Vergeleken met andere landen ziet het financiële plaatje voor een Nederlandse student er over het algemeen goed uit. Het leenstelsel maakt het mogelijk om tegen 0% rente geld te lenen; studenten reizen gratis met het studenten ov; en collegegeld loopt niet op tot tienduizenden euro’s per jaar. Maar toch is het leven als student in Nederland absoluut niet goedkoop.

Zo blijkt uit het meeste recente studentenonderzoek van het Nibud dat de uitgaven voor uitwonenden studenten oplopen tot meer dan €12.000 per jaar. Bij dit bedrag zijn alle maandelijkse uitgaven inbegrepen, zoals studiegeld, boodschappen, huur, studieboeken, ontspanning en sport, telefoon en zorgverzekering. En wat nou als je ook nog op hoog niveau je sport wilt beoefenen? Niet alleen qua tijd, maar ook qua kosten is dat voor een groot deel van de bevolking vrijwel onmogelijk. Daarbij komt dat je als sporter in Nederland alle sport gerelateerde zaken zelf moet regelen, los van de universiteit. 

In Amerika werkt dat anders. Ten eerste zijn de totale jaarlijkse kosten voor een normale student veel hoger dan in Nederland. Zo kunnen de bovengenoemde uitgaven oplopen tot wel 70 duizend dollar per jaar. Dat is de reden waarom veel Amerikanen jarenlang een studieschuld met zich meedragen, of die zelfs nooit terugbetalen.

Maar voor sporters in Amerika werkt het anders. Door de grootse sportcultuur in de Verenigde Staten gaat er veel geld om in de Amerikaanse sportwereld – ook in de arena van de universiteitssporten. Daarom is het mogelijk voor (internationale) student-atleten om sportbeurzen geschonken te krijgen die de studiekosten gigantisch verlagen. Ook krijgen student-athletes soms daarbij nog zakgeld, wat zij kunnen gebruiken voor vluchten, eten en extraatjes. In totaal lopen deze bedragen op tot wel 85 duizend dollar per jaar.

Een van de voornaamste doelen van Slamstox bij het plaatsen van sporters in Amerika is dat de totale jaarlijkse studiekosten minder zijn dan wat zij in Nederland zouden moeten betalen. De gemiddelde jaarlijkse uitgaven van onze Slamstox student-athletes liggen daarom maar tussen de $0-$15.000. Dat bedrag omvangt ook alle sport gerelateerde uitgaven zoals reizen, materiaal, hotels, enz., die allemaal door de universiteit worden vergoed. Het komt dus ook voor dat Nederlandse sporters vier jaar lang gratis sporten en studeren in Amerika!

Wil jij ook door middel van beurzen je sport en studie combineren op een Amerikaanse universiteit? Neem dan contact met ons op.