Hij behoorde altijd tot de top-5 binnen zijn leeftijdsklasse in Nederland, heeft 1 ITF single titel en 3 ITF dubbel titels op zijn naam staan, behaalde de halve finale op het NK U18 en is sinds kort als college tennisser onderdeel van het tennisteam op Sacramento State. We hebben het over tennistalent Liam Liles.

Liam behaalde zijn middelbare schooldiploma op het Thorbecke in Rotterdam, dat maakte hem na jaren hard werken op de tennisbaan klaar voor een avontuur als College Tennisser in Amerika. Hij is onderdeel van de groep student-athletes op Sacramento State die ‘The Hornets’ genoemd worden. Het tennisteam dat Liam versterkt speelt in Division I, wist in totaal al 12 keer de Big Sky Conference titel te bemachtigen en 10 keer mee te doen aan de NCAA National Championships.

Naast hard te werken op de hardcourt banen van Sacramento State en daarmee te groeien als tennisspeler, werkt Liam ook hard in de schoolbanken en is hij bezig met het behalen van een diploma in Business Administration. In dit artikel gaan we het hebben over de nieuwe thuisbasis van Liam, hieronder vertelt hij waarom zijn keuze op Sacramento State viel:

“I chose CSU Sacramento because my way of living and training fits perfectly in their program. Their vision for a better and stronger team also fits mine. I am certain I will develop myself as a person as well as a tennis player.”

Liam Liles – Student-athlete

Meer weten over deze universiteit in Californië? Lees dan verder!

Campus

Zoals je in de quote van Guus kunt lezen wordt de universiteit ook vaal ‘CSU Sacramento’ genoemd. CSU staat voor California State University, een openbaar universiteitssysteem dat bestaat uit 23 verschillende universiteiten verdeeld over Californië. Ze opereren echter zelfstandig, Sacramento State is een van die universiteiten. Met bijna 30.000 studenten is Sacramento State één van de grootste universiteiten binnen het CSU-systeem.

Sacramento State – Campus

Sacramento is de hoofdstad van Californië. De stad heeft een half miljoen inwoners en ligt vrij centraal in de staat. Daarom is een bezoekje aan San Francisco of Lake Tahoe goed te doen vanaf de campus. Zoals in iedere university spotlight zoomen we in op het meest interessante stuk van de campus: de athletic facilities!

Het ‘Hornet Stadium’ is het stadion waar de atletiekteams trainen en wedstrijden spelen. Het is een enorm stadion waar plek is voor ruim 21000 fans! Het is een van de grootste atletiekstadions in de conference, daarom werd het ook al vier keer gebruikt als stadion voor de NCAA Division I Outdoor Track & Field Championships. Je checkt een deel van het stadion, mét cheerleaders, hieronder.

Hornet Stadium – Sacramento State

‘The Nest’ is het stadion voor basketbal, volleybal en turnwedstrijden. Het biedt zitplek voor 1012 mensen. Je ziet het stadion hieronder!

‘The Nest’ – Sacramento State

Het John Smith Field is al onderdeel van de universiteit sinds 1953 maar werd in 2002 gerenoveerd. Er is plek voor 1200 man en wordt gebruikt voor de honkbalwedstrijden.

John Field Smith – Sacramento State

Buiten bovenstaande 3 facilities zijn er nog veel meer sportfaciliteiten op de universiteit, waaronder de tennisbanen waar Liam traint, ‘Hornet Beach’ voor de beachvolleybal wedstrijden, het ‘Hornet’ soccer field, het ‘Shea stadium’ voor softbal & nog veel meer! Je checkt alle faciliteiten op de facilities page.

Meer zien van de campus? Check dan onderstaande campus tour die de universiteit vorig jaar maakte!

Sport

‘The Sacramento State Hornets’, de volledige naam voor de student-athletes op Sacramento State. In totaal zijn er 19 verschillende teams met student-athletes, waarvan 11 vrouwenteams en 8 mannenteams. Er zijn zowel mannen- als vrouwenteams voor basketbal, golf, voetbal, tennis, atletiek en cross country. Daarbuiten zijn er nog mannenteams in honkbal en american football. Ook zijn er vrouwenteams in volleybal, beach volleybal, roeien, softbal en turnen.

Alle teams doen mee binnen Division I, de hoogste divisie binnen College Sports. Er wordt meegedaan binnen verschillende conferences. Voornamelijk binnen de Big Sky Conference, maar ook in de Western Athletic Conference (honkbal) , American Athletic Conference (roeien) en Big West Conference (volleybal & voetbal).

De teams worden tijdens wedstrijden aangemoedigd door de ‘Sac State Cheer’, de groep met cheerleaders. Maar ook mascotte ‘Herky the Hornet’ is bij grote sportwedstrijden aanwezig om de Hornets aan te moedigen.

Herky the Hornet leds the team onto the field

De aanmoediging wordt onder andere gedaan door het zingen van de fight song. Ken jij ‘m al uit je hoofd Liam?
The Hornet’s Nest is the best in the west by test! Check een deel van de lyrics hieronder.

Fight on, Sacramento State, Fight on to victory.
The Hornet is on the wing.
The foe will know that we will show them
We were meant for fame and glory.
All the world will know
The Hornet’s nest is the best in the west by test!
Sacramento State, Lets’ Go!!!

Men’s tennis team – Sacramento State

In totaal deden de Sacramento State Hornets 54 keer mee aan de NCAA National Championships, maar wist deze in Division I nog niet te winnen. Wel hebben in de geschiedenis van de school in totaal 3 Hornets het NCAA Individual Championship op hun naam mogen schrijven. De teams wonnen in totaal 54 keer de Conference titel, het team dat de meeste Conference titels wist te bemachtigen is het men’s tennis team waar Liam nu lid van is!

In veel verschillende sporten heeft de universiteit een grote rivaliteit met de University of California, Davis. De universiteiten liggen dichtbij elkaar en spelen dus ook vaak tegen elkaar. De rivaliteit tussen de American Football teams wordt de ‘Causeway Classic’ genoemd, die heeft deze naam gekregen omdat de scholen aan elkaar verbonden zitten via de ‘Yolo Causeway bridge’. Zie hieronder een video met Causeway Classic Highlights!

Meer zien van de Hornets? Check dan hun Athletic page!

Studie

Studeren, ook dat gebeurt bij Sacramento State. Dat is immers het tweede dat een student-athlete, een student-athlete maakt. Liam studeert Business Administration, maar er zijn ook nog heel veel andere studies te volgen op de universiteit. Het overzicht van alle opleidingen vind je via deze link. De meest populaire studies zijn:

 • Business Administration
 • Communications
 • Psychology
 • Biology
 • Criminal Justice
 • Computer Science
 • Nursing

Wist je dat….

 • 1 op de 20 volwassenen die in de regio van Sacramento woont oud-student is van de universiteit?
 • in totaal 1083 werknemers werkzaam zijn op de universiteit?
 • de gemiddelde klas uit 27 studenten bestaat?
 • student-athletes op Sac State gemiddeld een hogere GPA hebben dan normale studenten?
 • 19 student-athletes een GPA van 4.0 behaalde in 2020?
 • je bij een Amerikaanse diploma uitreiking altijd een ‘cap and gown’ krijgt zoals op de foto hieronder?
Graduation Day – Sacramento State

Wil jij nu, net als Liam, student-athlete worden in de USA? Reach out, of klik op onderstaande button. Wij helpen je verder!