Georgia Southern University is inmiddels bekend terrein voor onze student-athlete Jaap Aaldering. De Slamstox-tennisser begon in 2019 aan zijn Amerikaanse avontuur. Als freshman (eerstejaars) op de universiteit vertelde hij in een mooi interview met ons over zijn eerste ervaringen in Amerika. Inmiddels is hij derdejaarsstudent (junior) en staat hij vandaag met ‘zijn’ Georgia Southern University in deze University Spotlight.

Roster foto Jaap Aaldering

Als kind was Jaap altijd al met een bal bezig. Toen hij vijf jaar was, begon hij met voetbal en vanaf zijn negende ging hij daarnaast ook nog tennissen. Zijn voorkeur lag bij tennis, dus uiteindelijk besloot hij hiervoor te gaan. Na het behalen van zijn VWO-diploma, was hij van plan om te gaan studeren in Tilburg. Uiteindelijk heeft hij er voor gekozen om naar Amerika te gaan, omdat het actief blijven tennissen moeilijker te combineren met studeren zou zijn in Nederland.

De naam geeft het al weg, maar de universiteit is gelegen in de Amerikaanse staat Georgia. Subtropische temperaturen en orkaandreigingen, dat was wel even wennen voor Jaap. Maar ook daar is hij inmiddels wel aan gewend met zijn 2 jaar ervaring als student-athlete op Georgia Southern University.

Wil je meer weten over de school van Jaap? Blijf dan nog even verder lezen!

Campus

Georgia Southern University (GSU) is een openbare onderzoeksuniversiteit die is opgericht in 1906. GSU heeft drie campussen: Statesboro Campus, Armstrong Campus en Liberty Campus. Statesboro Campus is de grootste van de drie met ongeveer 20.000 studenten, gelegen in de gelijknamige stad. Ondanks de grootte van de school, heerst er nog steeds een gevoel van gemeenschap op deze campus. De campus is namelijk onlangs uitgeroepen tot een van Amerika’s beste college gemeenschappen!

In Statesboro vind je ook de ‘Sweetheart Circle’. Sweetheart circle heeft de naam te danken aan het feit dat voorheen de slaapzalen voor mannen en vrouwen verspreid stonden over de grasvelden. Dus als ze hun geliefden wilden ontmoeten, ontmoetten zij elkaar in het midden van het veld. Er wordt gezegd dat wanneer je drie keer rond de cirkel loopt met je geliefde, je zeker samen gaat trouwen. Vandaag de dag worden er nog steeds huwelijksaanzoeken en huwelijksceremonies gehouden!

Sweetheart Circle – Statesboro

Aan de Atlantische kust in het prachtige Savannah ligt de Armstrong Campus. Een van de unieke kenmerken van deze campus is dat het een arboretum campus is. Dit houdt in dat er een levende verzameling van bomen en planten staan, die bedoeld zijn voor educatieve doeleinden. Er staan allerlei planten, afkomstig van zes van de zeven continenten van de wereld! De locatie van de Armstrong-campus is ook in de buurt van de moerassen, perfect dus voor iedereen die zich bezighoudt met biologie. Bijzonder toch?

Sport

Voorheen werden de sporters op Georgia Southern University ‘Blue Tide’ en ‘Professors’ genoemd. De huidige bijnaam is ‘Eagles’. De universiteit heeft 17 sportteams die spelen in de NCAA Division l. Er zijn mannenteams in de sporten basebal, basketbal, voetbal, golf, tennis en American Football. Er zijn ook nog eens 9 vrouwenteams in basketbal, golf, voetbal, softbal, zwemmen, tennis, atletiek, volleybal en geweer schieten. Daarnaast heeft de school 2 cheerleading squads die alle sportteams aanmoedigen. You go Eagles!

Het football team kent een rijke geschiedenis, het team won 6 National Championships voordat ze naar de Football Bowl Subdivision gingen. Dit is het hoogste haalbare niveau van college football in Amerika. In het football stadion van Georgia Southern University is plaats voor maar liefst 25.000 toeschouwers. In 2014 heeft de school 10 miljoen dollar geïnvesteerd om meer zitplekken te creëren. Bekijk de video hieronder om een goed beeld te krijgen van de sfeer tijdens een football wedstrijd. Kun je je voorstellen dat je hier in het publiek zit of op het veld staat?!

Het kan ook haast niet anders, maar de mascotte van de ‘Eagles’ is… jawel een adelaar. Deze blijft zeker niet onopgemerkt. De harige mascotte ging namelijk langs bij de Georgia Capitol en poseerde met zakelijke en politieke leiders. Maar dat is niet alles: hij werd zelfs genomineerd voor ‘favoriete mascotte’ door de ESPN. Hieronder zie je een foto van de nummer 1 fan van de Eagles, genaamd GUS!

GUS – mascotte van de Eagles

Een van de meest populaire tradities van Georgia Southern is de zogenoemde vrijheidsvlucht. Voordat iedere football wedstrijd begint, vliegt een Amerikaanse zeearend door het stadion. De adelaar begint boven aan het stadion en landt altijd op het middenveld. Hieronder vertelt een student van Georgia Southern meer over deze traditie:

“It’s pretty much the 30 most exciting seconds of your entire life. It’s really the coolest thing and I just love that we have someting like that here, because it’s really unique to our school.”

Studie

Naast al dat sporten, moet er ook gestudeerd worden. En dat kunnen de student-athletes op Georgia Southern University wel! In het studiejaar 2019-2020 behaalden de 400 student-athletes een GPA (gemiddeld cijfer) van 3.08! Omgerekend naar een Nederlands cijfer is dit een gemiddelde van ongeveer een 7,1. Knap toch?!

Op de school studeren ongeveer 26.000 studenten. Er is een ruim aanbod met bachelor-, master- en doctoraatsopleidingen. Er is keuze uit 141 opleidingen. De populairste zijn: bewegingswetenschappen, biologie, psychologie, werktuigbouwkunde en management.

Klik hier om de video die gemaakt is door studenten Georgia Southern University te bekijken. Hierin vertellen studenten meer over de universiteit en kom je meer te weten over onder andere de sfeer die er hangt op de universiteit.

Wil jij net als Jaap student-athlete worden? Of wil je meer informatie over sporten en studeren in Amerika? Klik dan op de knop hieronder, wij helpen je graag hierbij verder!