School spirit: een abstract Amerikaans begrip dat het beste vertaald kan worden als een gevoel van verbondenheid tussen de studenten van een school of universiteit. School spirit is gigantisch in college sports in de Verenigde Staten. Het gevoel van verbondenheid is moeilijk met woorden te omschrijven. Het is iets wat je het beste voelt als je een student bent aan een Amerikaanse universiteit. De meeste college mascottes zoals de UCLA Bruins en de Florida Gators spelen een grote rol in het vormen van dat gevoel van broederschap en verbondenheid. Maar dat is niet het enige waar ze goed voor zijn. Mascottes worden ook gebruikt om de tegenstanders angst aan te jagen. Dat lukt alleen niet altijd. Sommige mascottes zijn totaal niet bang makend. De mascottes hieronder zijn ronduit bizar:

1.       The Boll Weevil – University of Arkansas, Monticello, Arkansas

Een katoensnuitkever… Tsja. Er zijn genoeg jongens en meiden die niet vrijwillig een katoensnuitkever met hun handen oppakken. Maar als mascotte lijkt het ons niet zo bangmakend als een bulldog of een eagle. Niet heel bedreigend dus, wel origineel.

2.       The Purple Cow – Williams College, Williamstown, Massachusetts.

Een paarse koe doet ons denken aan Milka chocolade, maar in Amerika is het toch echt een college mascotte. Williams College in de staat Massachusetts koos in  het jaar 1906 deze mascotte. Ze noemden de koe Ephelia. Ze schreeuwen op het veld dan ook niet “Let’s go purple cows,” maar “Let’s go Ephs.” Dat klinkt toch wat beter.

3. Sammy the Banana Slug – University of California, Santa Cruz

Letterlijk vertaald: Sammy de bananenslak. Hoe de University of California, Santa Cruz, daar op gekomen is weten we niet. Op het universiteitslogo draagt Sammy een bril en leest hij een boek van Plato, iets wat over het algemeen niet als cool of angstaanjagend gezien wordt. Maar toch houdt iedereen van hem, en halen de sportteams van de UCSC universiteit goede resultaten.

4.       Saint Louis Billiken – University of Saint Louis, Saint Louis, Missouri

50 procent fee en 50 procent vleermuis. 100 procent bizar. Deze mascotte van Saint Louis University is te zien op en langs de sportvelden van de universiteit. Niemand weet precies wanneer de Billiken officieel als mascotte is gekozen, maar wel weet men waar het wezen voor staat: good luck.

5.       Artie The Fighting Artichoke – Scottsdale Community College, Scottsdale, Arizona

Rond, groen en grote cartoon ogen. Wat kan het zijn? Natuurlijk, Artie the Fighting Artichoke. De ‘vechtende artisjokke’ is niet zomaar uitgeroepen als mascotte van Scottsdale Community College. In de jaren 70 van de twintigste eeuw waren Scottsdale studenten ontevreden over het universiteitsbestuur. Zij vonden namelijk dat het bestuur te veel sportbeurzen uitreikte in plaats van academische beurzen. Om het bestuur voor schud te zetten verkozen de studenten Artie als mascotte. Toch is Artie 50 jaar later nog steeds de mascotte, en geliefd is hij zeker!

6.       Speedy the Geoduck – Evergreen State College, Olympia, Washington

Ik zie ik zie wat jij niet ziet, en het lijkt op een alien, een Pokémon en een schelpdier ineen. Het is de Geoduck, de mascotte van Evergreen State College. Wat het precies is weet niemand. Of het tegenstanders bang maakt is ook niet duidelijk, het maakt ze eerder ongemakkelijk. Ongeacht het doel van het design van de mascotte is het de universiteit in ieder geval wel gelukt om op te vallen!

7.       Herbie Husker – University of Nebraska, Lincoln, Nebraska

Samen met zijn kleine mascotte broertje ‘Lil’ Red’ vertegenwoordigt Herby Husker de University of Nebraska, Lincoln. Met zijn rode werkshirt, cowboyhoed en jeans vertegenwoordigt Herby niet alleen de sportteams van de universiteit maar ook de boeren van de staat Nebraska, waar landbouw de grootste inkomstenbron is. Met zijn grote ogen, bolle wangen en lieve glimlach lijkt Herby meer op een Disney figuur dan op een normale college mascotte.

8.       WuShock – Wichita State University , Wichita, Kansas

“WuShock is a big, bad, muscle-bound bundle of wheat (tarwe). He’s been WSU’s mascot since 1948, a friend to every Shocker fan and the No. 1 supporter of all things Wichita and Wichita State.Dit is hoe de universiteit hun mascotte zelf omschrijft. Moeten we meer vertellen? Wij denken van niet. We hebben er eigenlijk ook geen woorden voor.

9.       Izzy the Islander – Texas A&M University, Corpus Christi, Texas

Op Texas A&M University, Corpus Christi, dansen niet alleen de cheerleaders in de stadions. Ook de mascotte Izzy the Islander in zijn Hawaiiaanse gewaad, kan er wat van. Een goede sfeer creert hij zeker, en dat is natuurlijk ook waar mascottes voor zijn. Lees hier hoe Izzy the Islander is verkozen tot mascotte van de Texas A&M Islanders.

10.   The Troll – Trinity Christian University, Palos Heights, Illinois

En last but not least: The Troll van Christian Trinity College. Het figuur lijkt op een mix van Shrek, Obelix en Hulk, maar moet toch echt de studenten van de universiteit samenbrengen en de tegenstanders bang maken. Het is zeker niet moeders mooiste, maar de studenten van Christian Trinity vertegenwoordigen met trots ‘Troll Nation.’