Naast de grote sporten zoals bijvoorbeeld voetbal, basketball en tennis is een van de andere sporten die in college wordt aangeboden college zwemmen. Er zijn genoeg voorbeelden van succesvolle zwemmers en zwemsters die zijn begonnen bij een college. Ben jij nou echt benieuwd hoe dit in zijn werking gaat en welke succesvolle zwemmer een echte Slamstox-Athlete is, lees dan vooral verder!

Geschiedenis van college zwemmen

College zwemmen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten. Al in januari 1897 werd het eerste college zwembad aangelegd bij de University of Pennsylvania. Het begon als een informele activiteit op universiteitscampussen, waar studenten zwommen in zwemevenementen tegen andere scholen.

Er waren in de begin tijd ook nog maar weinig formele regels, competities waren bovendien vaak informeel georganiseerd tussen colleges in de buurt. Zwemmen was echter een populaire sport onder studenten en de interesse groeide.

Na verloop van tijd ontstond er een meer gestructureerde aanpak van het college zwemmen. In 1903 werd de Intercollegiate Swimming Association of America (ISAA) opgericht, die als een van de eerste organisaties diende om zwemwedstrijden tussen de verschillende college teams te organiseren en te reguleren. Deze organisatie later werd later de Intercollegiate Swimming Association of the Amateur Athletic Union (IAU), en uiteindelijk de National Collegiate Athletic Association (NCAA).

Hoe werkt college zwemmen?

College zwemmen in de Verenigde Staten is gestructureerd door organisaties zoals de National Collegiate Athletic Association (NCAA) en de National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA). Deze organisaties reguleren de competities en stellen regels vast voor deelname.

De universiteiten die deelnemen aan de college zwemprogramma’s, worden verdeeld in conferences die regionale competities organiseren. Deze conferences variëren in grootte en concurrentieniveau. Student-athletes die onderdeel zijn van college zwemteams, nemen deel aan reguliere seizoenswedstrijden binnen hun conferentie en als je echt goed weet te presteren, mag je zelfs mee doen aan de nationale kampioenschappen georganiseerd door de NCAA of de NAIA.

Het college zwemseizoen vindt meestal plaats in de herfst- en wintermaanden, met hoogtepunten zoals conferentiekampioenschappen en nationale kampioenschappen die plaatsvinden aan het einde van het seizoen. Onze eigen Slamstox zwemmer, Raf Hendriks, vertelde ons in het verleden al eens wat meer over de indeling van zijn seizoen. Dat artikel lees je hier. Naast individuele races en estafettes, worden ook punten toegekend aan teams op basis van hun prestaties in verschillende zwemevenementen, waardoor een je als team kunt winnen, maar dus ook individueel.

College biedt zwemmers niet alleen de kans om hun zwemvaardigheden te verbeteren en de strijd aan te gaan met anderen op een hoog niveau, maar het legt ook de nadruk op academische doelen van de student-athletes. Zwemmers moeten voldoen aan academische vereisten om deel te mogen nemen aan competities en hun studie voort blijven zetten naast hun atletische verplichtingen.

Succesverhalen

Er zijn tal van voorbeelden van zwemmers en zwemsters die hun carrière in college zijn begonnen en daarna op professioneel niveau zijn gaan zwemmen. Een mooi voorbeeld is de Amerikaanse zwemster Missy Franklin, die tijdens haar studie aan de Universiteit van Californië, Berkeley, al uitblonk in college zwemmen. Tijdens haar studie stond ze zelfs al op de Olympische Spelen in Londen. Ze zwom meerdere wereldtitels en (olympische) medailles bij elkaar voordat ze in 2018 haar afscheid aankondigde.

Bij Slamstox kennen we ook zo’n succesverhaal: Nyls Korstanje. De Slamstox-Athlete zwemt dit jaar voor de tweede keer (!) op de Olympische Spelen. Nyls vertrok in de Fall van 2018 via Slamstox naar North Carolina State University, waar hij meerdere prijzen wist te winnen. Intussen heeft hij zijn diploma behaald, de ervaring van een Olympische Spelen op zak en is hij druk bezig om zich optimaal voor te bereiden op de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs.

Ben jij helemaal enthousiast geworden over college zwemmen of over college sporten in het algemeen, neem dan een kijkje op onze website en meld je aan om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor jou. Vul dit formulier in en dan nemen we vrijblijvend contact op om samen naar jou mogelijkheden te kijken.