De NCAA Outdoor Track and Field Championships maakten een sprankelende terugkeer naar het iconische Mike A. Myers Stadium in Austin, Texas, voor het eerst sinds 2019. Van woensdag 7 juni tot zaterdag 10 juni streden de beste NCAA-atleten voor de prestigieuze titels van All-American en nationaal kampioen. Vorige week deelde we al een voorbeschouwing, die lees je hier terug. In deze terugblik zullen we enkele hoogtepunten van dit spannende toernooi belichten, natuurlijk inclusief de prestaties van onze eigen Slamstox atleten.

Team titels

Als eerste willen we natuurlijk de uitslagen van de teams benoemen. Welke teams werden op zaterdagavond gekroond tot nationale kampioenen?!

Bij de strijd om de mannentitel was er drama; het mannenteam van Florida begon het laatste onderdeel van de wedstrijd – de 4×400 meter estafette – met een achterstand van vijf punten op Arkansas. Beide teams hadden een kwartet atleten aan de start, en de gevolgen waren enorm: als de Gators zouden winnen en de Razorbacks niet lager dan de vierde plaats zouden eindigen, zouden ze de nationale titel delen. Elke andere uitkomst, met een overwinning voor Florida, zou een nieuwe kroon betekenen voor het team uit Gainesville.

De Gators bewezen opnieuw waarom ze het collegerecord in handen hebben. Met een tijd van 2:57.74 verbrak Florida hun eigen record om het spannende onderdeel te winnen en druk uit te oefenen op Arkansas. Helaas liep het niet goed af voor de Razorbacks, die als achtste eindigden. De Gators verdedigden de titel die ze vorig jaar in Oregon hadden gewonnen.

Wat de dames betreft, was het feest voor het thuispubliek. Texas veroverde hun eerste vrouwentitel sinds 2005 en behaalde een indrukwekkende score van 83 punten – de hoogste score in deze wedstrijd sinds 1994. De dominantie van de Longhorns op hun eigen terrein was een buitengewone prestatie. Texas verdiende minstens tien punten in vijf verschillende onderdelen, met kampioenschaptitels op de 100 meter, 200 meter, 400 meter, 4×100 meter estafette en verspringen. De Longhorns werden pas het tweede team in de geschiedenis van het kampioenschap dat de 100, 200 en 400 won bij dezelfde NCAA-kampioenschappen (Florida State deed dit in 1984).

Individuele highlights

Hierbij benoemen we enkele opmerkelijke prestaties, waarbij het nationale record (8836 punten) van Leo Neugebauer in de tienkamp natuurlijk niet mag ontbreken. En we bedoelen niet alleen het collegerecord, maar ook het Duitse record werd verbroken in Texas. Julien Alfred bekroonde zichzelf met overwinningen op de 100 meter, 200 meter en 4×100 meter estafette. Bovendien heeft geen enkele vrouw in de geschiedenis ooit een snellere dubbel op de 100 en 200 meter gelopen op één dag. Dit is wereldgeschiedenis, niet alleen op universitair niveau. Ze is de absolute “sprintkoningin” van het toernooi en, leuk feitje, het was ook haar verjaardag.

Jasmine Moore en het hinkstapspringrecord gaan hand in hand. Op zaterdagavond verpulverde Moore namelijk het vijf jaar oude collegerecord van Keturah Orji (winnares van de Bowerman Award 2018) en sprong maar liefst 14,78 meter ver! De allereerste finale op de baan op woensdagavond resulteerde in een 1-2tje voor Stanford op de 10.000 meter. Ky Robinson en Charles Hicks schreven geschiedenis voor Stanford, en Robinson kwam zelfs gevaarlijk dicht bij het baanrecord van 2021. En dat is niet alles, slechts twee dagen later voegde junior Ky Robinson nog een NCAA-titel toe door de 5000 meter te winnen! Hij is de eerste distance atleet in jaren die de dubbel op de 5000 en 10.000 meter weet te winnen sinds Edwar Cheserek (Oregon) dit in 2015 presteerde.

Andere opmerkelijke prestaties waren er voor Rhasidat Adeleke (Texas), Will Sumner (Georgia) en Ackera Nugent (Arkansas). Zij veroverden respectievelijk de NCAA-titels op de 400 meter, 800 meter en 100 meter horden.

Slamstox atleten

In ons vorige artikel spraken we over drie opvallende Slamstox-toppers die schitterden in Austin. Rafael Raap (Oregon) was als eerste aan de beurt en begon zijn tienkamp op woensdagmiddag. Rafael Raap leverde een zeer constante prestatie in de meerkamp en mag trots zijn op zijn 14e plaats in zijn eerste jaar aan de Universiteit van Oregon. Het was een prachtige ervaring, en meedoen aan een wedstrijd waarin een NCAA-record werd neergezet is
niet iets wat je elke dag kunt zeggen.

Amina Maatoug (Duke) nam deel aan zowel de 1500 meter als de 5000 meter. Helaas wist ze zich niet te kwalificeren voor de finale van het eerste onderdeel. Dit gaf haar echter de kans om zich volledig te concentreren op de 5000 meter, die gepland stond voor zaterdagavond. Dit resulteerde in een geweldige race waarin Amina als vijfde eindigde met een persoonlijk record van 15:48.22! Ze mag zich nu All-American noemen en met haar snelle 5000 meter liep ze tevens een schoolrecord voor Duke.

Haar teamgenoot Ilhame Tamrouti wierp haar speer naar 48.61 meter, wat haar een 20e plaats opleverde en haar de op drie na beste speerwerpster aller tijden voor Duke maakt.

Nederlandse werpsters

Noemenswaardig zijn de uitzonderlijke prestaties van onze Nederlandse werpsters Jorinde van Klinken (Oregon) en Alida van Daalen (Florida). Jorinde won het discuswerpen met 65,55m (meet record) en Alida eindigt als 3e met een nieuw PR van 59,96m. Bij het kogelstoten werd Jorinde tweede en Alida vierde.

Droom jij ook van het voortzetten van je atletiek carrière in Amerika? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op via dit formulier en wij helpen je graag verder.