Vorige week zagen jullie onze Slamstox golfers al eens in de spotlight staan met dit artikel, maar vandaag is het de beurt aan de Slamstox-atletiekers (in het Amerikaans ‘Track and Field athletes’). Ook zij wisten mooie resultaten te behalen en in dit artikel lichten we er een aantal toe.

Hieronder lees je meer over de resultaten van Lydia, Job, Famke, Matt en Ilse!

Lydia van Dijk – University of North Florida

Lydia van Dijk

Na de zomer van 2018 was het zo ver, Lydia’s Amerikaanse avontuur gaat beginnen. Ze ruilt Haarlem in voor de ‘University of Florida’ en heeft daar al snel succes. Ze loopt goede tijden en krijgt verschillende awards toegereikt waarvan de eerste in 2018, twee in 2019 én twee in 2020.

Ook dit jaar heeft Lydia bijzonder goed gepresteerd: zo behaalde ze dit outdoorseizoen een PR op de 1500m van 4.20. Wegens die snelle tijd bemachtide ze een ticket oor de NCAA East Prelims, dat zijn de voorrondes van dé NCAA Championships. Voor haar was dat een ‘home game’, want de voorrondes werden gehouden op de baan van UNF. Super gaaf!

Een tijd geleden alweer maakte Lydia een ‘Around and About’ video voor ons waarin ze haar universiteit en een deel van haar leven op de campus laat zien. Een uniek inkijkje in het leven van een student-athlete! Wil je die video bekijken? Check ‘m hieronder!

Job Ijtsma

Job Ijtsma – University of Charleston

Tegelijk met Lydia begon Job ook aan zijn avontuur als student-athlete, na de zomer van 2018. Voor Job reizen we af naar de University of Charleston, gelegen in West Virginia! Daar is hij onderdeel van het track & field team dat de naam ‘Golden Eagles’ draagt.

Voor vertrek naar Amerika heeft Job zich in rap tempo weten te ontwikkelen als atleet, met verschillende PR’s en een VWO-diploma op zak was hij meer dan klaar voor vertrek naar de USA. Dat Job een ‘match made in heaven’ is met de University of Charleston bleek al snel gezien de goede resultaten.

In 2018 won zijn team namelijk NCAA DII Atlantic Region Cross Country Championship waarbij Job individueel als 24e finishte op de 10km met een tijd van 35:46.5. Hiermee werd hij benoemd tot ‘all-region’. Hard work pays off! En Job heeft nog even te gaan in de USA: let’s go champ!

Famke Heinst

Famke Heinst – High Point University

‘Onze’ Famke, dat kunnen we inmiddels wel zeggen. Ze is inmiddels afgestudeerd van Amerika en is sinds deze zomer weer in Nederland, in september begint ze aan een master op de Radboud universiteit in Nijmegen.

Waarschijnlijk hebben jullie Famke al eens eerder gezien hebt in een van onze senior spotlights, ook stond haar universiteit, High Point University, al eens in de spotlight. Gedurende haar tijd in Amerika heeft ze ieder (!) jaar deelgenomen aan de NCAA East Prelims op de 3000m steeple. 2020 is daar, in verband met corona, helaas een uitzondering. Om het gemis van 2020 in te halen deed Famke in 2021 ook nog mee aan de XC National Championships. Die werden gehouden in Stillwater, Oklahoma. Dus corona of geen corona: Famke blijft fit!

Ook mag ze viermaal ‘back-to-back individual’ en ’team XC-champion Big South Conference op haar naam schrijven. Ook heeft Famke een schoolrecord op haar naam staan op de 5000m (16.25.16) en 3000m steeple (10.09.40). Daarmee zal ze als atleet altijd in de geschiedenisboeken van High Point blijven staan, te gek!

En wist je al dat Famke sinds kort ook, naast haar studie, werkzaam is voor Slamstox? Zij heeft zo’n te gekke tijd gehad in Amerika dat ze nu graag andere atleten helpt bij het vinden van de juiste universiteit. Wil je in contact komen met haar? Klik dan op onderstaande button!

Matt de Haas

Matt de Haas – Saint Louis University

Matt de Haas, zoals de naam al doet vermoeden: hij is ontzettend snel! Sinds 2019 is hij onderdeel van ‘Saint Louis University’, na een middelbare school diploma op zak was hij klaar voor zijn avontuur. Avonturen aangaan is niets nieuws voor Matt, hij woonde niet alleen in Nederland en Amerika maar ook in Oekraïne, Zwitserland, Singapore en België. Wow!

Voordat Matt naar Amerika vertrok had hij al mooie tijden op zijn naam staan: 1.56 op de 800 meter, 3.58 op de 1500 meter en 15.31 op de 5 kilometer. Gedurende zijn tijd daar tot dusver behaalde hij een nieuw PR op de 8 kilometer met een tijd van 26.50.0 en eindigde hij in de A10 championships derde: dat deed hij met een PR van 3.50 op de 1500m. Go Matt!!

Wil je graag meer weten over de universiteit van Matt? Die verscheen eerder al eens in een van onze university spotlights. Check it out!

En fun fact: Saint Louis is een populaire universiteit onder onze student-athletes. Naast Matt komen Norhan Hesham, Linda Alzate Ramirez, Benjamin Bok en Robby Kevlishvili daar ook in actie!

Ilse Steiginga

Ilse Steigenga – University of Pittsburgh

Ilse’s eerste jaar als freshman bij de University of Pittsburgh zit er bijna op. Het atletiekteam van de ‘Pitt Panthers’ is een van de betere in Amerika en Ilse heeft zich daar onder andere weten te plaatsen door haar goede resultaten op het NK Indoor Atletiek. Met een enorme sprong van 6.02m werd ze namelijk Nederlands kampioene! Te gek!

Tijdens haar eerste jaar heeft ze al veel mooie dingen meegemaakt. Zo kwalificeerde ze zichzelf voor zowel de indoor als outdoor ACC Championships. Bij het indoor kampioenschap was het zelfs zo dat ze last-minute mee mocht lopen in de 4x400m estafette waarbij zij 4e werden! Dat deden Ilse en haar teamgenoten met een tweede beste seizoenstijd van 3:45.49. Super!

Het student-athlete avontuur van Ilse is dus nog maar net begonnen. Dat belooft wat voor de komende jaren… We blijven je volgen Ilse!

Dit was het rijtje met een aantal van onze track&field athletes die mooie resultaten wisten te behalen in Amerika. Denk jij nu: “College track & field in Amerika, dat wil ik ook”? Neem dan snel contact met ons op, dan bespreken we samen jouw mogelijkheden!