Deze maand nemen we een kijkje op een wel heel bijzondere school. We laten de Amerikaanse universities en colleges even links liggen en zoomen deze keer op een Schotse universiteit; University of Stirling, een van onze partners in Europa. Ook hier kun je studie en sport op hoog niveau combineren. Wil je alles weten over deze Europapa editie van University Spotlight? Lees dan snel verder!

Campus

De campus van University of Stirling bevindt zich in een werkelijk schitterend uitgestrekt natuurgebied. Om die reden wordt het vaak beschouwd als een van de mooiste universiteitscampussen van Groot-Brittannië. Het terrein wordt omgeven door prachtige natuur. Er is een overvloed aan meren, bossen en historische gebouwen. Hierdoor biedt de campus van Stirling een rustige en inspirerende omgeving voor studenten. De faciliteiten op de campus zijn uitstekend met allerlei moderne sportfaciliteiten. Heel recent is hier nog twintig miljoen in geïnvesteerd om te moderniseren.

Stirling ligt vlakbij de grote Schotse steden Glasgow en Edinburgh. In Glasgow bevind je je in de cultuur-, architectuur- design- en sportstad van Schotland. Er is dus van alles te beleven. Je kan historische musea of gebouwen bezoeken. Maar als je tijd hebt moet je zeker een kaartje kopen voor The Old Firm, een van de meest legendarische voetbalderby’s ter wereld. Deze gaat tussen Celtic en Rangers FC.

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland. Ook daar kan je veel historische gebouwen, zoals Edinburgh Castle, en imposante musea bezoeken. Voor de cultuurliefhebber is Schotland toch wel een van de mooiste locaties om te wonen.

Wist je trouwens dat de University of Stirling een Olympisch zwembad heeft? Daar hebben ze ook een high performance programma dat gebaseerd is op de nationale zwemacademie. Zo zat ook Duncan Scott op school in Stirling. Hij pakte een gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokio. Misschien ga jij Scott of onze eigen topper Nyls Korstanje wel achterna en sta je ook ooit op de Olympische Spelen om te schitteren in het zwembad?!

Sport

The University of Stirling biedt ongelooflijk veel sporten aan, maar liefst 57!! Zowat iedere student-athlete zou er terecht kunnen. De universiteit is door de Schotse overheid tot beste sportuniversiteit van Schotland benoemd. Mede hierdoor hebben ze ook de officiële status van University for Sporting Excellence.

De grootste, bekendste sporten die je in Stirling kan doen zijn golf, voetbal, hockey, atletiek, zwemmen, tennis en rugby. Het golfprogramma is zelfs het beste van het hele Verenigd Koninkrijk. In 2025 komt er ook een indoor golfbaan op de universiteit. Ook hebben verschillende golfers meegedaan aan The Open, een van de grootste internationale golftoernooien in het jaar. Stirling heeft ook nog eens een paar tennissers afgeleverd die hebben meegedaan aan Wimbledon. Maar er zijn ook meerdere tennissers die meedoen op de ITF-tour en ATP-/WTA-tour. Als klap op de vuurpijl heeft Stirling door de jaren heen 24 van haar eigen student-athletes zien kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Het sportcomplex van de universiteit biedt plaats aan duizenden toeschouwers, die hun medestudenten kunnen aanmoedigen tijdens de verschillende wedstrijden. Veel teams strijden mee of winnen zelfs regelmatig nationale titels en kampioenschappen. Daarnaast doet Stirling ook mee aan internationale kampioenschappen, zoals de European Universities Games and Championships.

Studie

Er zijn tal van verschillende studierichtingen die kunt volgen aan de University of Stirling. De school biedt doorgaans vierjarige opleidingen aan, waarmee studenten hun bachelor’s degree kunnen behalen. De meest populaire studies zijn:

  • Business
  • Psychology
  • Sports studies
  • English Literature

De school werd opgericht in 1967 en heeft door de sterke reputatie veel internationale studenten aangetrokken. Zo zijn er ook al verschillende Slamstox-atleten de afgelopen jaren vertrokken naar Stirling. Een van hen is Luc Hermsen, die hier onderdeel uitmaakt van het men’s field hockey team. De komende jaren zullen er nog veel meer Slamstox toppers volgen. Wellicht ben jij wel een van de toekomstige Stirling atleten in welke sport dan ook!

Hopelijk ben je nu een stuk wijzer geworden van deze Schotse universiteit, waar je op hoog niveau kan studeren in combinatie met sport. Wil jij meer weten over onze Europese mogelijkheden of over de Amerikaanse universiteiten? Neem dan snel vrijblijvend contact met ons op en dan helpen wij jou graag verder!