Een nieuwe dinsdagavond, dat betekent bij Slamstox: een nieuwe University Spotlight! Deze week nemen we een kijkje bij een van Amerika’s grootste universiteiten met in totaal zo’n 100.000 studenten per jaar. Whut? Ja, je leest het goed.

We hebben het over Liberty University in Lynchburg, Virginia. De omvang van de universiteit is niet het enige wat het speciaal maakt, sinds dit jaar is namelijk ook één van onze toppers onderdeel van de Liberty Flames geworden.

Ze behaalde haar middelbare school diploma op het Veurs Lyceum in Leideschendam, daarna studeerde ze 1 jaar aan de Hogeschool van Amsterdam. Toen werd het tijd om haar droom na te jagen in de USA: Nanah Fung-Loy, hardwerkende studente, atlete én sinds kort Liberty Flame!

De inmiddels 19-jarige Nanah haalde in haar sportcarrière al veel mooie atletiektitels binnen en deed ze regelmatig mee aan Nederlandse kampioenschappen. Nanah heeft zich gespecialiseerd in de zevenkamp, als zevenkampster is ze sinds dit jaar onderdeel van het atletiekteam van Liberty University. Daarnaast volgt ze de studie ‘digital media and content development’.

Nanah is dus nog niet lang onderdeel van de universiteit, maar we vroegen haar alvast naar een eerste indruk van haar nieuwe thuis. Daar kwam deze mooie reactie op terug:

De universiteit is heel divers, er zitten veel verschillende soorten mensen met veel verschillende culturen. Liberty is een plek waar veel connecties gelegd worden en vooral een plek waar je leert over het Christendom en de aansluiting daarbij”

Nanah Fung-Loy – Slamstox student-athlete

Campus

In 2010 werd Liberty de grootste Evangelische Christelijke universiteit ter wereld, toen opende de school een online lesprogramma voor studenten, waarmee het jaarlijkse studentenaantal bijna 100.000 naderde! Daarmee is de universiteit de grootste ‘private university’ van Amerika. De universiteit werd in 1971 opgericht, redelijk recent dus. Daarmee is Liberty de tweede jongste universiteit die meedoet in de NCAA Division 1 competitie!

Bij een groot aantal studenten hoort natuurlijk genoeg ruimte, en dat biedt Liberty! Met maarliefst 28 vierkante kilometer aan ruimte zijn er veel bijzondere faciliteiten op de campus te vinden. In 2018 is de campus flink gerenoveerd. Om een beeld te krijgen van de campus: check het filmpje hieronder!

Een bijzonder kenmerk van de universiteit is de ‘freedom tower’. Met bijna 84 meter is dit het hoogste gebouw van Lynchburg!

De ‘Liberty Flames’, zo worden de varsity sportteams van de universiteit genoemd. Voor hen zijn er verschillende mooie faciliteiten te vinden op de campus, hieronder laten we er een aantal zien.

Williams Stadium
Het Williams Stadium is een van de grootste stadions op de universiteit, hier worden de American Football wedstrijden gespeeld. Er is plek voor 25.000 toeschouwers! De American Football players op Liberty hebben niet alleen een mooi stadion, maar ook een eigen fitness én een eigen indoor trainingscentrum.

Liberty Baseball stadium
Ook het thuishonk van de honkballers is om door een ringetje te halen! Hier is plek voor 2500 fans. Bekijk het stadion op de foto hieronder!

Track & Field
Uiteraard kijken we ook mee naar de trainingsfaciliteiten van het track & field team, de plek waar Nanah de komende jaren veel te vinden zal zijn! En dat is zeker geen straf, want de faciliteiten zien er super uit. Er is een indoor- en outdoor-complex met in totaal bijna 3000 zitplekken!

Main Barn
Ook heeft de universiteit een eigen manege waar de (sport)paarden van de universiteit en studenten gestald staan. Cool toch?!

Sport

De sportteams van de universiteit worden de Liberty Flames genoemd. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen de mannen- en vrouwenteams, waarbij de vrouwen de naam van Lady Flames krijgen. Er zijn in totaal 8 mannenteams en 10 vrouwenteams.

De teams doen allemaal mee in de NCAA Division 1, waarbij de meeste teams meedoen in de Atlantic Sun Conference. Het American Footballteam doet mee binnen de ‘NCAA Division FBS Independent’. De Liberty Flames deden vaak mee in de race voor de titel van de ‘Sasser Cup’: dat is de prijs voor de universiteit met het beste sportprogramma. Liberty won deze prijs maar liefst 10 keer! Dat is het hoogste aantal ooit binnen de conference.

De kleuren van de universiteit zijn dezelfde als die van de Nederlandse vlag: rood, wit & blauw! De mascotte die verantwoordelijk is voor het extra opbeuren van het publiek tijdens de wedstrijden is ‘Sparkly the Eagle’.

Liberty behaalde met het cross country team mooi succes. Sam Chelanga, oud Liberty Flame, behaalde in 2010 het NCAA-record op de 10.000 meter met een tijd van 27: 08,49. Nu, dik tien jaar later, is dit nogsteeds het record binnen de NCAA. Daarnaast won Sam op het NCAA Division 1 kampioenschap 4 gouden en 3 zilveren medailles.
Head coach Brant Tolsma behaalde zijn 100e conferentiekampioenschap met de lady flames! Daarvoor ontving de coach de onderscheiding van Women’s Coach of the Year. Hij wordt gezien als een van de meest succesvolst atletiek coaches in Amerika ooit. Het afgelopen jaar werd Nanah nog via Brant Tolsma bij het team gevoegd, maar kort daarna ging hij met pensioen. Brant is wel nog betrokken bij het team, en dat zal altijd zo bijven!

Flames Facts
Wist je dat de flames…

  • Buiten de varsity teams, ook uit 40 Club Sport Teams bestaat?
  • In totaal 6 individuele NCAA kampioenschappen gewonnen hebben?
  • 8 FCS football championships op hun naam mogen schrijven?
  • Meer dan 550 student-athletes heeft?
  • Een gepersonaliseerde kentekenplaat voor auto’s verkoopt? De opbrengst gaat naar scholarships voor studenten!
  • Een eigen hand sign hebben? Check ‘m op de foto hieronder!

Studie

Liberty is een enorme campus, met enorm veel studenten dus je raadt het al… ze hebben ook enorm veel opleidingen! Meer dan 700 verschillende soorten opleidingen in meer dan 380 verschillende gebouwen op de campus! Als je wilt weten of de opleiding die jij leuk vindt ook aangeboden wordt bij Liberty, kun je het beste even deze lijst bekijken.

We kwamen een opleiding tegen die Liberty wel erg bijzonder maakt: aeronautics! Hierbij word je voorbereid op alles op het gebied van luchtvaart. Ben je hier benieuwd naar? Check het filmpje hieronder!

Naast ‘aviators’ worden er op Liberty ook veel ‘military students’ opgeleid, in totaal al meer dan 30,000! Cool toch?

Wil jij nu, net als Nanah, ook student-athlete worden op Liberty University? Of wil je graag meer informatie over scholarships in Amerika? Reach out!