Voor de University Spotlight van deze week gaan we naar Norfolk, Virginia. Hier vind je namelijk de staatsuniversiteit van Virginia: Old Dominion University! En met deze mooie universiteit in Norfolk hebben maar liefst twee van onze student-atleten te maken.

Loes van Loon was in 2019 onderdeel van de Monarchs, ze studeerde voor een Masterdiploma én was onderdeel van het vrouwelijke voetbalteam. Loes heeft eerder bij ons in de spotlight gestaan. Benieuwd naar dit artikel? Check m hier! In het eerdere artikel gaf Loes de reden waarom ze voor ODU gekozen had:

“Ik koos voor ODU omdat ik meteen een klik voelde met de coaches toen ik contact met hen had. Daarnaast is alles op de campus op loopafstand te bereiken, waardoor ik overal makkelijk kan komen. En het ligt in een mooie omgeving, met allerlei stranden dichtbij. Waaronder Virginia Beach, op maar 25 minuten rijden.”


Loes van Loon – Slamstox Student-Athlete

Marlon is een aankomende Monarch! Op dit moment hockeyt Marlon in de A1 bij HC Tilburg, maar begin 2021 vertrekt ze naar Old Dominion om te beginnen aan haar carrière als student-athlete. Het traject tot student-athlete heeft de hockeyster doorlopen samen met onze hockey specialist Kim, zo kwam Marlon er achter dat ODU voor haar de beste keus is.

“Ik koos voor ODU omdat toen ik voor de eerste keer met het team en de coaches sprak, zij meteen als een familie voelde. Iedereen is zo aardig!”

Marlon de Bruijne – Slamstox Student-Athlete

Onderstaande afbeelding werd gemaakt door ODU, zo te zien kijken ook zij enorm uit naar de komst van Marlon!

Wil je graag meer te weten komen over ODU? Je leest het hier!

Campus
‘Old Dominion’, een bijzondere naam voor een universiteit! De naam verwijst naar de bijnaam voor de staat Virginia. De universiteit ontstond in 1930, toen als de ‘Norfolk Division’ van ‘The College of William & Mary’ uit Williamsburg. In 1962 werd de school onafhankelijk onder haar huidige naam. Tegenwoordig biedt de universiteit jaarlijks plek voor 24.000 studenten, met heel veel verschillende opleidingen en richtingen!

Zoals eerder al benoemd door Loes, ligt de universiteit in een mooie omgeving. Want wie kan er nu zeggen dat ‘ie Virginia Beach op maar 25 minuutjes rijden heeft liggen? Marlon en Loes dus! Maar ook Norfolk zelf vinden wij er indrukwekkend uit zien. De stad heeft zo’n 250.000 inwoners en is onderdeel van de ‘Hampton Roads’. De stad heeft haar indrukwekkende looks voornamelijk te danken aan de ligging aan de Elizabeth River.

Op de campus zijn mooie faciliteiten te vinden, met name de sportstadions zijn indrukwekkend om te zien. Ze dienen als de thuisbasis voor de student-atletes, de Monarchs! Het grootste stadion op de universiteit is het Kornblau Field @ S.B. Ballard Stadium. Het stadion werd in 2019 compleet gerenoveerd, het stadion biedt nu zitplek aan bijna 22,000 toeschouwers! Je ziet een foto van het stadion hieronder.

Ook Chartway Arena, het thuishonk van de basketballers, is een mooi stadion op de campus. Er kunnen 8600 toeschouwers tegelijk juichen voor de basketballende Monarchs! Op de foto hieronder zie je hoe een volle Arena eruitziet. Je zou bijna denken dat je naar het stadion van een club binnen de NBA zit te kijken…

Naast enorme stadia, heeft de universiteit ook een eigen ‘sailing center’! Cool toch? Hier worden studenten opgeleid in zeilen, maar je vind er ook eigen klaslokalen en vergaderruimtes. Het ‘sailing center’ van Old Dominion wordt vaak gebruikt voor Nationale Kampioenschappen! Los van bovengenoemde facilities, heeft de campus ook een mooi baseball complex (2500 zitplekken), een mooie voetbalcomplex, een in- en outdoor tenniscomplex, een mega vette gym én een prachtige golfbaan. En eigenijk is er nog heel veel meer.. Dus wil je meer zien? Bekijk dan deze virtuele campus tour!

Sport
De sportploegen van de universiteit heten de Monarchs. Er wordt tussen de mannen- en vrouwenteams vaak onderscheid gemaakt door de vrouwelijke student-athletes de Lady Monarchs te noemen. In totaal zijn er 18 varsity teams, waarvan 10 vrouwelijk en 8 mannelijk. Sporten die niet veelvoorkomend waren tijdens de vorige spotlights maar wel bij deze universiteit zijn zeilen en roeien. Dat laatste wordt alleen door vrouwen beoefend op de universiteit.

Alle teams van de Monarchs spelen in de NCAA Dvision 1, waarvan de meeste in de USA Conference. Maar bijvoorbeeld het field hockey team waar Marlon onderdeel van gaat worden speelt in de Big East Conference. De typische universiteitskleuren van ODU zijn blauw, zilver en lichtblauw. De trouwe mascotte die bij bijna alle wedstrijden aanwezig is, heet ‘Big Blue’.

In totaal wonnen de teams van ODU maar liefst 10 NCAA Championships! Een knappe prestatie. In alle gevallen waren het de dames die de landstitel binnen wisten te slepen: eenmaal door het basketbalteam, en 9 keer door het Field Hockey Team… Dat belooft veel goeds, Marlon. You go girls!

Zoals eerder verteld is het Football Stadium van Old Dominion het grootste stadion op de universiteit. Bekijk het filmpje waarin te zien is hoe een American Football wedstrijd bij ODU afgetrapt wordt!

Net als heel wat andere universiteiten heeft ook Old Dominion een eigen Fight Song die uit volle borst door fans meegezongen wordt tijdens de wedstrijden:

Fight, Old Dominion,

Your courage roars!
Fight, Old Dominion,
Your valor soars!

Blue and Silver worn with pride,
We’ve got the Spirit right here on our side!

Hail, Old Dominion,
Your courage roars!
Hail, Old Dominion,
Your valor soars!

Old Dominion
GO BIG BLUE!

Our Victory Lives on in YOU!

Kun je je voorstellen, toegezongen worden met dé fight song van de universiteit door duizenden fans? Life of a student-athlete! Bekijk het filmpje hoe het orkest de melodie van de Fight Song speelt

Studie
Je raadt het al… Net als op iedere andere Amerikaanse universiteit worden er weer allerlei verschillende programma’s aangeboden. In totaal zijn er zo’n 150 verschillende programma’s te volgen op de campus, online zijn dit er zelfs nog meer. Uit deze 150 on-campus programma’s bestaan 91 bacheloropleidingen, 41 masteropleidingen, 22 ‘doctoral degrees’ en 2 specialiste opleidingen. Fun fact: de opleiding tot dierenarts is een belangrijke binnen de universiteit! Ze weten deze opleiding zelfs als een van de beste in Amerika aan te bieden.

Maar niet alleen goede dierenartsen worden op ODU opgeleidt, hieronder hebben we een aantal bekende alumni op een rijtje gezet:
– Michael J. Bloomfield: astronaut aan verschillende space shuttles-missies
– Cal Bowdler, voormalig professioneel basketballer in de NBA
– Tom DiCilo, filmregisseur
– Deborah Shelton, actrice en Miss USA in 1970
– Jodi Rell, gouverneur van Conneticut

Dus of je nu astronaut, professioneel basketballer of filmregisseur wilt worden… Old Dominion biedt kansen!

Wil jij nu, net als Loes en Marlon, ook studeren op Old Dominion University? Of wil je meer informatie over jouw mogelijkheden binnen een avontuur als student-athlete? Reach out!