‘Big Money Chasers’, de stempel die Amerikanen globaal gezien nog wel eens krijgen. En dat vinden we niet gek, want Amerika is qua economie totaal verschillend maar ook een heel stuk groter dan die van ons kikkerlandje. Amerika is het land waar ‘the sky the limit’ is. Want wil je veel geld verdienen? Dat lukt in Amerika vaak sneller en makkelijker dan in Nederland. Het zal je dan ook niet verbazen dat de sportteams op Universiteiten in Amerika (veel) meer inkomsten maken dan het gemiddelde sportteam in Nederland. In dit artikel vertellen we je meer over de enorme geldstroom die omgaat binnen college sportteams!

American Football: de meest bekeken collegesport van Amerika. Daarnaast is het op professioneel gebied de meest populaire sport binnen Amerika, gevolgd door honkbal, basketbal en ijshockey. Het was voor ons dan ook geen verrassing dat de 5 teams met de meeste inkomsten binnen College Sports allemaal American Football teams zijn! 

Amerikaans zakentijdschrift ‘Forbes’ gaf eind 2019 een rapport uit waarin de 25 meest waardevolle American Football College Teams weergegeven zijn, in totaal leveren deze teams jaarlijks gemiddeld $1,5 miljard winst op en is er een omzet van $2,7 miljard. Een indrukwekkend lijstje, zullen we maar zeggen! Maar hoe verdient een college team nu zo ontzettend veel geld?

Volgens Forbes is dit afhankelijk van 3 grote geldstromen: de massale uitzendingen op televisie, de hordes fans die betalen voor tickets, eten, drinken en merchandise en de steun van rijke en genereuze donateurs (vaak alumni van universiteiten). In dit artikel hebben wij de 5 rijkste sportteams op een rijtje gezet. Are you ready?! Don’t think so…

Op de 5e plek: Ohio State Buckeyes

Gemiddelde omzet over de afgelopen 3 jaar: $132 miljoen
Gemiddelde winst over de afgelopen 3 jaar: $75 miljoen
Conference: Big Ten

The Ohio State Buckeyes… Goed voor 132 miljoen dollar omzet per jaar! Waar mascotte Brutus Buckeye er misschien schattig uitziet, bestaat het team van de Buckeyes uit mega sterke student-athletes! Dit American Football College team won sinds het ontstaan ervan 40 conference titels en daarnaast nog eens 8 nationale titels. 

Het stadion van de Buckeyes, het ‘Ohio Stadium’, biedt plek voor 102.780 toeschouwers! WHUT?! Ja, echt. De fans van het universiteitsteam kleden zich in rood en zorgen er samen met Brutus Buckeye voor dat het team optimaal aangemoedigd wordt.  

Bekijk hieronder een filmpje met een Game Day Experience van de Ohio State Buckeyes. Het lijkt wel een combinatie van een voetbalwedstrijd en een festival, dat wil toch iedereen een keer mee maken?!

Op de 4e plek: Alabama Crimson Tide 

Gemiddelde omzet over de afgelopen 3 jaar: $134 miljoen
Gemiddelde winst over de afgelopen 3 jaar: $61 miljoen
Conference: South Eastern Conference

De Crimson Tride mogen 31 conference-titels op hun naam zetten. Tot dusver won de squad nog geen nationale titel, maar stonden ze wel 4 keer in de finale. 5 keer is scheepsrecht, zullen we maar zeggen?
Aan het stadion zal het in ieder geval niet liggen! De Crimson Tride wordt tijdens thuiswedstrijden in het Bryant-Danny stadium aangemoedigd door zo’n 100.000 toeschouwers die in rood en wit gekleurde kleding alles geven voor hun team!

De entree van het team tijdens thuis-wedstrijden is fe-no-me-naal. Je ziet het in het filmpje hieronder. De ledverlichting en muziek door het hele stadion zorgen voor twee minuten aan kippenvel. Ervaar het zelf!

Op de 3e plek: Michigan Wolverines

Gemiddelde omzet over de afgelopen 3 jaar: $139 miljoen
Gemiddelde winst over de afgelopen 3 jaar: $83 miljoen
Conference: Big 10 Conference

The Wolverines of Michigan, wat een helden! Dit bijzondere team is goed voor een gemiddelde winst van 83 miljoen dollar per jaar. Bij iedere wedstrijd kleurt hun thuishonk compleet blauw en geel door de fans. Zijn doen er alles aan om de Wolverines zo goed mogelijk aan te moedigen tijdens wedstrijden. Het stadion, te zien op de foto hieronder, wordt het Michigan Stadium genoemd. Het is in tegenstelling tot veel andere grote stadions helemaal rond, mede daardoor is er maar liefst plek voor 107.601 toeschouwers! 

De Wolverines mogen 42 conference titels en 11 nationale titels op hun naam schrijven. ‘The Victors’, zo wordt de populaire Fight Song genoemd die al sinds 1899 gebruikt wordt, is kenmerkend voor het team. Het refrein gaat als volgt:

Hail! to the victors valiant
Hail! to the conqu’ring heroes
Hail! Hail! to Michigan,
   the leaders and best
Hail! to the victors valiant
Hail! to the conqu’ring heroes
Hail! Hail! to Michigan
   the champions of the West.

De te gekke video hieronder geeft een sfeerimpressie van het Michigan Wovlerines Football Team!

Op de 2e plek: The Texas Longhorns 

Gemiddelde omzet over de afgelopen 3 jaar: $147 miljoen
Gemiddelde winst over de afgelopen 3 jaar: $92 miljoen
Conference: Big 12 Conference

The Longhorns! Deze super-atleten mogen inmiddels 4 landstitels en 32 conference titels op hun naam schrijven. Het nederige stulpje voor de thuiswedstrijden van de Longhorns, het Darell K Royal-Texas Memorial Stadium, is op de afbeelding hieronder te zien. Hier kunnen maar liefst 100.119 toeschouwers tegelijk genieten van de wedstrijden. Daarmee is dit het 5e grootste stadion in de NCAA. 

Het ervaren van een wedstrijd van de Texas Longhorns is iets dat iedereen zou willen meemaken! Dat begrijpen de Longhorns, en daarom hebben ze een filmpje gemaakt dat de ‘Game Day Experience’ laat zien. Check het hieronder!

Op de 1e plek: The Texas A&M Aggies

Gemiddelde omzet over de afgelopen 3 jaar: $147 miljoen
Gemiddelde winst over de afgelopen 3 jaar: $94 miljoen
Conference: South East Conference

De Texas A&M ‘Aggies’! Tja, er kan er maar één de grootste zijn natuurlijk. Het immense stadion van Texas A&M zie je hieronder. Kun je je voorstellen dat je helemaal bovenin het stadion zit? Wij schatten de kans dat je Mexico ziet liggen groter dan dat je daadwerkelijk iets van de wedstrijd meekrijgt. Gelukkig zijn de live beelden ook te zien op grote schermen rondom het veld.

The Aggies mogen drie nationale titels en 20 conference titels op hun naam schrijven. Het stadion hierboven wordt het ‘Kyle Field’ genoemd, er is plek voor 102.733 toeschouwers! 

De die-hard fans van The Aggies onderschatten hun impact tijdens de wedstrijd niet: daarom noemen ze zichzelf ‘de 12e man’. Met soms dus wel 100.000 toeschouwers tegelijk zetten ze ‘Kyle Field’ op z’n kop om de 11 atleten op het veld optimaal aan te moedigen. Dit doen ze samen met ‘The Fightin’ Texas Aggie Band’, dit is de officiële fanfare van de universiteit die bestaat uit 400 jongens en meiden. Deze groep gaat erg professioneel te werk: ze oefenen tot 40 uur per week, bovenop hun academische programma! Dit alles om een zo’n mooi mogelijke show neer te zetten voor het sportteam. Het resultaat is super bijzonder, bekijk het in het filmpje hieronder!

Toe aan een beetje actie van The Aggies zelf? Check hieronder de highlights van de afgelopen 10 jaar!

5 bijzondere universiteiten met hele bijzondere sportteams. Je zou bijna vergeten dat het hier gaat om studenten en universiteiten, in plaats van professionele atleten en sportclubs. The American Dream baby!

Het traject als student-athlete is echter vaak een goede voorbereiding op een professionele carrière als sporter. Zo lees je bijvoorbeeld in dit artikel hoeveel college golfers later professional zijn geworden.

Wil jij ook student-athlete worden? Reach out! Dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden.