Slamstox-topper Lucas van Klaveren gaat als een speer, all the way in Texas! Daarom verdienen Lucas en UTA zonder twijfel een plek in onze University Spotlight van deze week.

Al van kleins af aan is Lucas fanatiek bezig met atletiek, opgegroeid in een echte atletiek familie zit het met aangeboren talent ook wel goed. En dat blijkt: nadat Lucas in februari 2018 Nederlands kampioen werd, vertrok hij naar UTA om aan te sluiten bij de UTA Mavericks.

Lucas is sterk op veel onderdelen, zijn specialisme is de zevenkamp. Dit jaar won hij zijn eerste zevenkamptitel met maar liefst 5,179 punten! Daarmee bemachtigde hij niet alleen de titel, maar ook een plek in ‘The Hall of Fame’ van UTA. Lucas behaalde namelijk de op 3 naar hoogste score in de geschiedenis van UTA. What a champ!

Zowel academisch als atletisch gezien is UTA een interessante school voor veel Slamstox-toppers, maar wat vindt Lucas nu zelf het meest bijzonder aan zijn thuisbasis?

“What I like best about UTA are the coaches and staff. They will do a lot to make the transition easier for you and they are always willing to help you where you need it.”

 Lucas van Klaveren

Iedere Universiteit in Amerika is, net zoals iedere student-atlete, uniek. Daarom is het belangrijk een goed gevoel te krijgen bij jouw toekomstige Universiteit. Lees hieronder meer over UTA en de Mavericks!

De campus

Met meer dan 100 gebouwen op de campus, waarvan een aantal gebouwen al meer dan 100 jaar oud zijn, is UTA een bijzondere universiteit met een eigen karakter. Studenten komen uit iedere Staat en meer dan 100 landen wereldwijd, dat maakt UTA een van de meest cultureel diverse universiteiten van Amerika. Nieuwsgierig naar UTA’s campus? Check de virtuele campus tour!

Maar ook UTA’s locatie, op 25 minuten rijden van Dallas en 20 minuten van Fort Worth, maakt haar bijzonder.

Dallas, toegangspoort tot Texas én de Grand Canyon. De skyline van Dallas is mooi, met als letterlijk hoogtepunt ‘The Reunion Tower’. Met een hoogte van zo’n 171 meter is het een bekend herkenningspunt, vanuit daar heb je een mooi uitzicht over de stad. Downtown Dallas is het centrum van de stad waar je de meeste bezienswaardigheden tegen zult komen.

Fort Worth wordt vaak als ‘klein zusje’ van Dallas gezien, maar met jaarlijks 9 miljoen bezoekers is het wel een gezellig zusje! Fort Worth staat bekend om het historische gedeelte: het échte Texas leer je hier kennen. Wanneer je door het historisch centrum wandelt lijkt het alsof je een cowboystadje bent binnengestapt. Daarnaast is het een goede plek om te winkelen, uit te gaan en te chillen: de oase-achtige ‘Water Garden’ is hier the perfect spot voor!

Sport

UTA is lid van de NCAA en spelen op het hoogste niveau: de NCAA-divisie 1. Alle teams komen uit in de Sun Belt Conference (SBC). De UTA-kleuren zijn blauw, wit en oranje. Blaze, de mascotte van UTA, is bij veel wedstrijden aanwezig. Sinds het voorjaar van 2007 is Blaze onderdeel van de universiteit, hij werd toen verkozen uit een online wedstrijd. Blaze gebruikt enthousiasme en veel energie om de school ‘spirit’ te promoten op sport- en schoolevenementen.

Movin’ Mavs

Ook bij UTA is basketbal een belangrijke sport, thuiswedstrijden worden gespeeld in het College Park Center. De Movin’ Mavs, het mannelijke rolstoel basketbalteam van UTA, won al 8 keer het NWBA kampioenschap. Een knappe prestatie waar UTA inmiddels bekend om staat! De vrouwelijke Movin’ Mavs zijn in 2013 van start gegaan en wonnen in 2016 hen eerste NWBA kampioenschap. De spelers van zowel de mannelijke en vrouwelijke teams worden uitgenodigd om voor Amerika uit te komen op de Paralympische Spelen. Let’s go Movin’ Mavs!

UTA’s concurrentie

De Bobcats, Texas State University, zijn zonder twijfel UTA’s grootste rivaal. Al sinds 1987 concurreren de twee universiteiten op bijna alle atletische onderdelen. Gekeken naar onderlinge wedstrijden leiden de Bobcats momenteel in honkbal en vrouwenbasketbal, en zijn de Mavericks leider in volleybal, herenbasketbal, softbal en voetbal.

Studie

Er moet natuurlijk ook gestudeerd worden! De vijf meest populaire studies  op UTA zijn:

  • Health professions
  • Business, Management & Marketing
  • Engineering
  • Biological and Biomedical Sciences
  • Liberal Arts and Sciences, General Studies and Humanities

Volgens de U.S. News college Rankings staat UTA op de nationale ranglijst voor ‘Social Mobility’ op nummer 20. Dit houdt in dat de Universiteit kansen creëert voor studenten die het financieel minder breed hebben. Deze ranking is niet alleen ontstaan doordat de universiteit kansen biedt aan financieel minder brede studenten, maar ook door te kijken naar het procentuele deel van deze groep dat een diploma behaald. Go UTA!

Gemiddeld is de student-faculteit ratio 24:1, dat houdt in dat er één leraar tegenover 24 studenten staat. Daarnaast wordt bijna 35% van alle lessen gegeven met minder dan 20 studenten in de klas.

Benieuwd of jouw studierichting (major) ook aangeboden wordt op UTA? Bekijk de academische website!

Tradities

UTA beschikt over leuke jaarlijkse tradities, hieronder worden een aantal bijzondere beschreven. Zo weet jij alvast wat je te wachten staat als je van plan bent naar UTA te vertrekken!

Oozeball

Het ‘Oozeball’ modder volleybaltoernooi: verkozen tot favoriete traditie binnen UTA! We kunnen ons voorstellen dat hier wat vraagtekens ontstaan, we leggen het uit.

Oozeball is inmiddels een eigen soort sport geworden, een potje volleybal in de modder dus! Sinds 1989 wordt het evenement iedere herfst georganiseerd op de campus van UTA. Teams van studenten, docenten, personeel en alumni strijden tegen elkaar in een laagje modder. Altijd al een klasgenoot in de modder willen duwen? Oozeball biedt de kans!

Bed races

Net als je denkt dat het niet gekker kan… Jawel! UTA laat er nog een bijzondere traditie op na: de bed races.

Zie jij het al voor je? Teams van studenten die bedden op wielen langs de grasmat van het stadion duwen. Dat is namelijk wat je precies zult vinden op de jaarlijkse bed races! De campus is hier in 1980 mee begonnen om de opening van Maverick Stadium te vieren. Het team met de beste tijd wint, maar er worden ook prijzen uitgereikt voor ‘Best Dressed’ en ‘Most spirited’ team.

Hereford’s Holy Head

Volgens de UTA-legende presteren studenten beter op toetsen als ze over het hoofd van E.H. Hereford (oud decaan van Noord-Texas) wrijven.

Zijn standbeeld staat op de eerste verdieping van het Universitair Centrum. Door al het gewrijf is het voorhoofd van Hereford’s standbeeld zelfs helderder geworden! Dus, belangrijke toets voor de boeg? Don’t forget about Hereford!

Wil jij student-atleet worden op UTA of wil je meer informatie? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!