In Amerika wordt de perfecte omgeving gecreëerd om het beste uit jouw school en sportcarrière te halen. Zo ook bij College Swimming & Diving. Kijk maar eens naar onze Slamstox student-athlete Nyls Korstanje, die deze zomer op de Olympische spelen stond! Hij voelt zich helemaal thuis op zijn universiteit NC State. Hij vertelt je er meer over in zijn Slamstox interview.

Nyls is bij NC State hard aan het werk om naast allerlei zwem titels, ook nog een universitair diploma op zijn naam te zetten. En dat allemaal met ook nog eens heel veel plezier! Want naast alle voordelen van het combineren van je twee passies, is het vooral ook heel leuk om in Amerika te zwemmen! Maar wat is er nou zo veel leuker aan College Swimming dan normaal zwemmen? Lees gauw verder en kom erachter.

De faciliteiten

In Amerika wordt alles rondom de sport super professioneel aangepakt. Naast de goede combinatie van studie en zwemmen, kan je ook genieten van de super mooie faciliteiten. Je ligt bijna elke dag in het zwembad, dus een vette omgeving is een mooie bijkomstigheid. Denk aan een prachtig stadion, kleedkamers en meerdere zwembaden waarvan sommigen zelfs buiten zijn. Alles om voor jou een perfecte omgeving te creëren om het beste uit jezelf naar boven te halen. En dan heb je ook nog een super cool stadion met soms wel duizenden zitplaatsen waar jouw medestudenten je aan komen moedigen. Daar ga je pas echt hard van zwemmen! 

Avery Aquatic Center – Stanford University

En niet alleen in het zwembad ziet het er piekfijn uit. De gehele campus straalt een professionele omgeving uit en er zijn vaak ook aparte faciliteiten voor student athletes waar ‘normale’ studenten geen toegang tot hebben. Je krijgt op jouw Amerikaanse universiteit soms echt een beetje een VIP status! Hierbij kan je dus denken aan aparte student-athlete gyms, fysioruimtes, eetgelegenheden, maar ook studieruimtes die speciaal zijn ingericht voor de studerende atleten. Want ja, studeren moet ook gebeuren in Amerika! 

Een van de vetste en meest luxe faciliteiten kan je vinden bij Purdue University in Indianapolis. Deze universiteit stond ook in ons lijstje van beste College Swimming faciliteiten in Amerika. Kijk het filmpje hieronder maar eens om te kijken hoe het er daar uit ziet. Next level!

De teamspirit

In Nederland heb je natuurlijk de estafette, maar voor de rest is zwemmen hier niet echt een teamsport. Dat is in Amerika wel wat anders. Daar zwem je niet alleen voor jezelf, maar scoor je ook punten voor jouw college team. Met je team zwem je op verschillende onderdelen, waar je vervolgens samen zo veel mogelijk punten probeert te halen. Hoe beter jij het doet, hoe meer punten je krijgt, hoe hoger dus de team score. Naast dat je met je team probeert kampioenschappen te winnen kan je ook individuele titels winnen. Maar het leukste is dat je samen kan vechten om de beste resultaten te halen, zoals de conference titel winnen of de national champion worden! Hieronder zie je wat voor ontlading en teamgevoel dat met zich meebrengt. 

National Champions – Stanford Women’s Swimming Team

In Amerika kan een team bestaan uit 15-25 student-athletes en daar doe je eigenlijk alles mee samen. Je traint samen, eet samen, studeert samen, reist samen naar de wedstrijden en soms woon je ook zelfs samen. Hierdoor wordt het een hele hechte groep. Je zou het eigenlijk wel je tweede familie kunnen noemen. Want wanneer je dan zo ver van huis bent, is het wel fijn om 20 mensen achter je te hebben staan. Naast alles om de sport en studie heen, beleef je ook fantastische avonturen. Samen naar ‘the mall’, koffie drinken in de stad, hiken of een leuke roadtrip als je een keer niet hoeft te zwemmen. Je beleeft samen hele vette dingen en zo maak je in Amerika echt vrienden voor het leven. Kijk maar eens op de Instagram van Nyls. Daar zie je al zijn avonturen, samen met zijn teamgenoten!

De verschillen

College Swimming kan best wat afwijken van het ‘normale’ programma van het olympisch zwemmen. De onderdelen zijn hetzelfde (freestyle, rugslag, vlinderslag etc.), maar er zijn best wat dingen die afwijken van wat je misschien gewend bent. Een van de dingen is de lengte van het bad. Waar een olympisch bad een lengte heeft van 50 meter, werken ze in Amerika vaak met een 25 yard (22,86 meter) zwembad. Omdat de lengte van de baan ongeveer de helft korter is dan de normale 50 meter, wordt er ook standaard gewerkt met minimaal één draaimoment. Doordat er bij College Swimming meer draaimomenten zitten en de zwemmer zich af kunnen zetten tegen de muur, wordt de gemiddelde snelheid van een zwemmer hoger. Dat is het leuke aan College Swimming, want je kan echt een stuk harder zwemmen!

Carrière

Bij College Swimming haal je het beste in jezelf naar boven. De vele (en vroege) trainingsuren gaan zijn vruchten afwerpen en maken al het harde werken helemaal waard. Veel van de meest succesvolle zwematleten hebben een achtergrond als student-athlete bij een universiteit in Amerika. En hier kunnen we wel een paar voorbeelden van noemen!

Ryan Lochte – Florida Gators

Hierboven zie je 12-voudig olympisch medaillewinnaar en ex-student-athlete Ryan Lochte. Of denk aan Caeleb Dressel, die tijdens het WK zwemmen in Budapest 2017 een record van 7 medailles mee naar huis nam. Zij kwamen uit voor het Florida Gators zwemteam van de University of Florida. Met 6 olympische medailles staat Amy van Dyken niet voor niets in the US Olympic Hall of Fame. Zij begon haar college tijd bij University of Arizona. Daarna stapte ze over naar Colorado State University, waar ze haar eerste van vele records verbrak. 

Hierboven zijn dus al een aantal universiteiten genoemd die flink wat zwem legendes hebben opgeleid. Wil je nu een nog beter overzicht van de beste College Swimming programs in Amerika? Kijk dan eens hier voor de mannen en hier voor de beste vrouwen Swimming & Diving programs van 2021!

Dit laat wel zien dat College Swimming & Diving de leukste en beste weg is om het meeste uit jouw zwemcarrière te halen. Wil jij dat ook? Dan is College Swimming wel iets voor jou! En wij willen je helpen die droom waar te maken. Laten we eens kennismaken!