College soccer in Amerika heeft in de jaren al vele topspelers voortgebracht, en elk jaar komen hier weer nieuwe potentiële supersterren bij. Europese clubs zijn steeds vaker aan het scouten in Amerika, en voor de National Womens Soccer League (NWSL) is college soccer de belangrijkste competitie om spelers uit te scouten.

Een tijdje geleden schreven we al een artikel over de beste mannelijke college soccer spelers, lees dat artikel hier. Deze week besteden we aandacht aan de beste vrouwelijke college voetbalsters van de afgelopen jaren, geloof ons je kent in elk geval een paar van deze meiden.

Weten wie deze meiden zijn en hoe hun carrière eruit ziet of heeft gezien? Lees dan snel verder!

Merel van Dongen

We starten ons artikel met de Nederlandse trots, Merel van Dongen. De speelster van Atletico Madrid en het Nederlands elftal speelde van 2012 tot 2015 voor de University of Alabama. Na haar tijd in Amerika maakte ze direct de overstap naar Ajax waar ze haar eerste profcontract tekende en erg succesvol was. Mooie overstappen naar Real Betis en uiteindelijk Atletico Madrid volgde, waar ze op dit moment nog steeds actief is.

Merel van Dongen

Mia Hamm

Voor velen is Mia Hamm de beste vrouwelijke voetbalster aller tijden. Van 1989 tot 1993 speelde Mia voor de University of North Carolina, maar zelfs voordat ze daarheen vertrok, had Mia op 15-jarige leeftijd al haar debuut gemaakt voor het Nationale Team van Amerika. Bij UNC ging ze vrolijk verder met het schrijven van geschiedenis, ze won in vier jaar tijd 4x (!) de NCAA National Championship en met het Amerikaanse Nationale Team won ze op 19-jarige leeftijd het Wereldkampioenschap. Na een lange carrière eindigde ze met 275 wedstrijden voor het Nationale Team, waarin ze 2x Wereldkampioen, 2x Olympisch kampioen werd en 2x de prijs voor beste speelster van de wereld in ontvangst mocht nemen!

Mia Hamm

Megan Rapinoe

Megan Rapinoe is waarschijnlijk de meest bekende speelster uit Amerika, en niet alleen vanwege haar fel gekleurde kapsel. Megan Rapinoe speelde tussen 2005 en 2008 voor de University of Portland waar ze de NCAA National Championship won in 2005. Ondertussen heeft Megan bijna 200 wedstrijden voor het Nationale team van Amerika gespeeld waarmee ze bovendien al 2x Wereldkampioen en 1x Olympisch kampioen is geworden. In 2019 won ze zelfs de prijs voor beste speelster van de wereld.

Megan Rapinoe

Kristine Lilly

Kristine Lilly

Misschien niet de meest bekende naam voor Nederlanders, maar Kristine Lilly is zeker wel een enorme naam in de dames voetbalwereld. Ze speelde samen met Mia Hamm bij de University of North Carolina waarmee ook zij 4x de NCAA National Championship won. Tijdens en na haar tijd bij UNC is Kristine altijd onderdeel geweest van het Nationale team van Amerika, waarmee ze 2x Wereldkampioen, en 2x Olympisch kampioen werd. Naast deze volle prijzenkast is Kristine ook nog eens de speelster met de meeste wedstrijden voor het Nationale team van Amerika aller tijden met een totaal van 354 wedstrijden. In 2015 werd ze bovendien geïntroduceerd in de US Soccer Hall of Fame!

Het is duidelijk dat college voetbal een van de beste opstapjes is naar een professionele voetbalcarrière als voetbalster. Dus ben jij een voetbalster, en ben je nu ook zo nieuwsgierig geworden naar voetballen en studeren in Amerika? Vul het formulier in op deze pagina en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!