont Butler scoorde een “buzzer beater” voor zijn team in de halve finale en zorgde daarmee voor de eerste NCAA finaleplaats voor de universiteit. Voor Uconn was het ogenschijnlijk makkelijker in de finale gekomen, door hun halve finale wedstrijd met 13 punten verschil te winnen, plaatste het team zich voor de eindstrijd. Uconn won de finale uiteindelijk met overtuigende cijfers (76-59) en veroverde daarmee hun vijfde landstitel.

Women’s basketball

Bij de vrouwen was het toernooi van Caitlin Clark, University of Iowa. Hockeyster Anthe Nijziel speelde de afgelopen vijf jaar voor het field hockey team van deze universiteit en komende zomer versterkt Dionne van Aalsum dit team. De basketbalster van Iowa sleepte haar team eigenhandig naar de finale, door meer dan 40(!) punten te scoren in de halve- en kwartfinale. In de finale kon ze niet genoeg haar stempel op het spel drukken, en wist LSU er met de winst vandoor te gaan.

Caitlin Clark in actie voor the University of Iowa

LSU begon met negen nieuwe speelsters aan dit seizoen. Om te zeggen dat het ze op tijd gelukt is om er een team van te smeden, is een understatement. Na een spannende halve finale tegen nummer één Virginia Tech, wonnen ze de finale tegen de Haws met overtuigende cijfers (102-85) en gaan ze de boeken in als het eerste Women’s Basketball National Champion team van LSU ooit!

March Madness is ieder jaar weer een spektakel, vol spanning en mooie wedstrijden. En dat was dit jaar zeker niet anders. Wat deze periode zo bijzonder maakt, is de ontzettend hechte aanhang vanuit alle studenten en professoren van een universiteit voor hun sportteams. Wil jij ook deze bijzondere sfeer van dichtbij proeven? Neem dan contact met ons op om jouw mogelijkheden voor sport en studie in Amerika te bespreken.