Nummer 14: het shirtnummer van voetballegende Johan Cruijff. Tegenwoordig wordt het ook gedragen door Slamstox-atleet Lisa Blankestein in het vrouwen voetbalelftal van UK.

Bij het vinden van een universiteit zijn er veel belangrijke zaken om in je keuze mee te nemen. Zo zijn de sport- en academische aspecten uiteraard de twee belangrijkste factoren. Maar de locatie, het campus-leven en andere punten spelen ook een rol. Lees hier meer over University of Kentucky.

Sports

Quick Facts

UK is lid van de NCAA en speelt op het hoogste niveau: NCAA divisie 1. Alle teams komen uit in de Southeastern Conference. Het team van UK staat bekend als de Kentucky Wildcats. Eerst luisterden ze naar de naam de “lady cats” maar in 1995 werd de naam “wildcats” gebruikt door alle sport teams. De fans van de “wildcats” worden ook wel “big blue nation” genoemd.

Drie officiële mascottes

 • Blue, een levende Lynx. Deze Lynx leeft in de door de staat beheerde dierentuin. Deze dierentuin dient als onderzoekcentrum en ligt naast de hoofdstad van de staat, Frankfort. Blue is nooit aanwezig tijdens wedstrijden omdat Lynxen van nature verlegen zijn en niet van groot aantal mensen houden.
 • The wildcat, een gekostumeerde student die zijn debuut in 1976 maakte. De mascotte is voornamelijk aanwezig op sportevenementen om fans te entertainen. Tegenwoordig is the wildcat ook aanwezig als ambassadeur voor de universiteit op academische evenementen.
 • Scratch, een toevoeging van de wildcat. Scratch is een kindvriendelijke versie. Hij draagt zijn pet achterstevoren, drinkt veel Coca-Cola (officiële sponsor) en straalt plezier uit.

Aangeboden sporten

Mannensporten: honkbal, basketbal, veldloop, football, golf, geweersporten, voetbal, zwemmen & duiken, tennis en atletiek.

Vrouwensporten: basketbal, veldloop, golf, turnen, geweersporten, voetbal, softbal, zwemmen & duiken, tennis, atletiek en volleybal.

Wil je meer te weten komen over de verschillende sportprogramma’s van UK? klik dan hier.

Studie

Volgens de US new College Rankings behoort UK tot de 100 beste openbare universiteiten van de Verenigde Staten. De student-faculteit ratio is gemiddeld 16:1, en ongeveer 37% van alle hoorcolleges bestaan uit minder dan 20 studenten. De populairste studies zijn:

 • Business, management en marketingeducatie
 • Educatie
 • Communicatie en journalistiek
 • Gezondheidszorg
 • Bouwkunde

Benieuwd naar alle studies die UK aanbiedt op bachelor- en masterniveau? Bekijk hier de academische website en klik hier om te kijken of jou gewenste studierichting (major) wordt aangeboden.

De campus

Campussen in Amerika zijn (vaak) gigantisch en hebben bijzondere activiteiten of faciliteiten. Zo ook de campus van UK. UK biedt niet alleen huisvesting aan, maar ook een scala aan sportcentra. Check de virtuele campus tour hier. Tip: bekijk “Kroger Field”.

Sport en recreatie

De sportfaciliteiten van UK zijn merkwaardig. Voor het football-team hebben ze Kroger Field stadion waar ongeveer 61.000 fans terecht kunnen en een training center waar de spelers kunnen trainen, eten, rusten en studeren. De basketballers hebben de Rupp Arena met een capaciteit van 20,500 en sinds de opening in 1976 is UK eerste of tweede gerankt op basis van gemiddelde aantal toeschouwers per seizoen. Ook hebben de basketballers een eigen suite. Lisa speelt met haar team in het mooie, 8 miljoen dollar, Wendell & Vickie Bell voetbal complex. Check hier alle sportfaciliteiten die de school aanbiedt.

Bekijk hieronder de indrukwekkende Marksbury Players First Suite voor de basketballers.

Singletary Center for the Arts

Het kunstcentrum is geopend in 1979 en bevat het “University of Kentucky Arts Museum”. Dit museum is gericht op kunst uit de Italiaanse renaissance. Ook is er in het kunscentrum muziek evenementen te vinden. Deze gaan van rock tot jazz tot rap. Stand-up komedie wordt er ook regelmatig gehouden. Als laatste zijn er ook dansoptreden van alle genres. Lees er hier meer over.

Botanische tuin

Elke dag van het jaar is deze tuin van zonsopgang tot zonsondergang geopend voor bezoekers. De vier hectare grote tuin is ontstaan in 1991 met alleen maar buitenlandse plantensoorten die werden weggehaald om de oorspronkelijke plantensoorten niet uit te laten sterven. Deze tuin wordt door UK gebruikt voor onderzoeken over de plantensoorten en het kweken van planten, groentes en fruitsoorten. Lees er hier meer over.

Smart campus initiatief

De directie van UK heeft toegestemd op het kopen van apple producten om het Smart Campus initiatief door te zetten. De universiteit wilt een nieuwe strategie toepassen door middel van het gebruiken van technologie. Dit is voornamelijk het gebruiken van Apple Ipads, keyboards en Apple pennen om nieuwe skills aan te leren en innovatief te blijven. Zo wordt er ook een app ontwikkeld om dit te ondersteunen. Daarnaast is UK in Esports gestapt. Via Twitch, Youtube en Twitter zijn de Esporters van UK te bewonderen. Ook zal UK via digitale systeem nieuws aankondigen i.p.v. via brieven en papieren. Om het af te ronden is UK bezig met het bouwen van een ultramodern gebouw met de nieuwste systemen en technieken genaamd het Winslow Project. Lees hier meer over het Smart Campus Initiatief.

Overige Statistieken

 • UK heeft een bachelor studentenpopulatie van 22.136 en een totale studentenpopulatie van 29.182
 • 31% van de studenten woont op de campus
 • UK biedt 10 soorten huistypes aan
 • 7 Amerikaanse gouverneurs hebben hier gestudeerd
 • 4 keer NBA All-star Anthony Davis studeerde aan UK

Tradities

Wildcat alumni plaza

Op de campus staat het beeld van de Lynx. De bewaker van de UK tradities en legendes genaamd, Bowman. Het idee kwam van een groep studenten om het beeld om de campus neer te zetten. Het beeld heeft de naam gekregen van de oprichter van de UK en het schijnt geluk te geven als je het beeld aait.

Wildcat-bijnaam

De officiële bijnaam voor de sportteams van de University of Kentucky is “Wildcats”. De bijnaam ontstond na een 6-2 voetbaloverwinning op Illinois op 9 oktober 1909. Commandant Carbusier, toenmalig hoofd van de militaire afdeling, noemde het team een groep studenten die als “wildcats”hadden gevochten. Later werd deze naam steeds populairder.

Blauw en wit

De Universiteit van Kentucky nam in 1892 blauw en wit aan als officiële kleuren. Oorspronkelijk hadden studenten voor blauw en lichtgeel gekozen. De kleur blauw werd gekozen toen een student de vraag stelde: “Welke kleur blauw?” Richard C. Stoll (die in 1889-94 football speelde bij UK) trok zijn stropdas af en hield hem omhoog. De leerlingen namen toen die kleur blauw aan. Een jaar later lieten UK-studenten de lichtgele kleur officieel voor wit vallen.

Kentucky Songs

On, On U Of K (Fight Song)

On, on, U of K, we are right for the fight today, Hold that ball and hit that line;  Ev’ry Wildcat star will shine; We’ll fight, fight, fight, for the blue and white As we roll to that goal, Varsity, And we’ll kick, pass and run, ‘til the battle is won, And we’ll bring home the victory.

My Old Kentucky Home

The sun shines bright on my old Kentucky home, ‘Tis summer, the time to be gay; The corn-top’s ripe and the meadow’s in the bloom, While the birds make music all the day

The young folks roll on the little cabin floor, All merry, all happy and bright; By’n by hard times come a-knocking at the door, Then my old Kentucky home, good night!

(CHORUS) Weep no more my lady, Oh! Weep no more today! We will sing one song for my old Kentucky home, For my old Kentucky home, far away.

UK Alma Mater

Hail Kentucky, Alma Mater!  Loyal sons and daughters sing; Sound her praise with voice united; To the breeze her colors fling. To the blue and white be true; Badge triumphant age on age; Blue, the sky that o’er us bends; White, Kentucky’s stainless page.

Wil jij net zoals Lisa studeren en sporten aan University of Kentucky of een andere Amerikaanse universiteit? Contacteer ons en bekijk wat je mogelijkheden zijn!