Hockeyen in Amerika is de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij Nederlandse meiden. Steeds meer talentvolle hockeysters kiezen ervoor hun carrière vorm te geven tijdens een college tijd in Amerika. Om op deze manier hun hockey te kunnen combineren met een studie.

Maar waar gaan deze meiden heen als ze klaar zijn in Amerika? Blijven ze hockeyen op hoog niveau? En waar dan? In dit artikel vertellen we je er meer over en lichten we enkele de meiden uit die momenteel in de hoofd- en promotieklasse spelen in Nederland.

Pien Dicke – University of Virginia

Pien Dicke

Club: SCHC
College: University of Virginia (UVA)

Pien is in 2017 vanuit Nederland naar University of Virginia in (je raadt het al) de staat Virginia vertrokken om daar een semester te hockeyen. Om te zeggen dat ze daar indruk heeft gemaakt is een understatement. Ze heeft meerdere awards gewonnen zoals ACC Rookie of the Year en First Team All-American. Check dit artikel om te lezen hoe onze meiden het afgelopen jaar deden.

Nadat Pien terugkwam in Nederland is ze via HDM bij SCHC terecht gekomen, waar ze inmiddels een vaste waarde is. Haar goede spel van de afgelopen jaren is ook beloond met selectie voor het Nederlands Elftal.

Ayeisha McFerran – University of Louisville

Ayeisha McFerran

Club: Kampong
College: University of Louisville 

Deze Ierse international heeft van 2015-2018 het doel van de Louisville Cardinals verdedigd. Als niet te passeren sluitpost heeft ze ieder jaar een All-American honor behaald.

Na haar college career is Ayeisha vaste waarde geworden in het Ierse Nationale team en maakt ze al weer een tijdje de Nederlandse hockeyvelden onveilig als keepster bij Kampong.

Eva van ‘t Hoog

Eva van ’t Hoog – University of North Carolina

Club: HDM
College: University of North Carolina, Chapel Hill (UNC)

Eva is in 2015 vanuit de jeugd van HDM doorgestroomd naar het college team van UNC. Met Eva als creatieve middenvelder is UNC in haar laatste jaar zelfs landskampioen geworden! Een geweldige prestatie. Leuk weetje: onze eigen hockeyspecialist Eva (Smolenaars) heeft twee jaar met haar in het team gespeeld bij UNC.

Eva (van ’t hoog) heeft daarnaast afgelopen weekend nog een kampioenschap aan haar CV toe weten te voegen: Wereldkampioen Zaalhockey.

Loes Stijntjes

Loes Stijntjes – James Madison University

Club: HGC
College: James Madison University (JMU)

Loes besloot in 2012 alles in België achter zich te laten om het hockeyteam van JMU te versterken. In Harrisonburg, Virginia groeide Loes al snel uit tot een sterke speelster en leider van haar team.

Dit heeft ze in Nederland door weten te zetten, ze maakt namelijk al jaren onderdeel uit van het team van HGC en draagt hier sinds kort zelfs de aanvoerdersband.

Fusine Govaert

Club: Klein Zwitserland
College: Boston College

Fusine Govaert – Boston College

Het verhaal van Fusine is wel een heel bijzondere: al als jong meisje is ze namelijk met haar familie naar Amerika vertrokken. Vanuit high school werd ze geselecteerd voor het college field hockey team van Boston College, waar ze uitgroeide tot een dragende speelster en ook een aantal mooie awards binnen wist te halen.

Fusine heeft inmiddels zelfs een Amerikaans paspoort en mag daarmee uitkomen voor het Amerikaanse Nationale team!

Sinds dit jaar staat ze ook opgesteld voor Klein Zwitserland in de Nederlandse Hoofdklasse.

Eva Nunnink

Club: Victoria
College: Duke University

Eva Nunnik – Duke University

Natuurlijk mag Eva Nunnink niet ontbreken in dit overzicht! Na haar bachelor in Nederland behaald te hebben is Eva in 2020 naar North Carolina vertrokken om daar voor twee jaar onderdeel te worden van Duke Field Hockey in combinatie met het behalen van een master. De Blue Devils beseften al gauw wat voor topper ze in huis hadden gehaald, tijdens haar tweede seizoen werd Eva zelfs tot aanvoerder benoemd.

Terug in Nederland is Eva met nog een masteropleiding aan de slag gegaan in Rotterdam. Ze is daar ook gaan hockeyen bij het net uit de Hoofdklasse gedegradeerde Victoria.

Honorable Mention

Maar zoals we aan het begin al vertelde zijn bovenstaande zes meiden slechts een kleine greep van alle oud college field hockeysters die momenteel in de hoofd- en promotieklasse hockeyen in Nederland. Hieronder vind je nog veel meer meiden, inclusief club waar ze momenteel actief zijn en de universiteit waar ze in het verleden voor uitkwamen.

Kiki Rozemeijer – Pinoké, Duke
Amber Ezechiels – Pinoké, UVA
Ashley Hoffman – HDM, UNC
Margot van Hecking Colenbrander – HDM, Uconn
Lisa Lejeune – HGC, JMU
Bibi Donraadt – Klein Zwitserland, Maryland
Sietske Brüning – Klein Zwitserland, UNC
Romee Joosten – Tilburg (Den Bosch vanaf 2023-24), Syracuse
Veerle Lubbers – Victoria, Michigan
Daphne Voormolen – Victoria, Albany
Ireen Frenken – Were Di, Monmouth
Bodil Keus – Laren, Maryland
Lotte de Koning – HIC, Delaware
Ymke Rose Gote – HIC, Boston College
Roos Weers – HIC, Syracuse
Freeke van Dongen – Push, Saint Joseph’s

Extra Honorable Mention

En we mogen natuurlijk in dit lijstje onze eigen hockeyspecialist Marle niet vergeten! Zij is na haar avontuur in Amerika (samen met haar zusjes) terecht gekomen bij Were Di en heeft daar 9 jaar in de Overgangsklasse/ Promotieklasse gehockeyd. Zonder alle trainingsuren en de hockey intensiteit van het Amerikaanse college hockey was haar dit niet gelukt. Check haar hele verhaal hier.

Wil je weten of hockeyen en studeren in Amerika voor jou de goede weg is naar de Nederlandse hockeytop? Neem dan gauw contact op met een van onze hockeyspecialisten. Zij denken graag met je mee.